Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Chtějí dobýt Hrad: Kdo z nich má šanci?

Autor: Oldřich Tichý, evakk - 
18. prosince 2011
05:01

Sotva ve středu poslanci schválili, že nástupce prezidenta Václava Klause (70) už budou lidé volit přímo, začala diskuze o příštích nájemnících na Hradě nabírat na tempu. Blesk proto sestavil přehled adeptů, o nichž se nejvíce mluví. A někteří promluvili i sami.

Tak třeba šéf TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se o svých prezidentských šancích rozpovídal v rozhovoru pro německé novináře. „Upřímně řečeno, každý den jsou menší,“ odhadl své naděje. „To je také důsledek krize: Vláda, která je u kormidla a dělá bolestná rozhodnutí, musí být potrestána,“ dodal.

Mírně naopak stouply šance ekonoma Jana Švejnara, který už v roce 2008 kandidoval s podporou ČSSD proti Klausovi. ČSSD si s jeho kandidaturou pohrává i teď, i když ještě nerozhodla. Jasně se naopak vyslovil faktický šéf vládních Věcí veřejných Vít Bárta: „Do stranických primárek na Hrad chci nominovat profesora Jana Švejnara.“ Otázkou ovšem je, zda právě případná podpora VV, které by se podle posledních průzkumů samy ani nedostaly do Sněmovny, by byla přínosem. Do roku 2013, kdy se bude nový prezident vybírat, se ovšem ještě může všechno změnit.

Sedm zájemců o Klausovu židli

Jan Fischer (60)

Podle průzkumu agentury SC&C by expremiéra volilo na Hrad 27 % lidí. I politolog Pavel Šaradín už dříve řekl, že má šanci. „To, že byl premiérem a těšil se důvěře voličů, by mu mohlo pomoct,“ uvedl.

Jan Švejnar (59)

„Nejspíš získá podporu od ČSSD a pak taky od lidí z levého křídla havlovského proudu,“ odhadl politolog Bohumil Doležal. Nominaci mu slíbil i Vít Bárta z VV. V průzkumu získal 25 % hlasů.

Miroslava Němcová (59)

Klíčové bude, jestli ODS podpoří ji – šéfku Sněmovny, nebo expředsedu Senátu Přemysla Sobotku. Lidé by raději Němcovou (získala 17 %), ale stranické zázemí a kampaň budou důležité.

Karel Schwarzenberg (74)

Za zády bude mít silnou TOP 09, která svého šéfa bude na Hrad tlačit ze všech sil. U veřejnosti ale získal jen 14 %. Body mu může vzít spojení TOP 09 s nepříjemnými reformami. Sám to dobře ví.

Přemysl Sobotka (67)

Platí u něj totéž, co u kolegyně z ODS Němcové. I když mu ve straně už říkají »prezident«, jen 11 % hlasů v průzkumu je varováním. Stranické zásluhy už nemusí stačit, bude muset oslovit lidi.

Jana Bobošíková (47)

Nemá silnou stranu, dřív se neštítila kandidovat na Hrad za komunisty. Na její radikální protievropský program přesto část lidí slyší. V průzkumu získala 10 % hlasů, podle politologů ale nemá šanci.

Miloš Zeman (67)

Na Hrad chtěl už v roce 2003, nezískal ale ani všechny hlasy své ČSSD. Loni po letech lenošení zkusil projít do Sněmovny a… dostal výprask. V průzkumu propadl. Rytíř smutné postavy.

marmat ( 26. prosince 2011 12:43 )

TO je pěkné, že bychom se pokochali , ale z časové křivky je zřejmé , že o FOTO byl požádán GEVI v 15.58!!! A asi to nebude Váš kalibr....zalezl do boudy! Ale jen tak na okraj jistě umíte i trošku německy-takže: "SELBSTLOBUNG STINKT !!!"

miglandc ( 24. prosince 2011 17:16 )

já bych chtěl za presidenta Hurvínka ale M.Zemanovi bych to přál.

ivoadler ( 24. prosince 2011 16:14 )

ano, já navrhuju, aby se prezident losoval. Stanoví se kriteria a z těch, co se přihlásí, se bude losovat. Ušetří se spousta peněz, času a nervů.

ivoadler ( 24. prosince 2011 16:10 )

O zveřejnění své fotky vážně uvažuji. Jsem totiž inteligentní a fešák.

lccima ( 24. prosince 2011 16:07 )

To jste fakt vystihl. Musím s vámi souhlasit, ačkoliv mě před tím jako kandidát nepřipadal zrovna nejvhodnější

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa