Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Boj o osud vlády: Nečasovi běží na pomoc exministr Dobeš!

Dobeš běží na pomoc? S premiérem Nečasem se exministr chystá hlasovat pro vládní daňový balíček
Dobeš běží na pomoc? S premiérem Nečasem se exministr chystá hlasovat pro vládní daňový balíček  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
6. listopadu 2012
13:22

Vládou navrhovaný daňový balíček mnohým nevoní. Ani rebelům v ODS. Nečas tak ve Sněmovně ztratil většinu a hledá podporu, kde se dá. Dnes to vypadá, že pro středeční hlasování o daňovém balíčku nečekaně ulovil zajímavou rybu. Exministra školství Josefa Dobeše (VV).

Daňový balíček je klíčovou politickou otázkou současnosti. Má mj. zvýšit aktuální DPH 14 a 20% o procento. A je s ním spjatý osud celé Nečasovy vlády. Pokud se nepodaří balíček prosadit, bude mít vláda velké problémy nejen sestavit rozpočet, ale vůbec přežít.

Rebel Fiala opustí sál a pomůže vládě?

Opozice totiž nadále zůstává zásadně proti zvyšování daní. Celý balíček označuje za škodlivý, trvá na zachování stávajících sazeb DPH. Nečas navíc ztratil většinu ve Sněmovně.

A to i díky rebelům z ODS, dalším kritikům balíčku. Poslanec Radim Fiala již dokonce na protest vystoupil ze strany. Nevyloučil však nakonec, že do budoucna bude hlasovat z Nečasem. A nebo jeho vládu podpoří alespoň tak, že nebude hlasovat vůbec a opustí jednací sál.

Exministr Dobeš bude hlasovat pro balíček

Vládní daňový balíček se však nečekaně chystá podpořit bývalý ministr školství a poslanec Josef Dobeš. Oznámil to dnes.

Ve sporu o balíček totiž podle Dobeše nejde o daně, ale o boj o moc v ODS. "Pro mě je klíčové, že je to zákulisní boj, že nejde o daňové ideje, ale je tu boj mezi Petrem Nečasem a Petrem Tluchořem," uvedl Dobeš a označil poslance Tluchoře (ODS), nekorunovaného šéfa rebelů, za pučistu. 

"Pokud vládu budou podporovat i někteří další poslanci, tak určitě budeme rádi," zareagoval předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Véčkaři: Dobeše už mezi sebou nechceme

Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík je ale opatrnější: "My jsme si s poslanci zvolenými za VV v koalici užili dost. A myslím, že celá tato země. Mé zkušenosti s Josefem Dobešem velí, že by to nebyl úplně stabilní partner."


Vyloženě negativně pak reagovaly Věci veřejné, u nichž je Dobeš členem poslaneckého klubu. "Jsem připravena nechat hlasovat poslanecký klub o pozbytí členství Josefa Dobeše," nechala se slyšet Kateřina Klasnová (VV).

"Nepodpoříme daňový balíček tak, jak je předložen," dodal šéf opozičních VV Radek John a přetahovaná o hlasy pokračuje.

John si navíc rýpl do celé vlády. Ta podle něj ztratila svoji legitimiu. "Např. popravou policejního prezidenta v době, kdy policie konečně začala vyšetřovat politiky," řekl dnes John.

roflor ( 8. listopadu 2012 10:04 )

Vládnu drží při životě zloděj a Dobeš , který na ministerstvu provařil miliardy.

japome ( 6. listopadu 2012 19:49 )

japome ( 6. listopadu 2012 19:49 )

japome ( 6. listopadu 2012 19:48 )

to je zbytečné oni to stejně nepochopí. Oni se užerou sami

jajas ( 6. listopadu 2012 16:40 )

Takže ten s.k.ř.e.t..nedá pokoj? Furt se bude drát do politiky? Snad nechcezase do vlády? Copak, penízky mu docházejí? A to mu nevadí, že Kalous opět sníží příděl školám? Pokud si pamatuji, tak prý (podle něho) odešel z místa ministra školství proto, že mu nedali dost peněz a teď je spokojený? No není to d.e.b.i.l? A vlezdo***ka? Fujtajbl!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa