Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Další korupce? Parkanová připravila stát o 658 milionů, tvrdí policie

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: INT, ljš, oj - 
13. června 2012
16:55

Začíná vlna zatýkání zkorumpovaných politiků? Po Vítu Bártovi, Jaroslavu Škárkovi, Davidu Rathovi a Otto Chaloupkovi žádají policisté o vydání dalšího poslance a není to nikdo menší než místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP09). Důvod? Podivná zakázka s letadly.

Podle serveru Aktualně.cz podezřívá protikorupční služba Parkanovou z nezákonného jednání v souvislosti s nákupem armádních letounů CASA.

Z posudku, který pro protikorupční detektivy vypracovala nezávislá americká společnost vyplývá, že rozdíl mezi obvyklou a konečnou cenou je 658 milionů korun. To je podle policie částka, o kterou Parkanová připravila stát.

Česko koupilo tři letouny CASA C-295 za 3,5 miliardy korun a jeden vyměnilo za pět bitevníků L-159.

"Nákup letadel CASA byl kolektivním rozhodnutím vlády," řekl šéf klubu TOP 09 Gazdík. Nerozumí prý tomu, proč chce policie stíhat Parkanovou.

Bývalá ministryně komunikuje jen prostřednictvím SMS. "Jsem v šoku. Vím to jen z médií," napsala serveru iDnes.cz.

Němcová: Kdo to napráskal médiím?

V šoku je také předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová, a to kvůli tomu, že na veřejnost uniklo jméno Vlasty Parkanové ještě před tím, než policie o její vydání oficiálně požádala. Vyšetření bude žádat od ministra vnitra Jana Kubiceho.

"Já jsem mluvila s ředitelem protikorupční policie Martincem. Vytýkám mu tento postup, jestliže předsedkyně sněmovny nemá znát jméno poslance, u kterého policie chce požádat o zbavení imunity, a mezitím to někdo napráská do médií. Tak já žádám důsledné vyšetření, co se vlastně děje, odkud ty úniky pocházejí, protože buď v této zemi bude pořádek, nebo nebude pořádek," řekla Němcová Rádiu Česko.

O co jde v případě letounů CASA?

V dubnu 2009 schválila Topolánkova vláda, tehdy již v demisi, pořízení čtyř letounů CASA. Jeden měl být získán výměnou za pět bitevníků L-159, tři další koupeny s náhradními díly a výcvikem posádek. Obchod prověřovala Evropská komise, loni v listopadu ale řízení zastavila.

O měsíc později podepsalo ministerstvo dopravy se společností Omnipol smlouvu o nákupu. Kontrakt byl podepsán den před nástupem tehdejšího náměstka Bartáka do ministerské funkce, v níž vystřídal Parkanovou. Podle médií i některých odborníků byl nákup zřejmě předražený. Letadla pak navíc vykazovala četné závady a jejich provoz musel být v říjnu 2011 pozastaven.

Za čtyři letouny zaplatila Armáda ČR 3,5 miliardy korun. Stroje prý byly vybrány a koupeny bez vypsání řádného tendru.

Poslanecká galerka

Jedno je jisté. Poslanecká sněmovna se začíná proměňovat v elitní politickou galerku, jejíž členy si bohužel volili sami občané ČR. Pokud to takhle půjde dál, moc poslanců bez škraloupu v lavicích asi nezůstane.

Kždého asi napadne, že ochotnému vydávání poslanců pomohla korupčnická kauza Davida Ratha, který byl poslanci ke stíhání vydán minulý týden. V úterý politici vydali Ottu Chaloupku, poslance Věcí veřejných, který je stejně jako Rath obviněný z korupce.

V nedávné minulosti byli imunity zbaveni Vít Bárta (VV), Jaroslav Škarka (VV). Od roku 1993 byla imunita odebrána zatím 17 poslancům včetně například Josefa Vondrušky, který byl podezřelý, že coby vězeňský dozorce týral vězně.

habrovak ( 26. června 2012 08:40 )

Jo lidi, musíme si uvědomit, že politici jsou v parlamentu a ve vládě jen jako politici, za nic neručí, a že se vytrácí miliony nebo miliardy," no ale to už se děje 10 let" - jak říká Kalousek - " a nikdo stím nic nedělal, TAK PROČ NYNÍ BY TO MĚLO ZAČÍT " !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

andrea-tinka ( 18. června 2012 21:18 )

Kdo nezkusil, neuveri... viz http://sux.cz/f72c

rudyptak48 ( 18. června 2012 13:26 )

Náhodou, ona na to místo ministryně obrany byla jako vyšitá. Tu nebojácnou tvář někdo snad vytesal z kamene.

kamii ( 17. června 2012 23:24 )

Je to tak, ale jestli je vše v pořádku,tak by sama měla mít zájem , aby se vše důkladně prošetřilo

kung-fu-jane ( 15. června 2012 23:19 )

A jestli mohu poradit pánům důstojníkům od protikorupční, tak po Parkanové to vemte ve vládě od toho nejmenšího k největšímu: začněte Vondrou....a určitě se nespletete, protože narazíte na pěkně vypasené korupčníky....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa