Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Poslanci přiznali majetek: Nejvíc dluží ODSáci

Autor: ČTK, ap - 
28. června 2011
17:53

Každoroční odhalování poslanců, kteří musí do konce června odevzdat svá majetková přiznání finišuje. A na povrch tak vykukují zajímavé skutečnosti. Ministr životního prostředí Chalupa (ODS) přiznal mezi dary medvídka Pú i cukrovou homoli. Nejzadluženějšími poslanci jsou pak někteří jeho straničtí kolegové.

Poměrně značně loni zbohatl ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV). Na dividendách z rodinné firmy Phar Service získal 11,9 milionu korun a dalších devět milionů vykázal jako doplatek za podíl ve společnosti Primosa. Jankovský si koupil za 370.000 korun ojetý terénní automobil, manželce daroval kožich za 130.000 korun a synovi za 80.000 korun hodiny.

Poctivý Chalupa uvedl i medvídka Pú

Zatímco mnozí poslanci odevzdávají co nejstručnější přiznání, ministr životního  prostředí se rozepsal Chalupa (ODS) se rozepsal. Podle přiznání například koupil dětské vybavení za 25.000 korun. Mezi dary, které do přiznání zapsal, patří plyšový medvídek Pú, cukrová homole, perníková figurka, plastový kanystr, deštník a různé lahve.

Chalupa uvedl, že věci dostal na různých akcích, většinou zůstaly v majetku Prahy 6, případně byly použity jako odměny při dětských akcích.
Premiér Petr Nečas (ODS) uvedl v přiznaní jako dar hodinky v hodnotě 25.000 korun. Dostal je od Aera Vodochody.

Zadlužení poslanci ODS

Trochu překvapivě patří mezi nejzadluženější poslance členové ODS, podle nichž se přitom na dluh žít nedá. Podle dosud dostupných přiznání patří k největším dlužníkům Pavel Staněk (ODS), který splácí úvěry za více než sedm milionů korun. Více než sedmimilionovým dluhem Staněk ovšem daleko zůstal za exposlancem ODS Danielem Petruškou, který předloni dlužil asi 12 milionů korun.

Staněk měl dvě hypotéky za 3,9 milionu a 3,1 milionu korun a leasing za 320.000 korun. Navíc si pořídil za 640.000 automobil. Dluh 5,6 milionu korun měl podle přiznání předseda poslanců ODS Pavel Stanjura, 4,1 milionu Tomáš Úlehla a 3,5 milionu Jiří Papež (oba ODS).

Poslanci ovšem mají dvě výhody: Jednak si půjčky při svých příjmech ,ohou dovolit a v nejhorším jim vypomůže rodina. Poslanec ODS Jan Vidím dlužil 4,44 milionu korun Jiřímu Vidímovi a půjčky v rodině nejsou výjimečné. Ve výši 1,5 milionu korun ji uvedl také Jan Farský (TOP 09 a Starostové) od Jiřiny Farské. Květa Matušovská (KSČM) zase dostala darem od rodičů dům.

Nezaspí kníže termín odevzdání?

Mezi poslance, kteří dosud přiznání podle dnešních údajů ze sněmovního internetového registru nedodali, patří předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová, předseda poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík a Kristýna Kočí, kterou ze svých řad vyloučily VV. Čas mají do čtvrtka.

hugu ( 28. června 2011 21:38 )

Stačí pár veřejných zakázek a dluhy budou smáznuty,tady se z toho nadělá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa