Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Asistent musel vracet poslanci VV většinu výplaty

Poslanec Věcí veřejných Chaloupka si bral peníze od svého asistenta
Poslanec Věcí veřejných Chaloupka si bral peníze od svého asistenta  (Autor: psp)
Autor: ČTK, ap - 
22. dubna 2011
10:42

Na svého asistenta bral ze státního 35 tisíc měsíčně. Většinu peněz mu ale asistent musel vracet. Poslanec Věcí veřejných Otto Chaloupka měl nutit svého asistenta Vratislava Vařejku, aby mu každý měsíc vracel ze své výplaty až 25.000 korun. Peníze podle Vařejky používal pro vlastní potřeby. Dokazovat to mají tajné nahrávky, které si Vařejka pořídil.

Vařejkovými nahrávkami disponuje Česká televize, která ve čtvrtek o případu informovala. Asistent podal na poslance trestní oznámení pro zneužití pravomoci úřední osoby. Státní zastupitelství to nyní prošetřuje a zatím nechce k ničemu vyjadřovat.

Z pětatřiceti tisíc měl dostat jen deset

Vařejkův plat asistenta byl 35 tisíc korun. To je maximum, kolik může poslanec dát ze státních peněz asistentovi. "Deset si necháváte, pětadvacet vám fakturuju já nebo přes nějakou jinou firmu. Vy si zdaňujete deset tisíc, já si zdaním dvacet pět tisíc (...) Jestli se dovím, že o tomto někde mluvíte, tak se rozejdeme strašně ve zlým,"zaznamenal na nahrávku Vařejka Chaloupkovu "nabídku."

Vařejka, který pro hodonínského poslance Chaloupku pracoval jako asistent od loňského září, odevzdal ze zářijového platu 17 tisíc korun. O dva týdny později pak odevzdal 20 tisíc z říjnové výplaty, uvedla ČT. Na konci ledna to nahlásil tehdejší předsedkyni poslaneckého klubu VV Kristýně Kočí a předsedovi strany Radku Johnovi. Kočí prý na stížnost odpověděla před měsícem.

V dopise Vařejkovi napsala, že stížnost předala tehdy prvnímu výkonnému místopředsedovi Jaroslavu Škárkovi k projednání na Radě VV. Radek John dnes podle ČT tvrdil, že mu Vařejkova stížnost nepřišla, proto se tím dosud nezabýval.

Peníze odevzdával dobrovolně

Chaloupka České televizi potvrdil, že si peníze bral. "Samozřejmě, že jsem věděl, že to jsou peníze z jeho výplaty. Ale víte, taková byla domluva, takhle jsme se domluvili," řekl a popřel, že by si peníze nechával pro sebe. Skupina lidí kolem něj se údajně domluvila, že každý dá straně určitý obnos peněz na financování volební kampaně.

S Vařejkou se poslanec dohodl, že mu bude odevzdávat dvě třetiny platu. Dvacet tisíc mělo jít každý měsíc na úhradu služeb pro Věci veřejné nebo na charitativní akce strany. Vařejka prý ale pojal podezření, že si šéf nechává peníze jen pro sebe. Začal si proto společná setkání tajně nahrávat.

Chaloupka o existenci nahrávek věděl, Vařejka se ho prý jejich prostřednictvím pokoušel vydírat. Chaloupka nakonec podle ČT asistentovi k 10. prosinci vypověděl smlouvu. Poslanec rozhodl, že stálého asistenta bude mít v Praze a Vařejka bude pouze asistentem pro jižní Moravu. Jeho plat měl klesnout na tisíc korun měsíčně.

Poslanecký asistent? Příležitost přispět rodině

Změnu Vařejka odmítl a poslal stížnost vedení. Od poloviny března vedení VV nic nedělalo, Vařejka proto podal trestní oznámení. V České republice si může každý poslanec najmout tolik asistentů, kolik potřebuje. Na jejich výplaty dostává měsíčně v poslaneckých náhradách až 35.000 korun.

Není výjimkou, že poslanci zaměstnávají své příbuzné a známé. Například poslanec ODS Tomáš Úlehla si jako asistentku najal manželku. V minulém volebním období si zas poslanec Jozef Kochan (ODS) pronajímal kancelář v domě své manželky. Měsíční nájemné přes 20.000 korun za něj jeho ženě platila sněmovna.

komentator ( 24. dubna 2011 10:14 )

Na chudý lid je zapotřebí vzít velký bejčák! Asistent poslance musel 60% svého platu dát do pokladny strany VV. To je ten nový politický styl, ta slušnost a férovost jak to Véčkaři slibovali před volbami!!

komentator ( 24. dubna 2011 10:12 )

Aistent poslance musí přispívat 60% svého platu do rozpočtu strany VV

zaviracispendlik ( 22. dubna 2011 21:32 )

taková chyba se stává jednou za 20 let

zaviracispendlik ( 22. dubna 2011 17:10 )

kdo ví, jestli to nebyla generálka na ty naše podfukáře

bohdaz ( 22. dubna 2011 16:38 )

A to se ani nedozvíme, kolik našich slavných poslanců toto dělá také. Nebo si myslíte, že poslanec své manželce pošle každý měsíc na účet ......Kč???? Je to přeci v rodině.....Takže je to nastejno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa