Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno 22°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Problémy s eurodotacemi: Atmosféra houstne, Nečas a Zaorálek si nadávají

Problémy s čerpáním evropských dotací vyostřují slovní přestřelky v české politice: Tentokrát se do sebe pustili premiér Petr Nečas (ODS) a místopředseda opoziční ČSSD Lubomír Zaorálek
Problémy s čerpáním evropských dotací vyostřují slovní přestřelky v české politice: Tentokrát se do sebe pustili premiér Petr Nečas (ODS) a místopředseda opoziční ČSSD Lubomír Zaorálek  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
15. března 2012
18:55

České problémy s čerpáním evropských dotací neberou konce, přísun peněz z EU byl dokonce pozastaven. Podepisuje se to už i na atmosféře při jednání českých politiků. Premiér Nečas musí nejen hasit oheň na střeše, zároveň s tím se na jeho hlavu snáší rýpavé poznámky opozice. A do rozhádaného Česka se chystá na návštěvu jeden z eurokomisařů, zatímco na Nečasově nočním stolku leží varovný dopis od Evropské komise...

"Já jsem přesvědčen, že podvodem 21. století je způsob, jak se v této zemi čerpají evropské fondy," hřímal dnes v Poslanecké sněmovně místopředseda opoziční ČSSD Lubomír Zaorálek.

Využil tak příležitosti rýpnout si do současné vlády, což s oblibou v poslední době dělá i jeho přímý nadřízený, předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. Ten by dokonce rád vzhledem ke hromadícím se skandálům předčasné volby.

Pozastavení vyplácení dotací od EU považují za ostudu celé České republiky. A také vážný problém. "Může to způsobit vážné problémy letošnímu státnímu rozpočtu. Vláda si naplánovala, že letos vyčerpá z fondů EU více než 100 miliard korun," naznačil Sobotka hrozící díry v plánech Kalouskova ministerstva financí.

Nečas se brání tlaku ČSSD: Sáhněte si do svědomí i vy

Premiér Nečas se však dnes bránil - a nutno dodat, že tak, jak je to v české politice dlouhodobou klasikou. Přehodil zodpovědnost za zbědovaný stav dotační politiky na opozici.

Za hlavního viníka současných problémů označil někdejší vládu ČSSD a jmenovitě i Bohuslava Sobotku, který byl ministrem financí v letech 2005 a 2006."Tak už si konečně sáhněte do svědomí," vyzval dnes Nečas sociální demokraty a doplnil: "Vše jsme museli dělat za vás."

Snaží se tak odvést pozornost od toho, že za současné problémy může také jeho kabinet, který již obdržel od Evropské komise dokonce i varovný dopis. Hlavním důvodem současného pozastavení plateb z evropských fondů je přitom dle Nečase fungování auditního systému.

Českého premiéra však nyní čeká inspekce shora. Na český Eurokocourkov se v příštím týdnu dorazí podívat komisař pro regionální záležitosti Johannes Hahn.

rudyptak48 ( 16. března 2012 11:45 )

Všechny vlády a všechny strany opravdu dřou, až tu naši společnou kozu sedřeli z kůže. A jak říkal jeden kulak... ta s posledním zbytkem mléka utekla do EU. Nakonec bude EU náš spasitel proti vlastním politikům, a to je možná strategie EU.

sakra ( 16. března 2012 09:06 )

Nečas? Viz včerejší interpelace, kdy téměř ke každému dotazu na cokoliv nezapoměl házet vinu na ČSSD v roce 2001, 2003, 2006 a hlavně zdůrazňovat rok 2007 od kterého ODS musí dřít a "pracně" napravovat vše co ČSSD pokazila. Výsledky vidíme a slyšíme dnes a denně!!!

cat99 ( 16. března 2012 07:51 )

Pod to se taky podepíšu ! Lépe se to popsat nedá !

hurvinek4 ( 16. března 2012 07:34 )

Demonstrace v Praze pokračuje dál opět na Václaváku v 17.hod.,, Hana, 16.3.2012 0:360 Demonstrace pokračuje dál!!! Dnes, tedy v pátek 16.3. v 17.hod. opět v Praze na Václaváku, musí nás být co nejvíce, sami nic nezmůžeme, jde nám o hodně, přijeďte každý, kdo může, konečně nabíráme dech tak to nevzdávejme !!!! klobouk dolů před organizátory-do včera v ABSOLUTNÍ IZOLACI MEDIÍ.Blesk mimochodem i dnes ignoruje

petr11 ( 16. března 2012 05:59 )

...my si také chceme nehrabat!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa