Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kalousku, odejdi! Národ tě nechce, ničíš mu život!

Autor: Veronika Pukačová, Stanislav Kněnický - 
20. března 2012
05:46

Chlubí se titulem nejlepšího ministra financí, ale lidé jeho kroky tvrdě pociťují každý den. Zdražování, škrty… Přitom podle exkluzivního průzkumu pro Blesk Češi strážci státní kasy, který výrazně ovlivňuje jejich život, nevěří. Když tedy křičí – zmrazíme důchody, zdaníme bohaté, zvedneme DPH –, propadají depresi. Nevěří, že by to v budoucnu vedlo k prosperitě státu. Ostatně i ekonomičtí analytici mají proti Kalouskovým krokům výhrady.

Ministr Kalousek to dělá tak: Vyhlásí, že zmrazí důchody, a pak trochu couvne a přislíbí jejich růst. Jenže lidé vyděšení raketovým růstem cen potravin, které odstartovalo lednové zvýšení DPH, na takové »pokusné balonky« nemají náladu. A mnozí jsou dokonce ochotni vyrazit na náměstí.

Metoda nejprve rozčílit lidi a pak je »odměnit« mírnější formou reformy nepřipadá dobrá ani psychologům. „Mám pocit, že teď je chaos. Prostě jeden řekne něco tak, druhý řekne něco onak. Ten se proti tomu ohradí, pak to dementují,“ odpovídá psycholog Karel Humhal. Podle něj by u důležitých informací měli politici bedlivě zvažovat, jakou formou je lidem sdělí.

Pokud různé škrty většinu lidí citelně zasáhnou, lépe se jim bude snášet od někoho, koho jako odborníka respektují. A to, jak ukázal průzkum pro Blesk, Kalousek není. Mýtus nejlepšího ministra financí rozvíjejících se evropských ekonomik, tak jak ho z Kalouska dvakrát udělal nepříliš známý časopis Emerging Markets, vzal rychle zasvé.

„Umím si představit lepšího ministra financí, ale ono jich moc v Evropě dobrých není, takže lze říct, že jednooký je mezi slepými králem,“ zhodnotila to analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Pane ministře, lidi jste nepřesvědčil!

Ministr Kalousek nemá jako vystudovaný chemik pro svou práci dostatečné vzdělání a lidé nevěří, že jeho škrty přinesou něco dobrého. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu agentury SANEP pro deník Blesk, ve kterém odpovídalo 12 663 lidí. Pokud by se tedy předseda vlády Petr Nečas (ODS) řídil veřejným míněním, byl by Kalousek mezi prvními adepty na vyhazov z kabinetu.

Anketa mezi ekonomy: Považujete kroky ministra Kalouska za dobré?

Markéta Šichtařová,analytička, Next Finance
„Ty kroky dobré nejsou. Faktem je, že se dá škrtat na lepších místech, než kde se škrtá. Není optimální sahat v době krize na platy státních zaměstnanců nebo sociální dávky a důchody, protože ekonomika ještě víc zpomalí. Lepší je sahat na mimorozpočtové fondy, na podporu kultury, sportu...“

Miroslav Ševčík, děkan Národohospodářské fakulty VŠE
„U zvyšování DPH mám obavy, že to bude jako s dočasným pobytem sovětských vojsk. Dají se ořezat výdaje v kapitolách rozpočtu, tedy provozní výdaje ministerstev. A výběrová řízení by měla být v aukční podobě na internetu. V žádném případě bych nesahal na důchody. Penzisté se mohou nejméně bránit.“

Vít Samek, ekonom odborové centrály ČMKOS
„Z našeho hlediska zásadně svou práci dobře nedělá. Má jiný koncepční pohled na svět. Je přesvědčený, že metoda nízké daně a seškrtání celé sociální oblasti vede k prosperitě a růstu, náš názor je, že není. Společnost je tady od toho, aby pomáhala solidárně překonávat problémy, které tady jsou.“

 

gogo ( 24. března 2012 14:42 )

Politici jsou většinou psychopaté. A ti nedocházejí... Viz : Mezi politiky (i ve světě) je podle výzkumů více psychopatů než mezi vězni …. Jenže na první pohled je nepoznáte. Psychopat působí přesvědčivě, je okouzlující, šaramantní, uhlazený a většinou i nadprůměrně inteligentní. Umí výborně mluvit,vypadá jako rozený vůdce… jeho cílevědomost a charisma považujeme mylně za pracovní přednost. Svoji pravou tvář dokonale maskují. Povrchního šarmu využívají k tomu, aby mohli ovládat jiné a uspokojovat tak své vlastní sobecké potřeby… Nemají svědomí ani porozumění pro jiné. Chladnokrevně si berou co chtějí a dělají co se jim zachce…Porušují klidně společenské normy a očekávání aniž by měli jakýkoliv pocit lítosti či viny. Neštítí se ničeho. Jsou sebestřední, arogantní, podvádějící, bezohlední a bezcitní. Jediné co prožívají a uznávají je moc, peníze a občas sex… Prostředí politiky poskytuje psychopatům magickou moc aby mohli rozehrát své špinavé hry. V dlouhodobé perspektivě však představují pro společnost veliký problém. Zůstávají za nimi vykradené investiční fondy, úmyslně prohrané arbitráže, rozvrácené mezilidské vztahy. Nejsou napravitelní ani léčitelní. Ve vztahu ke společenským normám jsou to lidé nepovedení či duševně zmrzačení. Jakmile apelují na vaše city či na morálku a hovoří o demokracii a o svobodě, nenechte se jimi zmást.. přestože to rádi říkají o jiných, jsou falešní, prázdní a vnitřně velmi nejistí. Jakmile psychopat jednou do politiky vstoupí, je téměř nemožné ho z ní odstranit. (dle MUDr. Hnízdila)

6010 ( 22. března 2012 08:04 )

No zle, jak komu.Ale rozhodně je nám jasné, že jsme se mohli mít mnohem, mnohem lépe, kdyby naši mocipáni nekradli jako zjednaní a na svých postech se nechovali jako naprostí diletanti.

pepzed ( 21. března 2012 21:37 )

Halo halo.Bechyně se za tebe stydí.A to nekecám.Pepíno.

pepzed ( 21. března 2012 21:37 )

Asi umřeme žízní.I voda bude zachvilinku dražší.Já bych mu dal daň na jeho peněženku a na jeho HRB bych mu dal pořádnej panel a řež ohybat hřbet na kydání hnoje od 200 krav a ručně,ať milospán ví jak vypadá pořádná práce.Pepíno.

avena1 ( 21. března 2012 21:13 )

A když ještě navíc otevře pusu a spustí tou jeho pražskou mluvou!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa