Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sobotka představil vládní tým Zemanovi! Co na to prezident?

Koaliční spojenci ANO, ČSSD a KDU-ČSL již vybrali své ministry
Koaliční spojenci ANO, ČSSD a KDU-ČSL již vybrali své ministry  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
3. ledna 2014
18:30

Bohuslav Sobotka poprvé přišel za Milošem Zemanem s návrhem na složení své vlády. Grémium ČSSD se totiž v pátek domluvilo i na posledních jménech ministrů, svého zbývajícího kandidáta dodalo i ANO. Sociální demokraté však jména tají. Zveřejní je až v pondělí.

Grémium ČSSD dnes zasedalo v Obecním domě a shodlo se, kdo by měl usednout do ministerských křesel. Než ale sociální demokraté zveřejní výsledek jednání, chtěl Bohuslav Sobotka nejprve informovat Miloše Zemana. Potvrdil to i místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek: "Myslím, že všichni členové grémia jsou srozuměni s tím výsledkem a jednoznačně dali podporu Bohuslavu Sobotkovi, aby dokončil ta jednání, která se v poslední době vedla," uvedl po dnešním grémiu. Stejně jako ostatní spolustraníci však odmítl komentovat jednotlivá jména.

"V pondělí budeme seznámeni panem předsedou Sobotkou o tom, jak dopadla jednání s panem prezidentem," potvrdil místopředseda ČSSD Chovanec s tím, že nemůže porušit slovo a komentovat nějaké jméno. K podpisu koaliční smlouvy mezi stranami by pak mělo dojít v pondělí ve 14. hodin ve Sněmovně.

Poslední otazníky: Doprava vyřešena, co práce?

Nejasnosti kolem ministrů přitom panovaly nad obsazením ministerstev dopravy (ANO), práce a sociálních věcí a také zdravotnictví (ČSSD). Na dopravu by měl podle ČT zamířit Antonín Prachař, šéf dopravní firmy Omega Servis Holding. Koho ČSSD vyšle do horkého křesla ministerstva práce a sociálních věcí, není jisté. Spekuluje se především o radním z Vysočiny Petru Krčálovi a expremiérovi Vladimíru Špidlovi. Krčál by měl být favoritem. Novým šéfem zdravotnictví by se podle informací Blesku mohl stát Svatopluk Němeček.

Koho nominuje ČSSD?

Bohuslav Sobotka (premiér), Milan Chovanec (vnitro), Lubomír Zaorálek (zahraničí), Svatopluk Němeček (zdravotnictví), Marcel Chládek (školství), Petr Krčál nebo Vladimír Špidla (práce), Jan Mládek (průmysl a obchod), Jiří Dienstbier (bez portfeje)

Nominace ANO

Andrej Babiš (vicepremiér), Martin Stropnický (obrana), Helena Válková (spravedlnost), Věra Jourová (místní rozvoj), Richard Brabec (životní prostředí), Antonín Prachař (doprava)

Nominace KDU-ČSL

Pavel Bělobrádek (vicepremiér), Marian Jurečka (ministr zemědělství), Daniel Herman (ministr kultury)

ninga ( 5. ledna 2014 11:44 )

CML zatím mlčí ...

osinek ( 4. ledna 2014 23:43 )

Myslíš Jorge, že evropským komisařem (tj. členem vlády EU) může být nějaký pitomec?!?Jednání komise EU probíhá v angličtině a francouzštině! Poznámka na okraj, Špidla byl úspěšný komisař pro sociální záležitosti. Špidla mluví francouzsky, německy a anglicky

osinek ( 4. ledna 2014 23:36 )

Není zajímavé, že Zeman tvrdil, že nezasahoval Rusnokovi do jmenování členů jeho vlády?!? A nyní chce Zeman zasahovat Sobotkovi do jmenování vlády? Jak to, že Zeman měří dvojím metrem? Rusnokovi prý dal volnou ruku při výběru ministrů a Sobotkovi bude do toho kecat? Je to velmi zarážející i z toho důvodu, že Rusnok a jeho ministři neprošli žádnými volbami! A těch 6 ministrů Rusnokovy vlády, kteří kandidovali v říjnových volbách za tu Zemanovu sektu SPOZ, utrpěli v nedávných volbách neskutečný debakel! A poslední otázka, jakou má Zeman kvalifikaci k posuzování odbornosti členů Sobotkovy vlády? Copak lidi nepřezdívají Zemana "kořalou z Vysočiny" s vypitým mozkem? Nemá Zemana přezdívku "Viróza"? Proč asi? Zemanovi předchůdci prezidenti V.Havel a V.Klaus si nedovolili odmítnout jmenování za člena vlády kandidáta navrženého premiérem!! Vždyť Česko je parlamentní demokracie s rozhodující roli parlamentní Sněmovny a vlády!!

osinek ( 4. ledna 2014 23:18 )

Gogo a co fakta? Neprosazují socani řádnou valorizací důchodů seniorů?Neměli by letos vlétě díky socanům být přidáno seniorům v průměru 270 korun měsíčně? Kolik přidávali seniorům Drábek a Kalousek?V průměru 50 korun!! Neprosazují socani snížení daně z přidané hodnoty na léky a na další citlivé položky? Nezvýšila pravice daň z přidané hodnoty na léky,potraviny, dopravu atd trojnásobně tj. z 5 na 15%? Nesnaží se socani pomoci obyčejným lidem? Vždyť skoro milion seniorů, kteří berou důchod pod 9500 korun měsíčně, vysloveně živoří! Nedopadá velmi vysoká DPH tvrdě zejména na seniory, zdravotně postižené a lidi s průměrnými a podprůměrnými příjmy? Vždyť 65% lidí v této zemi "nedošáhne" na průměrnou mzdu! Gogo, chce to posuzovat fakta.....

krupan10 ( 4. ledna 2014 22:21 )

jseš debil talošu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa