Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Po žních k Turkovi? Bém útočil na Hudečka: Projídáte Prahu. Skončíš!

Exprimátor Bém a současný pražský primátor Hudeček na zasedání zastupitelstva hl. města, které schválilo rozpočet na rok 2014
Exprimátor Bém a současný pražský primátor Hudeček na zasedání zastupitelstva hl. města, které schválilo rozpočet na rok 2014  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
12. prosince 2013
16:52

Vypadá to, jako by se nad mladým pražským primátorem Hudečkem stahovala mračna. V TOP 09 při kandidatuře na místopředsedu vyhořel, ačkoli pro něj lobboval Karel Schwarzenberg. A při schvalování rozpočtu pro Prahu se do Hudečka pustili zastupitelé z ODS a také exprimátor Pavel Bém. Jeho proslov však Hudeček rázně utnul po třech minutách. Proč?

V Praze dnes dlouhých pět hodin rokovalo zastupitelstvo o novém rozpočtu na rok 2014. Ten byl nakonec schválen, neobešlo se to však bez rozruchu. Postaral se o něj i exprimátor Pavel Bém (ODS), který chtěl kritizovat nejen rozpočet, ale i vedení města. A přehodit na něj vinu za problémy tunelu Blanka a Opencard. Jenže příliš dlouho ho mluvit nenechali. Po třech minutách Béma nekompromisně zastavil primátor Hudeček.

Bém již v čele Prahy žádnou funkci nemá a podle jednacího řádu má veřejnost právo vystoupit k rozpočtu, ale právě jen tři minuty. "Díky za poskytnutí prostoru," utrousil Bém ironicky, který Hudečka oslovoval "ještě stále primátore". "Můj odhad je, že ve funkci nevydrží," uvedl Bém portálu Pražský patriot. "Pan Hudeček a současné politické vedení začíná čím dál víc rozpočet projídat," dodal Bém.

Takhle divoce gestikuloval Pavel Bém během vystoupení před pražskými zastupiteli: Dostal na něj však pouhé tři minuty Takhle divoce gestikuloval Pavel Bém během vystoupení před pražskými zastupiteli: Dostal na něj však pouhé tři minuty | ČTK

4,6 miliardy do Blanky, více úředníků a řešení bezdomovců

Rozpočet pro rok 2014 se každopádně podařilo schválit. A 4,6 miliardy korun z něj zmizí v obřím tunelu Blanka, se kterým má Praha nemalé problémy. Na investice přitom bylo celkově vyčleněno 10,28 miliardy korun - další prostředky tak připadnou třeba na prodloužení metra A a nebo na přípravu stavby metra D. Návrh rozpočtu však kritizovali opoziční zastupitelé z řad ODS, které jej také označili za "projídací". Rudolf Blažek kritizoval zvýšení počtu úředníků o 250 a výdaje 54 milionů na řešení problému bezdomovectví. Primátor Hudeček ale kritiku odmítl. Počet 250 úřednických míst je podle jeho slov horní hranice. "Ta nebude na 99% naplněna," řekl Hudeček. Problém bezdomovectví prý pak překročil takovou mez, že je třeba nový systém podpořit.

Hudeček srazí vlivného muže z Bémovy éry... Zase to IT!

Primátor Hudeček však plánuje i personální změny. Chystá se odvolat vlivného ředitele pražského magistrátu Martina Trnku, který podle něj pochybil, když podepsal zakázku za půl miliardy korun na rozvoj ekonomického systému - bez výběrového řízení ji v roce 2010 získala firma Gordic a podle Hudečka mohla městu vzniknout škoda 100 milionů. Trnka pochybení odmítá, Hudeček však kvůli jeho odvolání musí ještě získat souhlas ministra vnitra Peciny.

Kalousek se bojí silné Prahy?

Primátor Hudeček však má za sebou sám těžký krach. Na Sněmu TOP 09 se nedostal do stranického vedení, i když chtěl být místopředsedou. "Byla to evidentně domluva, jakási stranická politika. Neodpovídá to však názoru členů TOP 09," řekl Hudeček Parlamentním listům. Hudečkovi patrně srazily vaz problémy Prahy kolem Blanky i dostavby metra, objevily se však i další spekulace - za neúspěch Hudečka mohl Kalousek! Podle zdrojů Lidových novin je prý "jedním z důvodů oslabení pražské organizace Kalouskova obava, že by si voličsky silná Praha ve vedení strany příliš vyskakovala."

fairmon.webz.cz ( 16. února 2014 12:43 )

P Bém afera opencard ,příprava na olympijské hry cca 80 milionů ,utvoření penězovodu DP pro ODS majitel akcii SOR vozidel která stoji dopravní podnik vic peněz než má , jaho pani majtelka dopr firmy About ,učtarny DP , nakupčí nahradních dílu pro DP jako kdyby nemělo svoje menegery , hlavní slovo v ROPIDU nestačí to gratuji voličům ODS jak dokázali ožebračit svým mandátem tuto zemi a zvolily zlčineckou organizaci !! fairmon.webz.cz

ivuska1 ( 13. prosince 2013 14:58 )

ABSOLUTNI SOUHLAS

ivuska1 ( 13. prosince 2013 14:57 )

uz aby to bylo , proc to tak dlouho trva

ivuska1 ( 13. prosince 2013 14:56 )

ivuska1 ( 13. prosince 2013 14:55 )

Jak je mozne, ze Bem stale jeste beha na svobode ????!!!! Kdy mu bude zabaven majetek aby se aspon neco vratilo zpet do nasi okradene spolecne kasy ???!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa