Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Církevní restituce neprošly: Levice zabránila schválení

Sociální demokraté dozjeli proti církevním restitucím ostrou kampaň (vpravo jejich lídr Sobotka)
Sociální demokraté dozjeli proti církevním restitucím ostrou kampaň (vpravo jejich lídr Sobotka)  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
15. srpna 2012
21:12

Vládní plán na prosazení církevních restitucí ztroskotal. Nečasův kabinet je neprosadil. Senát dnes zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi smetl ze stolu.

Překvapení se nekonalo, Senát dnes především díky hlasům levicových politiků odmítl vládní podobu zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi. Proti hlasovalo 43 senátorů ze 77.

Jenže premiér Petr Nečase (ODS) se nevzdává: Věří, že koalice ve Sněmovně tohle senátní veto přehlasuje. Potřebovat k tomu však bude nejméně 101 hlasů. Při červencovém hlasování Nečas sehnal jen 93 věrných, kteří ho podpořili.

Kritizují rozsah vydávaného majetku

Kritici zejména z ČSSD návrhu vyčítají rozsah vydávaného majetku. A také nadhodnocené náhrady za nemovitosti, které duchovní zpět nedostanou, protože patří obcím nebo soukromníkům - za ty měla církev vyinkasovat 59 miliard během příštích 30 let.

Jde prý o značné předražení. Cena zemědělské půdy byla nadhodnocena čtyřnásobně, cena lesů až desetinásobně, uvedl místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier.

Proti ČSSD se přitom v poslední době ohradili čím dál tím hlasitěji církevní představitelé, kterým přijde, že sociální demokraté se vyjadřují podobně, jako představitelé komunistického režimu, který naši zemi svíral až do sametové revoluce.

O jaké částky ve vyrovnání jde?

Zákon přitom počítá s tím, že by církve měly dostat asi polovinu svého historického majetku v hodnotě zhruba 75 miliard korun, který je v držení státu. Musely by prokázat, že na majetek mají nárok a že jim byl zabrán mezi 25. únorem 1948 a 1. lednem 1990.

Stát by naopak církvím přestal hradit platy duchovních ve výši zhruba půldruhé miliardy korun ročně. Jak vidno, jde o počty v pořádně vysokých cifrách. Prozatím však Kalousek a jeho úředníci mohou odložit kalkulačky strannou. Vládou vytoužený zákon poslal Senát k ledu. Prozatím...

chourek ( 16. srpna 2012 09:58 )

Proč debil, ty nulo? Přidej argumenty. Já jen, že Gross byl "Ajznboňák" (ti nosí modré uniformy), byl členem téhle strany, kradl. Tak vše mi sedí na to, že by to mohl být Gross

dzery ( 16. srpna 2012 09:56 )

dzery ( 16. srpna 2012 09:55 )

Nevypadáš že bys byl normální.

rezacek ( 16. srpna 2012 09:33 )

Ano, je to počítač vyhledávající určitá slova. Podívejte se, jak projde slovo pr.d.el, mr.dat, šu/kat, ku/rva, pí-ča a další. Prostě to pište tak a my normální si to už nějak spojíme.

rezacek ( 16. srpna 2012 09:32 )

Ano, je to počítač vyhledávající určitá slova. Podívejte se, jak projde slovo pr.d.el, mr.dat, šu/kat, ku/rva, pí-ča a další. Prostě to pište tak a my normální si to už nějak spojíme.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa