Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman ví, kdo je autorem amnestie: Důkazy mu předal právník Hasenkopf!

Miloš Zeman už ví, kdo napsal amnestii! Důkazy mu předal bývalý hradní právní poradce Pavel Hasenkopf
Miloš Zeman už ví, kdo napsal amnestii! Důkazy mu předal bývalý hradní právní poradce Pavel Hasenkopf  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, lm - 
5. května 2013
15:53

Bývalý hradní právní poradce Pavel Hasenkopf předal kanceláři prezidenta Miloše Zemana důkazy o autorství lednové amnestie. Rozhodnutí o zveřejnění jména autora nechá na Zemanovi.

Pokud ale Hrad autora neoznámí a neomluví se za to, že Zemanův kancléř Vratislav Mynář označil za jednoho z autorů amnestie právě Hasenkopfa, exporadce jméno zveřejní sám. Již dříve Hasenkopf uvedl, že amnestii prý vytvořilo ministerstvo spravedlnosti, což ovšem úřad popírá.

Hasenkopf oznámil, že v pátek předal na podatelnu prezidentské kanceláře podklady, které údajně dokládají totožnost skutečného autora kontroverzní amnestie vyhlášené v lednu tehdejším prezidentem Václavem Klausem. "Nejpozději v pondělí bude Miloš Zeman vědět, kdo je autorem (amnestie)," uvedl bývalý hradní poradce v ČT.

Hasenkopf se bude bránit

Mezi zmíněnými podklady je podle Hasenkopfa například úplný přepis e-mailové komunikace týkající se amnestie či různé návrhy podoby amnestie. "Předal jsem mu (Zemanovi) svůj návrh amnestie a další návrh, o kterém jsem přesvědčen, že vznikl na ministerstvu spravedlnosti. Předal jsem mu i konečnou verzi amnestie, jak to někdo na Hradě podle mě upravil na základě té ministerské," řekl. Dokumenty obsahují čísla počítačů, na kterých návrhy vznikly, a které tedy mohou vést k autorovi amnestie.

"Je jen na prezidentovi, aby posoudil, zda je na místě, aby sdělil jméno toho člověka veřejnosti, nebo aby uvedl důvod, proč si to jméno nechá pro sebe," oznámil Hasenkopf. Když ale Hrad jméno nezveřejní, Hasenkopf to udělá sám. "Předpokládám, že se mně současně pan kancléř Mynář veřejně omluví, že mě označil za autora amnestie. Pokud se tak nestane, tak se budu bránit dál," řekl v ČT.

Amnestie se vztahovala i na velké kauzy

Z českých věznic bylo v důsledku novoroční amnestie propuštěno zhruba šest a půl tisíce odsouzených. Plošná milost se vztahuje také na desítky nepodmíněných a alternativních trestů. Navíc amnestie zastavuje trestní stíhání trvající déle než osm let bez pravomocného ukončení. Aboliční článek zrušil obvinění mimo jiné u kauz Progres Invest a H-System. Tyto a další případy nyní na základě dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana přezkoumá ještě Nejvyšší soud.

marmat ( 7. května 2013 13:53 )

Zeman slíbil zveřejnit autory textu podle něj zločinecké amnestie...mj.uvedl jako autora JUDr.Hasenkopfa Ten do dnešního dne HODIL NA STŮL veškeré materiály (texty) , které k amnestii sám zpracoval...od definitivního znění a autorství se distancoval a přesměroval zbytek na ministerstvo spravedlnosti! Ministr Blažek svolal včera POZDĚ večer tiskovku na druhý den 12.30 hod. se zajímavým průběhem... Hodil ABSOLUTNĚ VINU NA HASENKOPFA a autorství bylo shozeno ze stolu a JUDr.Koudelka nevydal ani hlásku

rudyptak48 ( 7. května 2013 11:11 )

O co se ti bývali i současní hradní blázni snaží? Je snad jedno, kdo to vytvořil, podstatné je, že to schválil Klaus s Nečasem. Když někdo vyrobí obrovský průser, musí se rozmělnit, aby do toho byli namočeni další, a nejlépe všichni. Potom to už není průser, ale každodenní život.

marmat ( 6. května 2013 16:38 )

VY JSTE JUDr.Koudelka, nebo kdo ????

reeh ( 6. května 2013 13:26 )

Naivní hlupáček Hasenkopf ....

krupan10 ( 6. května 2013 06:04 )

tak bacha, na Havla nemá. To byl největší zm.rd

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa