Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Topolánek řídí záhadnou firmu z činžáku!

Autor: Oldřich Tichý - 
19. listopadu 2011
05:00

Ošuntělý čtyřpatrový činžák na pražském Žižkově má opravenou jen fasádu v přízemí. U vjezdu jsou izolepou přilepené dvě papírové plachty a na nich seznam skoro dvou stovek firem. Mezi nimi je i European Engineering Construction Company. Firma, kterou jako jednatel čerstvě vede expremiér Mirek Topolánek (55). Nikdo ho tu ale neviděl. Společnost, která má jako obor podnikání mimo jiné stavební činnost, tu sídlí jen papírově! Odkud skutečně podniká, není jasné.

Jen strohý zápis v obchodním rejstříku, jinak ticho po pěšině. Kdo chce vědět víc o společnosti, v jejímž čele stanul bývalý premiér Topolánek, má smůlu. Internetové stránky firmy: Neexistují! Sídlo: Virtuální kancelář v postranní uličce u stadionu žižkovské Viktorky, kde sice podle rejstříku sídlí společností jako v malém městečku, ve skutečnosti tu ale »nesedí« ani jedna z nich.

„Sídlo firmy si k nám za poplatek může přihlásit kdokoliv. My ho pak napíšeme na seznam u vchodu, takže kdyby přišli na kontrolu z nějakého úřadu, uvidí, že tu firma je hlášená. Zařídíme i přeposílání pošty a přepojování telefonu na mobil,“ vysvětlila mladá recepční, jak virtuální kancelář funguje. Proč podnikatelé takové služby vyhledávají? Prý třeba proto, že nepotřebují vlastní prostory a chtějí ušetřit. Je to legální, ale…

Bývalý vyšetřovatel hospodářské kriminality a současný advokát Václav Láska ale nabízí i jiné motivy. „Velmi často lidé přesouvají sídlo firmy z malého města, aby snížili nebezpečí, že na ně přijde finanční kontrola. Ve velkém městě je na více firem méně úředníků,“ vysvětlil. A může to být i jinak: „V případě problémů se tak firma schová před věřiteli, před exekutory, před nespokojenými zákazníky.“

Proč se pro virtuální kancelář rozhodl Topolánek? Ještě loni na podzim tvrdil, že podnikáním vydělává víc než když byl premiérem. Že by teď potřeboval šetřit za kancelář? Již několik dní není k zastižení, aby se mohl vyjádřit. Druhý jednatel European Engineering Construction Company, podnikatel Miroslav Kadrchanov Machů (45), sice včera zvedl telefon, ale když zjistil, kdo volá, zavěsil.

Vědět, co je společnost European Engineering Construction Copany zač, je přitom důležité. Třeba proto, aby se dalo zjistit, zda má státní zakázky. Když totiž Topolánek po odchodu z premiérské funkce začal řídí ostravskou VAE Controls, dostala záhy státní zakázku za 124 milionů korun. Bude mít teď stejné štěstí další firma?

dagma9 ( 1. prosince 2011 11:45 )

Taky nevím, koho volit je to v***i.

letajici_svec2 ( 20. listopadu 2011 21:42 )

to je velice povrchni pohled..ano patrilo to statu, ale bylo to silne nekonkurencni..pokud by ty podniky nadale spravoval stat vysalo by to pokladnu tak i tak.. ten pruser nastal v roce 48..to uz je jen dohra

sabartnok ( 20. listopadu 2011 21:25 )

nemohu než přiložit úryvek z interview s fyzikem Janouchem pro Deník: Jak se díváte na poslední úsek českých novodobých dějin, tedy období po listopadu 89? "Velmi kriticky. Myslím, že jsme propásli mnoho šancí. Bohužel jsme se však neměli kde učit, protože přechod od komunismu ke kapitalismu vlastně nikdo nevyzkoušel. Co se nejvíc udělalo špatně? Základní chyba byla v tom, že jsme nechali rozkrást národní majetek. V roce 1988 jsme neměli žádné dluhy, naopak jsme byli věřiteli, kdy nám Sovětský svaz, země Středního východu a Afriky dlužily desítky miliard dolarů. Měli jsme navíc rodinné stříbro, tj. patřila nám Škodovka, Tatra, plzeňské pivovary, hutě a doly v Ostravě… Prakticky celá země." Myslíte, že stát si měl tohle stříbro ponechat, že by byl lepším hospodářem? "Ne, ale neměli jsme to nechat rozkrást." "...I v budoucnu se bude muset kroužkovat, kroužkovat a kroužkovat. Spolu s Járou Cimrmanem promýšlíme akce do dalších voleb. Máte pravdu, že to na žádný velký úspěch dnes nevypadá, ale ukázala se velmi důležitá věc, že totiž lid, subjekt veškeré moci, může vyměnit skoro čtvrtinu parlamentu a tedy může mít vliv na uspořádání politických poměrů. "

hu11 ( 20. listopadu 2011 15:53 )

Tady snad v tom našem Kocourkově není jediný člověk, který by nekradl, když dostane příležitost a tu jako poslanec každý má

sabartnok ( 20. listopadu 2011 14:42 )

jednoduše. Češi si je zvolili v demokratických volbách. A volí se furt s malými obměnami stále stejní nekvalitní lidé. Na demonstrace se nechodí, raději se tlačí šílenci pro 2000 CZK před ikeou. To by se nechali raději ušlapat. Takže je potřeba se zamyslet, zorganizovat někým, kdo kvalitní je a nemá žádná tajná konta ani firmy, má čisté ruce, svědomí, původ a práci, bydlí pokud možno v bytě 2-3+1 a má max. Škodovku, má rád Českou republiku a záleží mu na ní, vidí stejně jako jeho bližní, že se to tady musí změnit a má dost odvahy a vůle se tím zabývat. Kdyby se takví lidé dali dohromady a skutečně na ten Václavák přišli, aby bylo vidět, že jsme a něco chceme, pak by se možná něco dokázalo, ale zatím je to jen sci-fi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa