Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zpackané maturity: Šéf projektu dostal padáka!

Ministr školství Petr Fiala odvolal z funkce šéfa CERMATU Fialu
Ministr školství Petr Fiala odvolal z funkce šéfa CERMATU Fialu  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
8. června 2012
13:48

Zatímco předchozí ministr školství Josef Dobeš (VV) si s projektem státních maturit nevěděl rady a neustále šéfa CERMATU Pavla Zeleného omlouval, jeho nástupce Petr Fiala na žádné výmluvy zvědavý není. Za zpackané maturity Zeleného rovnou vyhodil.

Důvodem k odvolání Zeleného byla podle ministerstva školství četná pochybení při státních maturitách a způsobu jejich prezentace. Řízením Cermatu (Centra pro přípravu maturit) pověřil ministr Fiala jeho dalšího pracovníka Jiřího Zíku. Ministr také chystá audit nákladů projektu.

Obsah státních maturit by měla z ministrova rozhodnutí posoudit skupina odborníků. Doporučit by měla případné úpravy zkoušky.

"Věřím, že tato opatření povedou k tomu, abychom pokračovali v koncepci státních maturit, abychom vytvořili proces, který se bude těšit důvěře veřejnosti," uvedl Fiala.

Učitelé, studenti i odborníci si stěžují na maturitní písemky, jejich hodnocení prý nerozumí a nebylo podle nich objektivní. Spolek EDUin také upozornil, že maturanti nedostali opravené práce, a nemohli se tak proti výsledku odvolat.

Zároveň se objevilo několik škol, které při písemkách podváděly a jejichž studenti odevzdali stejné slohové práce. Cermat už musel řešit také problém s testy z matematiky. Byly totiž příliš těžké a hodnocení se muselo zpětně zmírňovat. V minulosti také některé verze zkoušky unikly na web. Letošní ročník maturit vyjde na 207 milionů korun.

joudajoudovy ( 12. června 2012 09:08 )

konecne utnuli chapadlo klausovy chobotnice. uz se tesim na zavery auditu, to se zase podivime, co jsme platili.... sami si haranty davate na prestizni skoly a z nasich decek chtete udelat ucnovskou mladez? Sami bezte makat, at zjistite hodnotu penez. ze vam burtipani neni hamba!!!!

ptolemaios ( 11. června 2012 21:29 )

na můj vkus bych mu dal 20 let nucených prací v kamenolomu.Tam by ho takové hovadiny přešly.Jinak je o něm známo ,že je jak slavný kouzelník Houdini - vždy se někde objeví a zas má nějakou vykouzlenou funkci za velký prachy! JAK TO ASI DĚLÁ???

defakto ( 9. června 2012 17:58 )

Pavlu Zelenému by jsem nesvěřil ani svého psa a né to ještě státní maturity na kterých závisí osudy tisíců lidí !

klatu ( 9. června 2012 14:11 )

To jste na špatné adrese,na tohle se musíte ptát jinde

klatu ( 9. června 2012 13:52 )

Co máte proti chemikům? Omyl,ministra financí (a vůbec ministra čehokoliv)může dělat kde kdo,neboť je to politická funkce.Ten člověk se tam nedostává díky svému vzdělání,ale jen proto,že byl zvolen on,případně jeho politická strana.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa