Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rebelové se vzdali a pomůžou Nečasovi! Cesta k vyššímu DPH je volná

Že by premiéru Nečasovi spadl kámen ze srdce?
Že by premiéru Nečasovi spadl kámen ze srdce?  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
6. listopadu 2012
19:06

Vypadá to, že očekávané středeční hlasování o daňovém balíčku přece jen skončí Nečasovým úspěchem! Premiér se totiž domluvil s rebely uvnitř vlastní strany a ti umožní Nečasově vládě prosazení změn.

Rebelující poslanci ODS podle všeho umožní vládě Petra Nečase prosadit daňový balíček a pokračovat! 

Poslanci Jan Florián a Tomáš Úlehla (oba ODS) prý vládní návrh daňových změn podpoří a budou hlasovat s vládou. Zbylá trojice rebelů, Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr, se před hlasováním o balíčku vzdají poslaneckého mandátu. A šestý z rebelů Radim Fiala, který již z ODS vystoupil, by měl při hlasování odejít ze Sněmovny. Proti Nečasovi také nepůjde.

Nečasova vláda by tak měla při středečním hlasování mít ve Sněmovně nakonec dost hlasů na to, aby zákon, se kterým spojila svou důvěru, prosadila. Rýsuje se tak mj. zvýšení DPH o procento - ze stávajících 14 a 20% na 15 a 21%.

Místo rebelů tři noví poslanci: Jednomu hrozí 6 let vězení

Premiér Nečas věří, že dohodou s rebely je spor o daňový balíček v ODS ukončen. Způsob, kterým poslanci svůj střet s vedením strany vyřešili, označil za "politicky poctivý a lidsky důstojný".

Za středočeské poslance Tluchoře, Fuksu a Šnajdra by přitom měli do Sněmovny nastoupit exposlanec Pavel Bohatec, náměstek kladenského primátora Miroslav Bernášek a bývalý místostarosta Kolína Roman Pekárek.

Náhradníci mohou být k dispozici při hlasování již ve středu, musí ale být u jednání Sněmovny a složit slib poslance.

Na posledním z trojice Pekárkovi je přitom zajímavé, že byl letos v květnu nepravomocně odsouzen na šest let do vězení. Podle obžaloby si řekl o milionový úplatek za výhodnější prodej městských pozemků.

marcela47 ( 7. listopadu 2012 19:37 )

Načase stydím se za Tebe , že pocházíš a jsi občanem jednoho z nejkrásnějšího města Beskyd.

mazd ( 7. listopadu 2012 14:48 )

I největší idiot jistě tušil jak to dopadne. Odměny pro rebely byly rozdány a pobavila nás šaškárna na tak vysoké úrovni jako bývalé volby prezidenta.

honza51 ( 7. listopadu 2012 12:54 )

To jsou ale swině . Tak Ráth, ač neodsouzený, SEDÍ a pekárek sice odsouzený, ale sedět bude ve sněmovně . Hlavně, že ti křiklouni, z koalice, měli plnou hubu toho, že by se Ráth měl vzádt mandátu . A u toho jejich "odsouzeného korupčníka" jim to nevadí? Opět je vidět, že když 2 dělají totéž, NENÍ to totéž.

loft ( 7. listopadu 2012 00:49 )

loft ( 7. listopadu 2012 00:47 )

KALOUSKOVA PODRŽTAŠKA NEČAS udělá cokoli, jen aby se udržek u koryta. Když toho "člověka" vídím, nebo o něm jen slyším, dělá se mi z něh opravdu na blití ! Jako chlap je odpornej -nic chlapského na něm není a ještě má hnusnou, podlézavou a chamtivou povahu. To jsme tedy vyhráli, s takovým politikem !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa