Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přímá volba prezidenta je o krok blíže

Václav Klaus u volební urny
Václav Klaus u volební urny  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
1. října 2009
13:22

Poslanci v prvním čtení podpořili dva roky starý návrh ČSSD na přímou volbu prezidenta.

Poslanci by měli dále na schůzi projednat i návrh Strany zelených, která chce uspořádat referendum o tom, zda si občané přejí volit prezidenta.

Sněmovna předlohu sociálních demokratů projednávala už předloni v listopadu, tehdy ji odročila. Ve čtvrtek přežila návrh Jiřího Polanského (ODS) na zamítnutí. Pro hlasovali jen poslanci za občanskou demokracii.

Za podporu předloze se přimlouval Zdeněk Jičínský (ČSSD). Ústavě by se poslanci podle něho měli věnovat i tím, že návrh propustí do druhého čtení. "Změny (ústavy) jsou nezbytné, chceme-li, aby náš politický systém fungoval tak, jak jsou původní záměry ústavy," uvedl.

Podle návrhu ČSSD by mohli prezidenta volit občané starší 18 let. Právo být volen by měl každý občan, který dosáhl 40 let věku. Nominovat kandidáta by mohlo 20 poslanců nebo deset senátorů a každý občan starší 18 let, který by pro svůj návrh získal podpisy alespoň 10.000 občanů s volebním právem.

Sociální demokraté rovněž navrhují, aby byla dosavadní doživotní beztrestnost prezidenta na činy, jichž se dopustil ve své funkci, omezena pouze na dobu jejího výkonu. Návrh nově zavádí možnost odsouzení prezidenta na návrh Poslanecké sněmovny Ústavním soudem v případě, že by závažným způsobem porušil ústavní pořádek.

vrba ( 1. října 2009 20:23 )

Já si myslím, že kdyby už tehdy byla přímá volba, zvolili by lidé Klause taky.Bez přeběhlíků, podplácení a výhůžek.

sakra ( 1. října 2009 14:03 )

A proto už může být přímá volba prezidenta bez přeběhlíků, podplácení a výhrůžek.

Zobrazit celou diskusi