Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Bursík zakládá vlastní stranu! Podpořili ho ekonom Švejnar i textař Horáček

Autor: simao, ČTK - 
27. srpna 2013
13:16

Donedávna "Zelený" Martin Bursík se rozhodl najít své politické štěstí jinde - a tak si ještě před předčasnými volbami založil vlastní politický subjekt. Jmenuje se Liberální ekologická strana (LES) a podporují jej třeba exministr životního prostředí Ladislav Miko, ekonom Jan Švejnar, textař Michal Horáček, či režisérka Olga Sommerová.

Martin Bursík bydlí s partnerkou Kateřinou Jacques a dcerou Noemi naproti Sněmovně, a tak má jasno. "Hledám práci poblíž svého bydliště a do práce bych rád jako ekolog chodil pěšky. A do Sněmovny to mám nejblíž," uvedl evidentně dobře naladěný Bursík v oficiální tiskové zprávě. Zakládá totiž novou Liberálně ekologickou stranu a pokud vycítí, že má dostatečnou podporu, vyrazí již do předčasných voleb! "Náš projekt není trucstrana a do předčasných voleb budeme kandidovat tehdy, pokud budeme cítit skutečnou šanci na úspěch," upozorňuje Bursík.

Stranu zelených přitom její bývalý šéf opustil po dlouhých osmi letech. A její současný šéf Ondřej Liška tvrdí, že Bursík zkrátka nechtěl hrát druhé housle. Bursík však svůj odchod vysvětloval odklonem Zelených doleva směrem ke spolupráci s ČSSD, KSČM, Hradem a Zemanovci, což se mu nelíbí. Rozhodl se proto uplatnit své politické přesvědčení a ambice jinde.

Bursík přitom usiluje o spolupráci s KDU-ČSL, píší Hospodářské noviny. "S Martinem Bursíkem jsem mluvil jednou, a to minulý týden. Informoval mě o tom, že vzniká politický subjekt, který bude zaštitovat. O případné spolupráci budeme ještě jednat," zareagoval šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Podpora známých tváří: Švejnar, Horáček, Sommerová...

Členy přípravného výboru nové Bursíkovy strany jsou další bývalý ministr životního prostředí Ladislav Miko, předseda občanského sdružení Matěj Hollan, režisérka Olga Sommerová a ekolog Ivan Rynda. Registrační archy nové strany prý již podepsali textař Michal Horáček a ekonom a neúspěšný prezidentský kandidát z roku 2008 Jan Švejnar.

"Témata naší strany nebudou asi příliš velkým překvapením, vzhledem ke složení přípravného výboru, například regulace hazardu, protikorupční agenda, ekologie, energetika, doprava, ekonomika, kultura, životní styl," uvedl Matěj Hollan. A přidal drobný vtípek: "Je fakt, že bych si rád pořídil nové Porše, takže nějakou trafikou každopádně nepohrdnu."

Ještě v pondělí se přitom na internetu objevila webová stránka, která si pro změnu utahovala z Bursíka a snažila se vyvolat dojem, že expředseda Zelených zakládá politické uskupení Čtvrtá strana - spojené s lobbistou Markem Dalíkem a lidovcem Čunkem.

1826055:gallery:true:true

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

anettavaiglova ( 27. srpna 2013 18:41 )

Zdarec. Mám pro Vás tip, je to revoluční metoda výdělku peněz, vhodná pro lidi, co jsou doma Sama si takto vydělávám už od května a jsem tím fascinována Milionářku to ze mě sice neudělá, ale když to jde, tak si tu chvilku na sebrání volných zlaťáků najdu A tohle všechno znám z DveStrany.cz

gogo ( 27. srpna 2013 17:20 )

Ač vulgárně, tak pravdivě řečeno...

gogo ( 27. srpna 2013 17:19 )

Horáček mne nepřekvapil, ale od Švejnara jsem očekával více rozumu, soudnosti a paměti... Podporovat politické mrtvoly nemůže normální člověk.

namoroman ( 27. srpna 2013 17:14 )

Kulantně napsáno

namoroman ( 27. srpna 2013 17:12 )

No Ty přece

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa