Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nejčistší v české politice: Schwarzenberg a Pan Nikdo

Lidé nevěří, že v české politice existuje politik bez škraloupu. Nejvíc hlasů v anketě Pan Čistý dostal Karel Schwarzenberg
Lidé nevěří, že v české politice existuje politik bez škraloupu. Nejvíc hlasů v anketě Pan Čistý dostal Karel Schwarzenberg  (Autor: profimedia.cz)
Autor: Marta Prokešová - 
29. listopadu 2011
06:32

Čistému vše čisté. Tak asi Češi nejsou tak úplně bez chybičky... Hledat pana Čistého či paní Čistou v politice byl totiž pro ně tvrdý oříšek. Přitom ohledně grázlů v politice měli jasno hned – v průzkumu i anketě Blesku zvítězil jednoznačně záhadně zbohatlý expremiér Stanislav Gross. Čistého nakonec také našli – pasovali na něj ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Těžce mu však konkuroval pan Nikdo!

Možná si o něm Češi myslí, že všechny korupční nabídky prospí, možná jsou přesvědčeni, že nepotřebuje trapně krást ze státního. Jisté je, že ministr zahraničí Karel Schwarzenberg zvítězil jak v exkluzivním průzkumu SANEP pro Blesk, tak i v hlasování mezi čtenáři Blesk.cz. Celkem tak vybíralo pana Čistého či paní Čistou téměř 25 tisíc lidí.

Zajímavé přitom je, že někteří politici se objevili jak v anketě o největšího gaunera, tak i nejčistšího politika. „Některé silné osobnosti domácí politické scény může část veřejnosti vnímat jako symboly korupce, což se ukázalo v dřívějším průzkumu, zatímco pro jinou část veřejnosti jen ten samý politik zosobněním charakterové a politické čistoty,“ upozorňuje mluvčí SANEP Oldřich Zajíc.

Mezi takové se řadí třeba prezident Václav Klaus nebo premiér Petr Nečas. Čtenáři Blesku na titul pan Čistý/paní Čistá nakonec nominovali 46 lidí, což je dvakrát tolik kandidátů, než uvedli v dotazovaní v průzkumu SANEP. Pravda, někteří navrhovali ty, kteří už žádnou funkci převzít nemohou. Zůstali jim však i po mnoha letech v paměti jako neúplatní a féroví. Jako obvykle pak také došlo i na nominaci Járy Cimrmana a překvapivě si někdo vzpomněl i na "moudrou to ženu" – babičku Boženy Němcové.

Úplní skeptici mezi čtenáři pak rovnou hledání vzdali – podle nich na české politické scéně žádný čistý politik není. A smutné je, že pan Nikdo nakonec v hlasování na Blesk. cz zvítězil. „Pan Čistý? Obávám se, že takový člověk u nás politice není a v posledních 22 letech asi tento druh i vyhynul,“ shrnula to čtenářka Jana Janoušková.

Jak to s poctivostí vidí čtenáři Blesk. cz Jak to s poctivostí vidí čtenáři Blesk. cz | Foto Blesk

Výsledky ankety podle průzkumu SANEP najdete zde.

kung-fu-jane ( 1. prosince 2011 07:56 )

Ta anketa svědčí buď o zmanipulovaném hlasování a nebo o tom, kolik dutých hlav se radostí rozezní při vyslovení knížecího titulu. Bohužel i to je pozůstatek z doby, kdy nám vládla šlechta...

rudyptak48 ( 30. listopadu 2011 13:10 )

Přestože se honosíme titulem ateistického státu, máme v čele řebříčku katolíka a knížete Schwarzenberga. Jak je vidět, rodové tradice přetrvávají. Ten znak havrana v rodovém znaku platí i nadále. Tentokrát klove do dutých hlav českých politiků, stejně jako v minulosti do tureckých vojáků. Je vidět, že naše politiky odchovala matka-rodná KSČ.

gogo ( 29. listopadu 2011 21:27 )

Ano, kdo táhne za jeden provaz s "nečistými", nemůže být nikdy čištý...

gogo ( 29. listopadu 2011 16:09 )

přesně tak... přesně tak .....

kung-fu-jane ( 29. listopadu 2011 14:52 )

Svatá prostato! Pokud někdo sedí v této korupční vládě, tak je ta jeho čistota víc než sporná.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa