Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Státní maturity v Rusku se zvrhly v masové opisování

Moskva se vydala do boje s korupcí netradičně
Moskva se vydala do boje s korupcí netradičně  (Autor: Archív)
Autor: ČTK, mivr - 
15. června 2011
10:22

O státních maturitách si málokdo myslí něco pozitivního. Provází je jeden problém za druhým. Tentokrát se provalilo, že správné odpovědi na matematické úlohy si maturanti v Moskvě a Petrohradu mohli zakoupit od "podpůrné skupiny" přes mobilní telefony a sociální internetovou síť.

Akce proběhla na síti V kontaktu. Příslušné stránky tam během zkoušek zaznamenaly rekordní počet návštěvníků - 165 000.

Zkoušky letos skládalo z až 14 předmětů skoro 800 000 středoškoláků. Známky rozhodují o přijetí či nepřijetí na vysoké školy, a tak zaznělo i volání, že by se výsledky měly zrušit, aby poctiví žáci nebyli znevýhodněni. Úřady sice hrozí soudními žalobami a tresty podvodníkům, na druhé straně však rozsah opisování bagatelizují jako zanedbatelný.

Mobily jsou sice u zkoušek zakázané, ale o skutečné kontrole se leckde nedá mluvit. Žáci prý při vstupu do třídy odevzdají starý telefon, ale pronesou modernější přístroj s přístupem na internet. "Jestli se nic nestane a všichni budou dělat, že nic nevidí a neslyší, tak další konání zkoušek bude prostě nemorální. V této podobě zkoušky nepřinášejí užitek, ale škodu," prohlásil petrohradský pedagog Dmitrij Guščin.

Hlavní kurátor "podpůrné skupiny" Slava Borisov v otevřeném dopisu, otištěném v učitelských novinách, tvrdí, že záměrem prý bylo jen upozornit na korupci, protekci a chyby při skládání zkoušek, nad kterými úřady zavírají oči. Podle úřadů však odpovědi na "útržkovité otázky" stály studenty 290 až 990 rublů (asi 175 až 600 Kč). Nemajetným maturantům, kteří si nákladnou přípravu na zkoušky nemohli dovolit, prý skupina pomáhala naprosto nezištně.

 

zlymikes ( 15. června 2011 12:16 )

a blbý ruský student.Ten americký je nad věcí,ten rovnou střílí

Zobrazit celou diskusi