Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Různé podoby Davida Ratha: Je to narcis! Říká psychiatr

Autor: Helena Lacinová, Marta Prokešová - 
9. června 2012
05:00

Felčar David Rath (46), který zachrání vyčerpanou blonďatou dívku v brnění. Nově objevený klip je možná poslední kostýmní rolí hejtmana, rozhodně ale není jedinou, do níž se dřív mocný vládce kraje sám obsazoval.

Hrál hasiče, kuchaře, farmáře i svůdníka v baru. Psychiatrička však má jasno: Je to narcis!

Rath představující lékaře v historickém kostýmu lákal na Muzikálové dny v Poděbradech, které se ale neuskuteční, protože bývalý hejtman trčí ve vazbě. Slávu si ale užil už rok předtím, když v upoutávce na červnový filmový festival v Poděbradech hrál mafiána s kloboukem hluboko do čela, který v zakouřeném baru balí krásku s liščí kožešinou.

Záliba v převlecích je zřejmá i z Rathovy fotogalerie na Facebooku a webových stránek kraje. Tu je za hasiče, tu zkouší řídit autobus nebo obléká kuchařský rondon, aby se postavil místo vyhlášeného kuchaře Jaroslava Sapíka. Ale může z něj být i zdatný chovatel vepřů nebo monarcha.

„Převlékáním do různých rolí chce k sobě připoutat pozornost okolí. Chce tím sdělit, že on zvládne libovolnou profesi a bude pro ni ozdobou. On taková významná osoba! Je klasický narcis zahleděný do sebe,“ vidí Ratha psychiatrička a exministryně Džamila Stehlíková.

Podle ní takoví lidé trpí velikášstvím, což nakonec v podobě velkolepé proměny zámku v Buštěhradě zlomilo Rathovi vaz. „Tito lidé všeobecně ztrácí kritiku nad svým chováním. Jsou přesvědčeni o své naprosté výjimečnosti a o tom, že si mohou dovolit vše,“ říká Stehlíková. O to prý je pro něj bolestnější střet s realitou. „Pro své velikášství uvěří opět své pravdě, kterou říká. Při jeho inteligenci i účelově,“ dodala.

Co je narcismus

Člověk-narcis trpí přehnaným obdivem sám k sobě. Pojí se to s arogantním vystupováním a nedostatkem pochopení pro druhé, které bere jen jako nástroj pro vlastní cíle. Název je odvozen od řecké báje, podle níž krásný mladík Narcissus odmítl lásku nymfy Echo a zamilovaný do své vlastní krásy se prohlížel ve studánce, až do ní spadl a utopil se. Bohové ho pak proměnili v květinu narcis.

jakoslavkov ( 15. června 2012 10:57 )

Kdyby nasi politici vymysleli neco takoveho http://tinyurl.com/7xakhf9 urcite by bylo v CR mnohem veseleji

ochman ( 12. června 2012 23:33 )

 „Pokud nechcete dbát tisíciletých tradic naší civilizace, jejich křesťanských hodnot, důrazy na klasickou rodinu a úctu ke každému lidskému životu, nevolte mne, neboť já tyto hodnoty ctím,“ tato slova pronesl Václav Klaus při projevu na prezidentské volbě, při páteční inauguraci ještě přidal poděkování manželce Livii a rodině. Jak vidno z fotografií Aha!, moc se slovy neřídí. Jen pár hodin po složení prezidentského slibu a slovech o morálce se ocitl v náručí 25leté atraktivní blondýnky Petry Bednářové. Ta je už šestým rokem letuškou vládní letky a podle všeho se zná i s paní Livií. Klaus s Petrou v pátek nejdříve strávili asi hodinu v golfovém centru Erpet na pražském Smíchově. Před půl jedenáctou večer Klause s milenkou odvezla ochranka v Audi A8 do Sporthotelu ve Vestci u Prahy. To je oblíbené místo členů ODS, třeba šéf strany Mirek Topolánek tam slavil padesátiny. Prezident tam se sexy letuškou strávil celou noc, z hotelu vyšli až v šest hodin ráno. Klaus poté Petru odvezl na letiště do Kbel a vydal se za manželkou Livií. To jí dal opravdu pěkný dárek k MDŽ!

alitifa17 ( 10. června 2012 23:36 )

Kdyby nasi politici vymysleli neco takoveho http://tinyurl.com/7xakhf9 urcite by bylo v CR mnohem veseleji

jaksobici ( 10. června 2012 23:33 )

Kdyby nasi politici vymysleli neco takoveho http://kuc.cz/upe0he/ urcite by bylo v CR mnohem veseleji

ales1 ( 10. června 2012 00:17 )

ty nikdo s prachama v ruce nechytil, máš smůlu

Zobrazit celou diskusi