Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

ČSSD okupovala 11 hodin Sněmovnu, státní rozpočet nakonec prošel prvním kolem

Premiér Petr Nečas se musel posilnit energetickým drinkem
Premiér Petr Nečas se musel posilnit energetickým drinkem  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
2. listopadu 2011
20:21

Přestože opoziční poslanci dnes slibovali den bez obstrukcí, nedalo jim to a řečnický pult obsadili na dlouhých 11 hodin. Nakonec to vzdali a nechali v prvním kole projít rozpočet na příští rok.

Koaliční poslanci schválili přes kritiku opozice příjmy, výdaje a schodek státního rozpočtu na příští rok. Schodek má podle návrhu klesnout proti letošku o 30 miliard na 105 miliard korun.

Návrh podpořilo 102 přítomných koaličních poslanců. Opozice byla proti, spolu s ní hlasoval i bývalý poslanec koaličních VV Stanislav Huml. Návrh na vrácení rozpočtu vládě k přepracování nepadl.

Poslanci debatovali o rozpočtu zhruba od půl deváté dopoledne. U řečnického pultu se střídali hlavně opoziční poslanci a návrh kritizovali. Podle sociálních demokratů je rozpočet kromě jiného nerealistický a postavený na nesprávných číslech.

Návrh počítá s růstem ekonomiky v příštím roce o 2,5 procenta, který vychází z dubnové prognózy ministerstva financí. Podle aktuální prognózy však růst zpomalí na jedno procento. Ministr financí Miroslav Kalousek dnes připomněl, že i jiné evropské ekonomiky musely snížit výhled růstu. Snížení růstu na jedno procento by podle něj zkrátilo příjmy státu o 17 až 18 miliard. Ujistil, že vláda je připravena v případě nepříznivého vývoje předstoupit před poslance s novelou státního rozpočtu, která už by novou situaci odrážela.

Upozornil také na problémy, které panují v eurozóně. "Nicméně vznikne-li finanční krize v eurozóně, a já se obávám, že riziko poměrně vleklé finanční krize tady existuje, bude překlopeno do krize poptávky, tedy krize hospodářské a malá otevřená exportní ekonomika tím nemůže býti nepostižena," varoval Kalousek.

Závěrečné schvalování by se podle harmonogramu mělo odehrát od 14. prosince. Loni sněmovna schválila rozpočet 15. prosince, o rok dříve ho schvalovala už 9. prosince.

sakra ( 3. listopadu 2011 13:49 )

A navíc za takové prachy?

gogo ( 3. listopadu 2011 11:17 )

Tyto volby (a naprostá bezpáteřnost a lživost VV a její slibotechny Johna) zapřičiňují již dnes vážný ekonomický problém. Vše bude odůvodňováno strašákem zvaným "krize" a "Řeckem" ... A všem "legracím" zdaleka není konec. Tato parta si svojí zvolenou většinou odsouhlasí vše co ji napadne, vše co se jí zamane, vše co se bude hodit jejich kamarádům a příbuzným... A nic je nezastaví. Zdravotnictví, školství, kultura, důchody ... škoda slov...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa