Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

A z LESa se ozvalo: Do těchto voleb nepůjdu, zvolal Martin Bursík

Bursíkův LES do voleb nepůjde. Ani přes podporu režisérky Olgy Sommerové (vlevo s Bursíkovou manželkou Kateřinou Jacques)
Bursíkův LES do voleb nepůjde. Ani přes podporu režisérky Olgy Sommerové (vlevo s Bursíkovou manželkou Kateřinou Jacques)  (Autor: Facebook)
Autor: ČTK, simao - 
11. září 2013
22:35

Zelené opustil před předčasnými volbami a založil si vlastní stranu LES (Liberálně ekologická strana). Jenže o přízeň voličů se nakonec Martin Bursík ucházet nebude. Když krachla spolupráce s lidovci, rozhodl se, že není dostatečně připraven. A že prý nechce rozmělňovat hlasy voličů.

"Naší ambicí je vybudovat silnou, stabilní, liberálně a ekologicky orientovanou stranu a ve volbách uspět. V těchto 'příliš předčasných' volbách hrozí, že bychom byli jedněmi z těch, kteří přispějí k rozmělnění hlasů voličů pravého středu, a to si s ohledem na zájmy země nepřejeme," uvedli zástupci Liberálně ekologické strany na vysvětlenou, proč do voleb nakonec nepůjdou.

Zakladatel a šéf strany Martin Bursík, který nedávno opustil po dlouhých letech "své" Zelené, přitom kolem sebe dal dohromady tým lidí, se kterými chtěl vyrazit do boje o hlasy voličů. Nakonec se však rozhodl jinak. A během předčasných voleb, které se uskuteční 25. a 26. října nebude mít LES vlastní kandidátku.

S lidovci se nedohodli, jinou stranu nepodpoří

Zapříčinil to možná i nezdar při jednání s KDU-ČSL se kterou chtěli Bursíkovci spolupracovat. Ti ale spolupráci odmítli, podle zástupců LES se nepodařilo překonat programové rozpory. Brněnský aktivista a člen přípravného výboru LES Matěj Hollan dodal, že LES nepodpoří žádnou jinou kandidující politickou stranu. LES se však plánuje účastnit některých dalších voleb, například do Senátu či Evropského parlamentu.

Bursíkova manželka děkovala celebritám az podporu

Stranu, teprve nedávno zaregistrovanou na ministerstvu vnitra, přitom podpořily mnohé osobnosti, mimo jiné režisérka Olga Sommerová, ekonom Jan Švejnar, zpěvačka Marta Kubišová, herečka Eva Holubová, spisovatel Ivan Klíma, či textař a sázkařský král Michal Horáček. "Díky za úžasnou podporu a těším se na to, co přijde," vzkázala jim přes Facebook Bursíkova manželka Kateřina Jacques, která ani po tomhle rozhodnutí neztrácí optimismus. A nebo je možná jen ráda, že teď bude mít Bursíka častěji doma.

salto ( 13. září 2013 09:28 )

"Do těchto voleb nepůjdu...", věděl bych kam by mohli jít s Kateřinou JauJau Biomasou Ale teď vážně: je to dobře, že ten křivák do voleb nejde

zadnice ( 12. září 2013 09:03 )

Co bys tam také Bursíku i s biomasou dělal? Jste nevolitelní stejně jako zelení!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa