Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Druhý muž ANO na Vysočině odstoupil: Tajil komunistickou minulost

Strana Andreje Babiše ANO čelí skandálu poté, co byl nucen odstoupit druhý muž kandidátky na Vysočině Miloslav Bačiak
Strana Andreje Babiše ANO čelí skandálu poté, co byl nucen odstoupit druhý muž kandidátky na Vysočině Miloslav Bačiak  (Autor: Blesk – Martin Pekárek)
Autor: ljš - 
26. října 2013
09:21

Babišovo ANO si své kandidáty zjevně neprověřuje dostatečně. Dvojka kandidátky na Vysočině Miloslav Bačiak tajil, že za totality pracoval jako politruk a byl také důvěrníkem vojenské kontrarozvědky. Vyškrtnout ho ale nešlo, a tak musel slíbit, že v případě zvolení odstoupí. Pod palbou kritiky je za svou komunistickou minulost přitom i šéf celého hnutí Andrej Babiš.

Jen pár hodin před volbami odstoupil z druhého místa kandidátky hnutí ANO na Vysočině Miloslav Bačiak. Ukázalo se, že zamlčel svou minulost politruka i komunisty udělovaný titul RSDr. Vedení hnutí se o Bačiakově minulosti údajně dozvědělo až z tisku.

Nešlo ho vyškrtnout

Na kandidátce hnutí ANO je Bačiak stále na druhém místě, jeho rezignace přišla ve chvíli, kdy vyškrtnutí už nebylo možné. V případě svého zvolení poslancem však Bačiak podle mluvčí hnutí Radky Burketové slíbil, že se svého mandátu vzdá. Ve vydání pro Vysočinu o tomu informuje Mladá fronta Dnes (MfD).

"Pokud bychom to věděli, zcela jistě by na kandidátce nebyl," sdělila listu jednička vysočinské kandidátky ANO Věra Jourová. O minulosti druhého muže kandidátky se prý hnutí ANO dozvědělo z Jihlavských listů.

Politruk

Podle regionálního listu bývalý pilot Bačiak pracoval jako politruk a v 70. letech byl evidován v seznamu Archivu bezpečnostních složek jako důvěrník u vojenské kontrarozvědky. Pracoval i ve funkci zástupce velitele pro věci politické. V životopise, který Bačiak poskytl hnutí ANO, však tyto údaje zamlčel, protože je prý nepokládal za důležité.

Bačiak popírá i vlastnictví titulu RSDr. Na webových stránkách obchodního rejstříku jsou však autorizované dokumenty firmy HB Gran s.r.o., kde u jeho jména titul RSDr. figuruje, uvádí list.

pepazdp ( 26. října 2013 14:51 )

Vždyť už se dávno přejmenovali Někteří na ODSáky, jiní na socany, další zas podle jiných stran a pořád nám to tu kur/věj

clarabella ( 26. října 2013 14:09 )

Já to říkám pořád, že kdyby se komunisté přejmenovali, tak už ty volby dávno vyhráli. Spousta lidí je nevolila jen proto, jak se strana jmenuje.

kalinacek ( 26. října 2013 12:15 )

Sejdou se dva kamarádi, první se ptá druhého: koho budeš volit, druhý mu odpoví: komunisty, na to první odpoví: to je mi jasný, ale v který straně.

decathlonova-matka ( 26. října 2013 12:04 )

hlavně se soudruzi neukvapujte, jestli mu odstoupí každý komunista, tak kdo mu tam asi zůstane ???

mirkazam ( 26. října 2013 11:42 )

A co jsou Odeesáci ??Jeden bývalý komouš vedle druhého.Nečasem počínaje,a Klausem konče. Tak nač to falešné mentorování....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa