Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Nový Paroubkov Libčeves: Vítejte v socráji!

Autor: Jana Ulrichová, evakk - 
25. listopadu 2011
10:58

Kdo z vás to má: Kompletní oběd za 65 korun, odvoz odpadů zdarma, lékař na dosah, nové superhřiště… Tak se žije v Libčevsi na Lounsku, obci, kde většina členů místní buňky sociální demokracie má chuť přeběhnout ke konkurenční straně Jiřího Paroubka. Důvod? Prý praktiky krajské ČSSD a skutečnost, že Jirka umí pomoct.

Libčeves je na první pohled uklizená, má čističku i plynofi kaci, jsou tam nové chodníky, prodejna s potravinami i obchod s textilem. Nově se upravuje také okolí zámku. Sociální demokraté, kteří tam vyhráli komunální volby 47 procenty, téměř socialistické vymoženosti vysvětlují následovně: láce v hospodě je díky tomu, že budova patří obci a ta smlouvou tlačí nájemce do lidových cen. A popelnice vyvážejí zdarma, protože Libčevští prý třídili odpad tak usilovně, že získali jednu z prvních cen a z výhry odvoz platí.

Lidé, které v Libčevsi Blesk oslovil, se o politice bavit nechtěli, vesměs ale tvrdili, že se tu žije dobře. Další z oslovených vychvalovačů se ukázal být starostovým švagrem a názory připitého pracanta, který si na zídce u tamní prodejny dopřával svačinku, se nedaly brát vážně. Mladá maminka Ťáňa, která pochází z Ukrajiny a v Libčevsi žije tři roky, vykreslila život v obci realisticky. „Jsme tu spokojeni, i když problémy tu také jsou. Vadí mi, že děti do školky berou až od čtyř let. Chybí tu také práce, přivydělat se dá jen na brigádách v zemědělství,“ řekla.

I když vedení ČSSD tvrdí, že ho odchod libčeveské buňky nemrzí, znamená to pro ni citelnou ztrátu hlasů. Pokud totiž místní lidé půjdou za svými regionálními politiky, přijde ČSSD v Libčevsi a okolí o 5 až 6 tisíc voličů…

Proč jdeme k Jirkovi

Libčeveská buňka ČSSD je třetí nejsilnější v Ústeckém kraji. Nyní však její zástupci ohlásili hromadný odchod ze strany. Z 237 členů, které libčeveská organizace má, jich odchází 227. O přestupu k Paroubkovým národním socialistům uvažuje asi 180 z nich. „Nechceme být spojováni se současným vedením krajské ČSSD a jeho praktikami,“ vysvětlil Karel Vrba, do pátku stále ještě šéf libčeveské organizace ČSSD. Kraji vyčítají rozkrádání peněz, podněcování nepokojů na Šluknovsku, skladování a spalování toxických odpadů z Ostravska na severu Čech či zaměstnávání kritizované ředitelky litoměřického gymnázia na krajském úřadu.

Krajské vedení strany zase vinilo Libčeveské z náboru černých duší. „Já osobně k Paroubkovi přejdu,“ potvrdil starosta obce Tomáš Ekrt. Stejně reagoval i dosavadní místopředseda tamní ČSSD Kamil Ferenc: „Krajské vedení strany nám na rozdíl od Paroubka nikdy s ničím nepomohlo. On se zajímá a umí také pomoct. Teď právě nám pomáhá s řešením odpadů z Německa. Firma ze SRN do obce navezla odpad, který vydává za otop. Je přitom zřejmé, že jde o rozemletý plast.

Má Paroubek šanci uspět?

Zdeněk Zbořil, politolog

„Paroubek se svou stranou nemá šanci uspět, což souvisí s několika důvody. Jednak s jeho popularitou, která poté, co skončil jako premiér, už jen klesala. Za další se pak ukazuje, že jeho nová strana sbírá jen ty, co nemají šanci nikde jinde uspět, prosadit se. A třetím důvodem je to, s čím Paroubek a spol. vlastně přicházejí. Obdobné teze mají i jiné nově vznikající strany. Proti úspěchu nového projektu pak hovoří i špatná zkušenost lidí s Věcmi veřejnými. Co ale naopak Paroubek se svou stranou způsobí, je to, že ubere hlasy ČSSD. Už nyní za ním jdou někteří dosavadní členové názorově rozdělené ČSSD.“

kakamilek ( 26. listopadu 2011 12:37 )

Tomč tak to ty budeš ten kovanej pravičák co rok to jina stranka,komanče nevyjímaje a to tě chlapče ještě čeká islám.

kakamilek ( 26. listopadu 2011 12:32 )

Že vás ještě tato "mrtvola" zajímá.Paroubek i Topolánek jsou naštěstí prehistorií.

vonstronhaim ( 26. listopadu 2011 12:10 )

No to tam pak poputujou všichni kdo má Paroubka rád ,nevím ale jak dlouho jim to vydrží

karel ( 26. listopadu 2011 11:45 )

Paní Johanko, napiste narodu, co je pro vas dulezitejsi? Iveta Bartosova? Katastrofy? Rozkradani statu modrymi ptaky? A proc je to pro vas dulezitejsi, nez si precist, ze se da nekde zit dobre? Moc vasi poznamce nerozumim, a proto jsem vyjadril svuj nazor na vasi vlastni dutou hlavou

jirka2 ( 26. listopadu 2011 10:52 )

Menu za 65 Kč pořídíte ndnes téměř v každé restauraci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa