Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Klaus vyzývá: Odejděme z EU, může u nás za všechno špatné! Volby ho nezajímají

Euroskeptik Klaus vyzývá: Vykašleme se na nějakou Evropskou unii
Euroskeptik Klaus vyzývá: Vykašleme se na nějakou Evropskou unii  (Autor: Profimedia.cz, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
3. října 2013
07:51

Spekulovalo se sice, že se euroskeptik Václav Klaus bude ucházet o místo v Europarlamentu, jenže nestalo se tak. A tak se nyní český exprezident dál ostře naváží do "nenáviděné" EU. Může prý u nás za všechno špatné, a tak Klaus veřejně vyzývá, abychom Unii opustili! Vedle toho se vyjadřuje k současným volbám a opět i ke své kontroverzní amnestii.

"Lidé napsali v referendu ano, ale tím hlasovali o návratu mezi komunitu normálních evropských zemí... Teď už se začínají na Evropskou unii dívat daleko kritičtěji, jsem přesvědčen, že čím dříve dojde k radikální proměně, tím lépe," říká v rozhovoru pro MF Dnes exprezident Václav Klaus. Ve své nové knize Česká republika na rozcestí - Čas rozhodnutí pak navrhuje, aby Česko z EU rovnou vystoupilo! Otázka opuštění Unie je prý tabu, které je však potřeba překonat.

Klaus: Amnestie byla naprosto v pořádku, volby mě nezajímají

Podle Klause totiž Unie přispívá ke všemu špatnému, co se v české společnosti, politice i ekonomice děje. Zmiňuje přílišné regulace, odnímání suverenity z národních vlád, rozmělňování zodpovědnosti nebo ztrátu schopnosti politických stran cokoliv zásadního prosadit.Klaus přitom sám prosadil třeba kontroverzní amnestii, ale i dnes tvrdí: "Jsem do teď přesvědčen - a budu do konce života - že ta amnestie byla naprosto v pořádku."

Současné volby ho proto příliš nezajímají. Jde podle něj jen o jakési mezivolby. "Opravdu bezelstně říkám, že mě tyto volby nezajímají a já od nich neočekávám vůbec nic," snižuje Klaus důležitost nadcházejících předčasných voleb do Sněmovny. "Nevidím, že by se v nich někdo zásadním způsobem vyslovoval k vážným tématům naší země," zdůvodňuje svůj postoj. "tyto volby nedopadnou dobře,protože nepřinesou smysluplné řešení problémů," myslí si Klaus.

On se vrátí... a nebo ne?

K námluvám s Janou Bobošíkovou, které nevyšly, pak dodává: "To byl pokus. Zoufalství, frustrace. Aby se přece jen u nás něco mohlo stát. Ale ukázalo se, že v tak krátkém období to není možné, to chce daleko fundamentálnější projekt a na ten čas nebyl. Byla to strašně rychlokvašená věc." Zároveň tvrdí, že právě hnutí Hlavu vzhůru dá svůj hlas. Jinou možnost prý nevidí, od svého dítěte ODS se dávno odvrátil. Dokonce by prý nikomu nedoporučil, aby ji v jejím současném stavu kdokoli volil! S pravicí je však prý po její "fatální prohře" připraven do budoucna spolupracovat.

marmat ( 5. října 2013 22:45 )

proč pod tímto článkem jako jediný "DISKUTÉR" - před rozklinutím ikony VSUP DO DISKUZE je pouze x příspěvků od JEDINÉHO fandy V.K. nicku i t a r t a s ???

itartas ( 5. října 2013 18:20 )

jade: řeč je úplně o něčem jiném

itartas ( 5. října 2013 18:19 )

...a porád dokola, jak u blbých na dvorku!

itartas ( 5. října 2013 18:17 )

krakonosi: s tebou se nedá polemizovat, naprostá ztráta času!

itartas ( 5. října 2013 18:14 )

krakonosi: na tebe ovšem nemám ani náhodou!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa