Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Vládní vily zejí prázdnotou: Stát stojí statisíce!

Autor: Stanislav Kněnický - 
13. března 2012
16:19

Ačkoli by při hlasování v Parlamentu jen těžko zvedli společně ruku, v jednom jsou šéfka Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) a šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) zajedno. Do reprezentačních vil obou komor Parlamentu se nenastěhovali a stěhovat se nebudou!

Poslanecká sněmovna má pro své předsedy vilu na Ladronce a Senát tzv. Štrougalovu vilu v Dejvicích. Teď však zejí prázdnotou. Miroslava Němcová bydlí přes týden na poslanecké ubytovně a na víkendy se vrací domů do Žďáru nad Sázavou, Milan Štěch nezapře bývalého odboráře a do Senátu jezdí z pronajatého bytu na Žižkově.

Obě vily tak zůstávají »zakonzervované« s tím, že ročně stojí jejich údržba stát okolo půl milionu korun. Parlament je však prodávat nebude!

„Sešla se k tomu komise pro práci Sněmovny, která řekla, že prodat si to nepřeje, že jiný pohled na to mohu mít já a jiný můj nástupce, který by si třeba přál ve vile bydlet,“ vysvětlila Němcová.

Odpůrcem stěhování je však i premiér Petr Nečas (ODS), který Kramářovu vilu nedaleko Hradu využívá hlavně jako prostor ke schůzkám koalice a bydlí v jednom z pražských paneláků. „Každý, kdo si projde Kramářovu vilu, tak zjistí, že není pro život rodiny s více dětmi. Kramářovi byli bezdětní. Není překvapivé, že jsem se sem nepřestěhoval,“ zdůvodnil svůj odmítavý postoj premiér. Raději si proto platí byt z příspěvku pro mimopražské poslance. „Protože je však nájem dražší, doplácí zbytek ze svého,“ řekl mluvčí vlády Jan Osúch.

Jediným ze čtyřky nejvyšších ústavních činitelů, který nepohrdl bydlením ve státní vile, je tedy prezident Václav Klaus. V současnosti obývá zrekonstruovanou Lumbeho vilu na Pražském hradě. Ještě předtím však stejně jako jeho předchůdce Václav Havel odmítl bydlet v takzvaném Husákově domečku v Královské zahradě.

pepzed ( 13. března 2012 19:16 )

Hele.To je teda bída.Všechno se zdražuje a lidi nemaj kde bydlet.Tady je prostor.Hola bezďáci vente to útokem,stejně za situaci v tomto státě může jenom vláda a nikdo jinej.Pepíno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa