Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Maturanty zasáhl blesk, jeden bojuje o život

Pavel (18) pravděpodobně zachránil svému kamarádovi život. Sám měl obrovské štěstí, že úder blesku přežil jen s lehkými zraněními.
Pavel (18) pravděpodobně zachránil svému kamarádovi život. Sám měl obrovské štěstí, že úder blesku přežil jen s lehkými zraněními.  (Autor: Blesk - Ondřej Čermák)
Autor: Ondřej Čermák - 
21. června 2011
11:40

Dva studenty mimoňského gymnázia, Jaroslava (19) a Pavla (18), těžce zranil výboj blesku. Bouřka je zastihla v neděli k večeru na poli. Starší Jaroslav nyní s těžkými popáleninami bojuje o život v nemocnici. Včerejšek měl být přitom jeho velkým dnem, kdy si měl při slavnostním ceremoniálu převzít na gymnáziu maturitní vysvědčení.

Jak k nešťastné události došlo? Dobří kamarádi Jaroslav s Pavlem se šli k večeru projít, bouřka je překvapila na poli, kousek od školy a jejich domovů. „Rychle jsme se vraceli domů, já šel tak metr před Jardou. V tom se ozvala strašná rána, srazilo mě to na zem a já se začal koulet z kopce dolů. Když jsem přišel k sobě, vůbec jsem necítil nohy. K Jardovi, který ležel bezvládně pár metrů ode mě, jsem se doplazil,“ vyprávěl Blesku student Pavel.

Mobilem zavolal pomoc a začal svého kamaráda oživovat. Podle záchranářů mu včasnou masáží srdce pravděpodobně zachránil život. „Mohl za to nejspíš Jardův mobil. Byl s kovovým krytem, a když se to stalo, měl ho v ruce,“ vzpomínal Pavel. Ten nyní leží v českolipské nemocnici na pozorování, blesk mu naštěstí pouze popálil chodidla.

O život staršího Jaroslava bojují doktoři v liberecké nemocnici. Mladík utrpěl těžké popáleniny od hrudníku až po kotníky. Pokud se jeho zatím kritický stav alespoň trochu zlepší, bude převezen na popáleninové centrum vinohradské nemocnice v Praze. „Ve škole se mluví jen o něm. Hlavně v jeho třídě jsou z toho samozřejmě všichni špatní. Držíme mu palce,“ řekl Blesku Honza, jeden ze spolužáků z ročníku.

znojmacka ( 21. června 2011 14:03 )

z cocotina.. to já dělám, hromničku mám a po celou dobu si odříkávám Otčenáš.. nezabírá nic.. při bouřce v noci se i jistím svazkem česneku nad postelí a křížem v ruce.. to zatím zabírá, nic se mi ještě nestalo.

pelagie ( 21. června 2011 14:00 )

hrdina , že se tak postraral

znojmacka ( 21. června 2011 12:47 )

čím dál častější.. a "akce" kulovej blesk taky.. Bývaly doby, kdy jsem mívala bouřku ráda .. ale posledních několik let, i v baráku s hromosvodem jsem ráda, když je po bouřce.. a hlavně si rozmejšlím sundat prádlo z balkonu s kovovým zábradlím, když se to přižene nečkaně.. no je to pech, takhle blbě dopadnout. Snad se z toho ten druhej dostane, s co nejmenšími následky nakonec.. i když popáleniny od hrudi až po kotníky.. achjo.

crakazasecrak ( 21. června 2011 11:54 )

hrozný..........

Zobrazit celou diskusi