Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bém slaňoval ze žižkovské věže. A dost zhubnul

Autor: vlb, lm, ČTK - 
7. prosince 2014
17:00

Exprimátor Prahy Pavel Bém (51, ODS) si dal od politiky pauzu a raději slaňuje ze žižkovské věže. Zbláznil se snad? Kdepak. Propaguje knihu, kde píše o pokoření hory K2.

Bývalý pražský primátor Pavel Bém (ODS) se po delší odmlce objevil na veřejnosti. Na pražském žižkovském vysílači dnes pokřtil knihu K2 - Královna hor, jejíž je spoluautorem. Kniha pojednává o Bémově expedici na K2 v roce 2012. Na politická témata se na akci plné legend světového horolezectví nedostalo. Pražská ODS, jejímž byl kdysi Bém předsedou, dnes bude jednat o případném návrhu na zrušení organizace na Praze 10 a 11.

Pro Béma bylo hlavním tématem výprava a křest knihy. „Před dvěma a půl roky se nám podařilo zažít neobvyklé dobrodružství,“ okomentoval Bém, který »Ká dvojku« se spoluautory knihy »K2 Královna hor« pokořil. „Zblízka jsme se podívali na jednu z nejnádhernějších hor světa,“ pokračuje. "Je to démonka s černou tváří, která má na svědomí spoustu životů," dodal Bém. Ještě před křtem společně s parťákem z výpravy Tomášem Petríkem slanili po vysílači. Kmotry knihy byly legendy horolezectví Jozef Rakoncaj a Australan Peter Habeler.

Na vrcholu K2 stanula výprava 1. srpna 2012. "Cestu jsme volili podle dvou kritérií: bezpečnost a rychlost," uvedl Bém. Kniha v první části mapuje historii světové i československé "stopy" v Karákorámu. Druhou část objemné publikace tvoří Bémův deník výstupu. Kniha obsahuje i horolezeckou výstupovou topografii, součástí je i DVD s třicetiminutovým filmem o hoře

K2 je se svými 8611 metry druhou nejvyšší horou světa a nachází se v pohoří Karákoram v Pákistánu. Zatím ji zdolalo pouze okolo tří stovek lidí.

Bém byl pražským primátorem v letech 2002 až 2010. Poté byl tři roky poslancem. Po předčasných volbách v roce 2013 se z politiky stáhl. Dnes je řadovým členem ODS v Praze 6. Bém je rovněž znám právě jako horolezec, když v roce 2007 mimo jiné zdolal nejvyšší horu světa Mount Everest.

jity ( 8. prosince 2014 13:09 )

To máte pořád kecy o božích mlýnech a oni zatím melou jen Grosse a bém je vysmátý.

cantre ( 8. prosince 2014 12:34 )

kurzové sázení, velmi spolehlivé info www.caveso.webnode.cz

salto ( 8. prosince 2014 08:40 )

Typický člen ódeesky

tarot666 ( 8. prosince 2014 07:12 )

Kdyby mu prasklo lano,tak dám klidně ač jsem ateista zlodějské církvi do kasičky love na modlení

ninka64 ( 7. prosince 2014 23:29 )

A co jako???to má někoho zajímat???Až budete psát o tom, že ho stihl spravdlivý trest za všechny jeho grázloviny ,tak to si lidi určitě rádi přečtou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa