Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nečas slavil bratrství se Slováky, Mečiar velebil rozpad ČSFR

Autor: simao, ČTK - 
29. července 2012
14:15

Zatímco Petr Nečas a jeho slovenský protějšek Robert Fico se sešli na slavnostech bratrství ČR a SR, někdejší premiér Vladimir Mečiar oslavil sedmdesátku. A při té příležitosti se pochválil za rozpad Československa.

Pod horu Velká Javořina na hranicích České a Slovenské republiky se sjely stovky lidí na tradiční slavnosti Čechů a Slováků. Podobná setkání prý mají potvrzovat nadstandardní vztahy, které mezi státy přetrvávají.

"Slováci jsou pro Čechy nejbližším národem, skutečně bratrským národem. Národem, na který se vždy spoléháme a i na mezinárodní úrovni víme, že se můžeme o ně opřít," prohlásil český premiér Petr Nečas, který do Bílých Karpat zamířil také, stejně jako jeho slovenský protějšek Robert Fico.

Nečas: Současná generace už tolik Slovákům nerozumí

Těžko lze prý podle Nečase v Evropě najít dva národy s tak přátelskými vztahy. Premiér však zároveň přiznal, že mladí Češi už tolik nerozumí řeči východního souseda. "To, co naše generace považuje za samozřejmost, že plynule rozumí, bohužel, u té mladší generace takovou samozřejmostí není," dodal Nečas.

Setkání pod Velkou Javořinou přitom má své historické kořeny - poprvé se uskutečnilo v roce 1845 u příležitosti oslavy vydání prvního čísla listu Slovenské národní noviny. Tradice schůzek byla obnovena v 90. letech. Letošní oslavy byly věnovány tomu, že před 20 lety se politické špičky dohodly na rozdělení společného státu, který zanikl na konci roku 1992.

Kromě politiků (dorazila třeba šéfka Sněmovny Miroslava Němcová, předseda senátu Milan Štěch a předseda slovenského parlamentu Pavol Paška) se oslav u pomníku česko-slovenské vzájemnosti účastnila též řada folklórních souborů. Nedorazili však muži, kteří se pod rozdělení Československa podepsali nejvýrazněji. Tehdejší premiéři Václav Klaus a Vladimír Mečiar.

Mečiar slavil sedmdesátku: Chválil rozdělení Československa

Bývalý slovenský premiér shodou okolností v sobotu oslavil v Trenčianských Teplicích 70. narozeniny a při té příležitosti zavzpomínal na rozpad Československa.

Tohle rozhodnutí dodnes Mečiar považuje za správný krok a Slovákům vzkázal, že kdyby se federace před 20 lety nerozdělila, bylo by nyní Slovensko jen bezvýznamným evropským regionem. "Proč ještě stále pochybujete, zda to bylo dobře, když to dobře je?" nechal se slyšet Mečiar.

Mečiarovi k narozeninám přijelo poblahopřát pět desítek příbuzných, z bývalých kolegů v politice však nikdo. Nedávno mu však zaslal gratulaci Václav Klaus a vzájemně se pochválili za spolupráci při rozdělení země. Podle Mečiara to byl právě Klaus, a nikoli Václav Havel, kdo byl jediným reálným politikem na české politické scéně.

Mečiar však také připomněl svůj poslední volební neúspěch. Jeho strana HZDS se v březnových volbách nedostala do parlamentu. "Vyplývá z toho ponaučení: Vykašli se na Slováky, protože oni se při první příležitosti vykašlou na tebe," okomentoval svůj neúspěch Mečiar, jeden z nejhlasitějších kritiků současného slovenského premiéra Fica.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vrtajzub ( 30. července 2012 11:30 )

mám vás rada

vrtajzub ( 30. července 2012 11:29 )

maximilian-

vrtajzub ( 30. července 2012 11:25 )

slovenskí nacionalisti majú problém s madarmi.Normálni ľudia v oblastiach kde žijú s madarskou menšinou žiju v pohode. Češi sú u nás vítaní ako doma.

vrtajzub ( 30. července 2012 11:19 )

vrtajzub ( 30. července 2012 11:18 )

slovaci majú čechov tiež radi!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa