Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mám úplatek s otisky Bárty, tvrdí vyhozený poslanec Škárka

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ap, mivrk - 
6. dubna 2011
22:50

S Vítem Bártou jsem špehovali politiky ODS. Dostával jsem od něj úplatky. Mám dokumenty o podivných praktikách Věcí veřejných a důkazy jsem předal státnímu zastupitelství. Takové bylo dlouho očekávané prohlášení poslance a nyní již bývalého člena Věcí veřejných Jaroslava Škárky. Ten ve svém tiskovém prohlášení zároveň odevzdal 170 tisíc v originální obálce, kterou si minulý týden chtěl Vít Bárta zajistit jeho mlčenlivost.

Na středu slíbil zásadní prohlášení, v němž by přinesl důkazy, které by podpořily jeho tvrzení, že mu minulý týden Vít Bárta předal 170 tisíc korun za mlčení.

Škárka s projevem tak otálel, že to až vyvolávalo debaty, zda neuposlechl doporučení ministra financí Miroslava Kalouska a nešel se oběsit do bažiny. Tyto obavy se naštěstí ukázaly jako zbytečné.

V tiskovém prohlášení, které těsně před 18 hodinou vydal server idnes.cz, Škárka oznámil, že ve středu podal na policii několik trestních oznámení. Škárka v něm přiznává, že se spolu s Bártou v roce 2006 podílel na sledování politiků firmou ABL.

"I já jsem byl účastníkem těchto akcí. Vím, že se sledoval například bývalý starosta Prahy 1 Petr Hejma z ODS, bývalý starosta Filip Dvořák. Sledovali se a zjišťovaly o nich informace z policejních databází," uvedl Škárka s tím, že cílem akcí bylo získat informace o údajných podvodech či korupci politiků ODS. Podobný příklad musel vysvětlovat Vít Bárta již na podzim loňského roku, kdy se jednalo o sledování politiků na Praze 11.

Obálky se dotýkal Bárta a já

Škárka zároveň informoval, že předal policii 170 tisíc v originální obálce. "Dotýkal se jich jen Vít Bárta a já," uvedl Škárka v tiskovém prohlášení. Již v úterý Škárka obvinil Bártu z toho, že si těmito penězi chtěl koupit jeho mlčení.

Mimo to měl dostávat od lidí z Věcí veřejných od října loňského roku každý měsíc 55 tisíc korun. "Tyto peníze mi předávali pánové Vysloužil a Babák," uvedl Škárka s tím, že peníze považoval za příspěvek na kancelářské potřeby. Poslanec Babák tuto informaci opakovaně popřel. Vít Bárta se k celé záležitosti dosud nevyjádřil.

Celkem podal Škárka na městském zastupitelství trestní oznámení pro několik skutečností. Oznámení se týkají podezření z korupce, sledování jeho osoby, pomluv, sledování politiků na Praze 1 a podivných praktik strany VV při zajišťování loajality poslanců Věcí veřejných.

Skandál již vážně ohrožuje stabilitu vlády. Poslanci opoziční ČSSD pobaveně kroutí hlavou a ve středu požadovali okamžitý odchod Víta Bárty z postu ministra dopravy. Samotná ODS už podle LN připravuje záložní variantu.

Premiér Petr Nečas (ODS) ve středu ale žádné stanovisko nevydal, chyběl i na vládě. Jako vždy, když jde o politickou krizi. Tentokrát ale nebyl v Bruselu. Je prý nemocný. „To můžu garantovat, že mu opravdu není dobře,“ řekl jeho mluvčí Jan Osúch.

Pokud by se podezření proti Vítu Bártovi potvrdila, musely by podle LN Věci veřejné skutečně z vlády. ODS a TOP 09 by se pak spoléhala na jednotlivé poslance z Věcí veřejných, kteří by vládě poskytli potřebnou podporu.

Škárkovi jsem půjčil! Vypili jsme mnoho lahví džinu

Vít Bárta ve svém prohlášení ve středu večer řekl: "Peníze pro Škárku byly pouze půjčka. Byl mým blízkým spolupracovníkem se kterým mě spojovala nejen stranická příslušnost, ale i přátelství. V tomto domě jsme spolu vypili mnoho lahví džinu ařešili mnoho těžkých chvil, i jeho zcela osobních," deklamoval Bárta před svým domem. Po boku měl Radka Johna, manželku Kateřinu Klasnovou a pár dalších skalních. Dále se omlouval za svůj lidský přistup, že pomohl, když jiný člověk potřeboval peníze.


reviewer ( 9. dubna 2011 07:50 )

Důvěřuj, ale prověřuj. To platí mezi státy stejně tak jako v jiných seskupeních, například mezi politickými stranami.Pane Škárko udělal jste špatnou věc, odstřelil jste jednoho z nejlepších politiků a poškodil naděje své strany.Mohu se domnívat, že jste byl najat některou jinou politickou stranou, ale vaše vyjádření k55-ti tisícovým částkám za měsíc, které jste považoval za příspěvek na kancelářské potřeby mě spíš přivádí na myšlenku, že by jste si rozumněl spíš s pacienty v ústavu pro mentálně poztižené.

hluchy ( 8. dubna 2011 20:17 )

Již dva měsíce po volbách bylo jasné,jak asi dopadnou ti dva pánové z Věcí Veřejných- budou zastřeleni,zemřou při autonehodě,nebo zkončí po nějaké vykonstruované kauze.Všechny strany,včetně všech žab na prameni, by už od začátku tuto sranu nejradši zadupali do země!

hejhej ( 7. dubna 2011 20:05 )

Je divné,ža az se Bárta dověděl,že peníze jsou na státním zastupitelství,vyrukoval s půjčkou.Bártovi nevěřím od prvního dne.ON má peníze,ON si může všechno dovolit.John je jeho poskok.

jarda987 ( 7. dubna 2011 19:18 )

ale co byste čekal od člověka, který na sebe nejprve řekl,že bere už rok úplatky. (ať už to pravda je či není - důležité je, že sám o sobě řekl, že je úplatn

takyrejpal ( 7. dubna 2011 17:46 )

máte vyloženě kulový. Ty otisky na obálce a snad i penězích jen potvrzují, že obojí měl v ruce p. Bárta, nic víc !!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa