Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vláda pozastaví ratifiakci protipirátské dohody ACTA

Demonstrace proti podpisu dohody ACTA Českem 2. února
Demonstrace proti podpisu dohody ACTA Českem 2. února  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
6. února 2012
15:57

Vláda pozastaví ratifikační proces protipirátské dohody ACTA, řekl dnes premiér Petr Nečas. Reálné dopady smlouvy chce kabinet ještě analyzovat. Vláda se obává, že by mohly být ohroženy občanské svobody a svobodný přístup k informacím. Proti mezinárodní dohodě se ve světě i v Česku vzedmula vlna odporu.

Vláda proto bude věc analyzovat, vyžádá si také názory externích odborníků. "Opravdu se musíme podívat na to, co by to obnášelo v reálném životě," vysvětlil Nečas.

„Okolnosti vzniku ACTA byly dosud poněkud netransparentní a podivné. Je dobře pokud vláda hodlá tuto smlouvu detailně analyzovat a zvážit její případné dopady do české legislativy. Nepovažuji za optimální, že se tak děje až poté, co ACTU Česká republika podepsala, ale v tomto případě jednoznačně platí lepší pozdě než později,“ myslí si Vratislav Urbášek, advokát VDNU legal.

Cílem mezinárodní dohody, ke které se v lednu připojilo 22 unijních zemí včetně ČR, je vytvořit pravidla pro posílení dodržování práv k intelektuálnímu vlastnictví, tedy bojovat proti šíření nelegálních kopií a padělků všeho druhu, mimo jiné záznamů hudebních či filmových děl, léků, značkových oděvů, ale například i spotřební elektroniky.

Proti dohodě protestují občané v mnoha zemích, vadí jim údajně hrozící omezení svobody internetu. V ČR kvůli podpisu dohody již internetoví aktivisté zablokovali web vlády, Ochranného svazu autorského (OSA), Poslanecké sněmovny a ODS. Dnes vyšlo najevo, že hackeři získali údaje o všech členech Nečasovy ODS.
"Chci zdůraznit, že nikdy ani omylem v ČR nehrozily nějaké kontroly laptopů na hranicích, monitorování uživatelů internetu, nějaké filtrace a podobně. To nehrozilo nikdy ani na okamžik," prohlásil dnes Nečas.

Dohoda začne v českém právu platit teprve poté, co ji ratifikuje parlament. Mnozí poslanci už dali najevo, že mají s dokumentem velké problémy. Podle ministerstva průmyslu bude k přijetí smlouvy třeba i souhlas prezidenta. Bouřlivé jednání ve výborech a na plénu ACTA zřejmě čeká i v Evropském parlamentu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kung-fu-jane ( 7. února 2012 19:00 )

....NE, v žádném případě ...!!!!

kung-fu-jane ( 7. února 2012 18:57 )

Svatá pravda, Velebnosti, všickí v jeho okolí kradou, ani poledne nedrží....a proto jde ČR neustále do háje!!!

kung-fu-jane ( 7. února 2012 18:53 )

Když demokrácie, tak všude a pro všechny. Proč mají mít z toho výhody jen tuneláři ve vládě a bohatí gauneři, kteří se nikdy do vězení nedostanou...? A proto: ať žije svoboda alespoň na internetu!!!!

mjenkee ( 7. února 2012 12:15 )

...a co to má společného s internetem?

sakra ( 7. února 2012 10:03 )

Tradiční "Petřík"!!! Hrrr tvrdě a když vidí že je zle, tak okamžitě začne couvat. Všichni ve vládě, hlavně v jeho okolí, dřou jako koně, intenzivně pracují, Nečas je vždy "hluboce přesvědčen" a ČR jde do háje neustále!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa