Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Exkluzivní rozbor šéfky grafologů: Co o Rathovi řeklo písmo?

Autor: Zuzana Pšenicová, Jiří Fabián - 
8. června 2012
05:02

Co asi prožívá diktátor, kterého právě shodili z trůnu? Jedno z mála »oken« do jeho hlavy vede přes rukopis. Když z mocipána Davida Ratha (46, dříve ČSSD) udělalo obvinění z úplatkářství mukla, ovládaly ho diametrálně rozporuplné pocity. Prozradil to rozbor Rathova písma, který pro Blesk udělala předsedkyně Asociace grafologů ČR, Zuzana Dobiášová (49).

Grafoložka měla k dispozici text plné moci, kterou Rath předal své zastupování advokátu Romanu Jelínkovi z Prahy. Dokument napsal 21. května. V litoměřické vazbě – tedy přesně týden po svém zatčení.

Muž, jenž dříve rozhodoval o stamilionech, osudech lidí a neznal odpor, který snadno využíval náklonnosti žen, měl za sebou 168 hodin »tortury«. Termínem pro středověké mučení tak Rath najednou drze označuje pobyt ve vazbě. Při popisu tělesných prohlídek, včetně tělesných otvorů, a každodenním oplachu pouze studenou vodou se jeho duševnímu rozpoložení nelze divit…

Názor grafoložky

Psychicky rozhozený

Pokud mohu z tohoto krátkého textu posoudit – písmo má nepravidelný sklon, velikost, tlak i další prvky, které svědčí o psychické rozhozenosti. Je to rukopis pisatele, který má zjevně nějaký okamžitý problém.

Chce navázat kontakt

Vzhledem k ostatním znakům v rukopisu je zřejmé, že pisatel v době napsání rukopisu podléhal momentální situaci, byl ve velkém stresu. Přesto je z rukopisu vidět snaha o komunikaci a kontakt. V konkrétní situaci to lze také interpretovat jako touhu zodpovědět mnoho vyřčených i nevyřčených otázek a zároveň snahu o přímé jednání.

Sebevědomí v podpisu

Přes velké nepravidelnosti v rukopisu vypovídají další jeho znaky včetně těch v podpisu o jasné vyhraněné individualitě osobnosti, pracovitosti, ale i (za normálních okolností) velké, někdy až nadměrné dynamičnosti. Obzvlášť podpis i v této výjimečné situaci zůstává pevný a dynamický a svědčí o velkém sebevědomí.

ochman ( 10. června 2012 20:10 )

Kvůli úniku Rathových fotek z vězení zatkla inspekce dva lidi. „V souvislosti s šetřením úniku z vězeňského informačního systému byl zadržen jeden příslušník a jeden občanský zaměstnanec vězeňské služby,“ konstatovala mluvčí.Zároveň dodala, že obviněn zatím ani jeden ze zadržených nebyl. „V tuto chvíli probíhají úkony v trestním řízení,“ poznamenala Sandorová a zároveň doplnila, že na vyšetřování inspektoři v rámci akce s krycím názvem Sklepmistr úzce spolupracovali s generálním ředitelstvím Vězeňské služby. Je to výrazné pochybení, tvrdí Pospíšil O tom, že je kvůli úniku těchto fotografií vyšetřováno několik zaměstnanců vězeňské služby, informoval v neděli v České televizi ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Uvedl, že se jedná o dva až tři lidi. "Ty osoby jsou označeny a probíhá s nimi trestní řízení. Je to výrazné pochybení někoho z vězeňské služby a ten dotyčný bude potrestán jak kázeňsky, tak pravděpodobně i trestněprávně," řekl Pospíšil. Rathovy snímky z litoměřické věznice zveřejnil před týdnem deník Blesk. V úterý přidal fotografie dalších sedmi lidí, kteří byli spolu s Rathem obviněni v kauze údajné manipulace zakázek ve Středočeském kraji.

mariopuzo ( 10. června 2012 09:22 )

pro gogo....ty jsi vážně komik...pořád se toho gráz.la ratha budeš zastávat.....mě je jedno jak to dopadne...třeba z toho vyvázne, ale jasný je to, že už nebude škodit.....mě stačilo co předváděl u nás v Říčanech...jak brzdil dotace EU nebo je prostě vůbec nepodepsal, protože náš starosta mu odmítl dávat úplatky...je to grá.zl

gogo ( 9. června 2012 12:57 )

A to je právě ono. Dal by jste hlavu za to, že tomu tak bylo ? Já ne.

iba3 ( 9. června 2012 00:15 )

Souhlas! Máš postřehy a příspěvky "na tělo". Je vidět-že toto nepíše žádný hlu-pák,.

iba3 ( 9. června 2012 00:12 )

Jděte už do prde-le, svi-ně bl-bý -( myslím ty blbce, kteří se radují neustále nad Ráthem a snaží se ho už trapně zesměšňovat) a raději se zajímejte o to, od čeho tenhle podraz na jednoho člověka odvádí Vaši pozornost !! Je to záměrné a naplánované od daleko větších darebáků ve vládě !!

Zobrazit celou diskusi