Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bárta se bojí: Lidé nás pověsí na pouliční lampy

Autor: ap, Kjos - 
27. června 2011
14:47

Premiér Petr Nečas a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg poslali Véčkaře do háje a faktický šéf nejmenší vládní strany to okamžitě náležitě okomentoval na svém profilu na internetové sociální síti. Podle něj hrozí, že se situace vyhrotí a lidé koalici pověsí na kandelábry, nebo-li pouliční lampy.

Jednání koaličních špiček, kterého se jako vyjednavač zúčastnil i Vít Bárta podezřelý z korupce, skončilo pozdě v neděli rázným bouchnutím do stolu. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg si vyžádal přestávku a po ní požádal premiéra Petra Nečasem, aby schůzku o programové části dodatku ke koaliční smlouvě ukončil. Nečas mu vyhověl.

Bárta strašil lynčem koalice

Ani jednomu se nelíbilo, že vyjednavači VV podle jejich názoru neustále mění a navyšují své požadavky. Jednat se přitom má zejména o navýšení peněz pro sektor dopravy a školství, na kterých mají VV své ministry. Zástupci Věcí veřejných tak schůzku naštvaně opustili a Vít Bárta se po návratu domů podělil o své dojmy s veřejností.

"Je absurdní, že koaliční jednání nad dodatkem koaliční smlouvy skončily ultimátem Top 09 u zvýšení platů učitelů a investicích do silnic," hrozil se Bárta s tím, že realita je ale taková, že na to prostě nejsou peníze. A vyzval své partnery k tomu, aby řekli občanům celou pravdu a představili komplexní koaliční plán. "Salámová metoda špatných zpráv po generální stávce je opravdu cesta k tomu, aby koalici pověsili na kandelábry," strašil Bárta.


menetekel01 ( 28. června 2011 14:00 )

No to je jasné. lidem už dochází trpělivost s vládou. A není se čemu divit. Všude se proklamuje, jak se má šetřit a jak se budou utahovat opasky, ale vlastně pokaždé, když se má prosadit něco zásadního a efektivního, co by mohlo alespoň částečně ty peníze vrátit zpátky do státní pokladny, tak najednou se vyrojí strašně moc problémů, právě proto, aby to nešlo.

jakub-moravec ( 28. června 2011 10:16 )

(dokončení) Dalo by se ještě pokračovat o nesmyslně vysokých úrocích za půjčky pro začínající podnikatele, které na straně jedné zapříčinily tisíce osobních tragédii a na straně druhé nastartovaly proces nesplácení bankovních úvěrů a následně řetězové krachy bank, o zbytečném opuštění východních trhů, na které se dnes jen s obtížemi dostáváme zpět, o vytvoření podmínek pro nelegální zisky (topné oleje atd.). Pokud by V. Klaus byl agentem zahraničních tajných služeb s úkolem předat nejrozvinutější ekonomiku bývalého východního bloku do cizích rukou, pak by svůj úkol splnil dokonale. Pokud ne, pak by byl diletantem, který pokazil vše, co se pokazit dalo. Nebýt povinné úcty k úřadu prezidenta, skoro by se mi chtělo nahlas zakřičet: „Klausi, Klausi, vždyť ty patříš do basy“.

jakub-moravec ( 28. června 2011 10:13 )

Představte si, že žijete v 19. století a že jste zdědili mlýn. Sice trochu omšelý a maličko zchátralý, ale jinak vcelku dobře fungující, zavedený a vydělávající peníze. Ten mlýn jste svěřili správci, aby ho nechal opravit a jeho část, kterou nemíníte využívat, prodal. Správce to po několika letech udělá a vy se těšíte na naditý měšec, které dostanete. Jaké je ale vaše překvapení, když zjistíte, že částka za opravu je mnohem vyšší než ta, za kterou povedený správce prodal celý mlýn! A tak nemáte vůbec nic a navíc jste povinni splácet vysoký dluh. A teď si představte, že ten správce se navíc nadouvá a všude vykládá, jak celou věc dobře provedl a zorganizoval a požaduje, aby kvůli svým zásluhám a schopnostem mohl nastoupit na ještě vyšší místo. Nemožné? Když se přijedete podívat do mlýna, který ještě před nedávnem byl váš, zjistíte, že v něm za pár krejcarů do úmoru dřou nádeníci z okolních vesnic a tučný zahraniční majitel, pokud se zrovna neobveseluje s chudými dívkami z okolí, počítá vydělané stříbrňáky, které pak v truhlách převáží do ciziny. To je zhruba obraz toho, co Václav Klaus provedl s naší ekonomikou. Nechal pod cenou rozprodat či rozkrást téměř vše, co v naší zemi mělo nějakou cenu. Především díky němu máme dnes obrovský dluh, který budou těžce splácet celé generace našich potomků. Jen částka za špatný koncept ekonomické reformy dosahuje 600 miliard korun. Náklady za ušlé příležitosti jsou obdobné. Ztráty způsobené několikanásobným podhodnocením koruny vůči světovým měnám, ke kterému došlo brzy po změně režimu a které prosadil Klaus, jdou rovněž do stovek Václav Klaus byl také tím, kdo podporoval pochybné privatizátory (často z řad bývalých veksláků nebo polopodsvětí) , kdo zdržoval a všemožně oslaboval právníky, státní správu a kriminalisty, kteří se proces divoké privatizace pokoušeli udržet v rámci zákona. On byl tím, kdo na vývěsní štít privatizace připnul motto: „Neznám špinavé peníze“ a výrok o údajné kriminalizaci podnikání. Dalo by

gogo ( 27. června 2011 22:09 )

Tato vláda zavedla či chce zavést nejdrastičtější reformy od roku 1989. Ve všech oblastech. Od zdravotnictví až po důchody. A to tak, aby na ně doplácela především střední a chudá vrstva. Viz na př. jednotná DPH... A je téměř jisté, že kdyby tento stát nebyl dnes tak na huntě jak je (proč asi ?), tak by část těchto "reforem" nebyla vůbec nutná a část by mohla mít mnohem rozumnější tendenci.... Která politická parta se kolik na těchto koncích podílela se můžeme jen dohadovat. Základ tohoto marastu byl však položen V.Klausem a jeho zcela nesmyslnou "divokou privatizací". To je jistě mimo diskuzi.

gogo ( 27. června 2011 22:02 )

Tak je to dobře nebo není to dobře ? Jaký je Váš osobní názor ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa