Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Grossovi se přestěhovali do sídla za pochybné miliony

Autor: poe, simao.k - 
13. ledna 2012
13:58

Už bydlí v novém! Rodina expremiéra Stanislava Grosse (42) se přestěhovala z pražského Barrandova do sídla, které si nechala postavit za miliony pochybného původu na kraji Prahy. Na otázku, zda lze na akciích zbohatnout tak, jako Grossovi, odpovědělo Blesku několik renomovaných expertů.

Na kolik Grossova luxusní vila ve Slivenci, obci na okraji Prahy, přišla? Na to vyučený mašinfíra s právnickým diplomem nikdy neodpověděl. Realitní odborníci, které Blesk oslovil, ale mají jasno: „Jen samotná stavba musela přijít na třicet až čtyřicet milionů.“ Konečná cena nemovitosti však může být daleko vyšší. Záleží totiž na tom, co všechno je uvnitř, jak je dům zařízený.

Pozemek ve Slivenci s nevzhledným domem, který pak nechal zbourat, koupil Gross v roce 2008. Z peněženky tehdy vytáhl 10,2 milionu korun. Že by ho to finančně zruinovalo, se obávat nemusel. Už byl multimilionářem. I když pochybným… Více než 100 milionů totiž Gross vydělal na akciích energetické firmy Moravia Energo, jejichž hodnota se několikanásobně zvýšila těsně předtím, než je prodal. Obchodem se zabývala i protikorupční policie, případ ale odložila.

Otázka na experty Blesku: Je možné na akciích zbohatnout tak, jako Gross, tedy levně je nakoupit a vzápětí s obrovským ziskem prodat?

Miroslav Ševčík, děkan Národohospodářské fakulty VŠE: „Takto zázračné a rychlé zbohatnutí díky obchodům s akciemi, to se stává – géniům a těm, kteří rozhodují o privatizaci státních podniků v České republice. Grossovy akciové transakce mohly být provedeny legálně, ale na základě takzvaných insider informací, tedy informací, které nemá každý. Mají je ti, kteří rozhodují o veřejných zdrojích čili politici.“

Markéta Šichtařová, analytička Newt Finance: „V obecné rovině je možné, aby se akcie prudce zhodnotily i o stovky procent. Nicméně děje se to zřídka. A pokud už k tomu dojde, pak vždy vzbuzují velké nákupy akcií dané společnosti podezření. Je totiž poměrně pravděpodobné, že kupující akcie koupil proto, že měl tzv. insider informace. Mít je samo o sobě není trestné, je ale trestné na jejich základě obchodovat.“

Petr Zámečník, šéfredaktor Investujeme.cz: „Akcie takto vylétnout mohou i v krátkém časovém období. Může k tomu dojít v jakékoliv společnosti. Pravidlem ale je, že na tom málokdo zbohatne, protože se to nedá očekávat. Pokud tedy někdo nakoupí levné akcie a jejich hodnota se vzápětí dramaticky navýší, je to vždy podezřelé. Zvlášť pokud jde o člověka, který má přístup k vnitřním informacím, tedy například politika.“

miglandc ( 16. ledna 2012 11:53 )

Pohádka jak svazák k majetku přišel.Je vidět že mu unás nic nehrozí jinak by se tu neusídlil.Umíte si představit kolik podobných svazáků dělá vše proto aby taky tak zbohatli?

manolla1 ( 15. ledna 2012 20:44 )

Nemůžu si pomoci, ale ani jejich úsměv, se mi nezdá upřímný , natož, že jsou křišťálově čistí ... Njn. jak se říká: Kdo umí, ten umí..!

mnpv ( 14. ledna 2012 19:20 )

Ve Švajcu by ji udělal podle platných zákonů, třeba. Představa, že tohle se děje jen u nás je naprosto mylná.A on se vlastně ani ničeho nedopustil.

mnpv ( 14. ledna 2012 19:16 )

Hlavně nebyl Blesk a o majetku funkcionářů KSČ se jaksi psát nesmělo. Teď máte informace předžvýkané novináři, samozřejmě tak aby byla zaručena prodejnost, i s fotkou.

mnpv ( 14. ledna 2012 19:13 )

A co by ty pověstné mlýny měly semlýt? Jen mu vyšla investice v souladu s platnými zákony. Socany nemusím, ale tohle se Grossovi opravdu podařilo. Sehrál roličku velmi dobře, obyčejný človék mu ji baštil i s tou žížalkou na konci háčku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa