Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Tak šetřil Langer: Předražené rušičky nefungují

Ministr vnitra Radek John předal 24. ledna na tiskové konferenci v Praze jmenovací dekret novému policejnímu prezidentovi Petru Lessymu
Ministr vnitra Radek John předal 24. ledna na tiskové konferenci v Praze jmenovací dekret novému policejnímu prezidentovi Petru Lessymu  (Autor: ČTK)
Autor: hof, ap, evakk - 
24. února 2011
18:40

Zdá se, že po ministerstvu obrany či dopravy začínají vylézat kostlivci ze skříně i na dalším ministerstvu. Po nástupu nového policejního prezidenta Petra Lessyho provedlo policejní prezidium hloubkový audit a výsledky jsou překvapivé. Tedy jak pro koho. V minulosti se prý na vnitru vyhazovaly peníze z oken. Jak jinak nazvat zakázku, z níž jako vítěz vzešla společnost, která nenabízela nejnižší cenu? A co víc, její rušičky, jichž se zakázka týkala nefungují.

Psala se druhá polovina roku 2006 a policie se rozhodla v rámci boje proti nebezpečí terorismu pořídit tři nové rušičky. Ty pomáhají pyrotechnikům tak, že mohou v blízkosti podezřelého nálezu, který by mohl být bombou, rušit mobilní sítě. Pachatelé tak nemůžou bombu na dálku odpálit.

Jenomže ouha, píše se rok 2011, a i když dodavatel již dávno obdržel peníze, rušičky stále nefungují. Funkcí za to zaplatil ředitel Správy logistického zabezpečení Pavel Kolář, který byl za průběh a dodávku objednaného zboží zodpovědný. Podezřelý nákup se stal za éry ministra Ivana Langera.

Předražené a nefunkční rušičky

Proces pochybného výběrového řízení probíhal od druhé poloviny roku 2006 a do dnešního dne nebyly rušičky plně uvedeny do provozu. Dodavatel inkasoval částku, která dosahovala téměř 26,5 mil Kč.

Mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká Blesku.cz sdělila, že dalším důvodem pro odvolání Koláře byla skutečnost, že vítěz nenabídl zdaleka nejnižší cenu a dokonce nebyl ani doporučen ustanovenou speciální výběrovou komisí.

"Konkurenční firma nabízela rušičky o více jak 2 mil. Kč levněji a výběrovou komisí byla označena jako jediná, která je schopna dodat zboží podle technických požadavků Policie ČR. Navíc garantovala dodání i speciálního vozidla určeného k instalaci rušičky," uvedla Kopecká. Auto si musela policie nakonec pořídit za dalších 2,3 milionu.

Bližší údaje odmítla mluvčí sdělit s tím, že celá věc se stále ještě došetřuje. Podle informací Blesku.cz však ani jedna ze tří pořízených rušiček zcela nefunguje. Jedna se dokonce ukázala jako zcela nefunkční

honza33 ( 25. února 2011 12:06 )

Přesně tak, jako za langera se nakoupilo tolik věcí, které se nepoužívá...a ne jenom tohle a ještě k tomu 3x dražší...

spassvogel ( 25. února 2011 11:07 )

Hlavně, že vycházejí výsledky průzkumů veřejného mínění, kde lidi hodnotí Johna jako blbého ministra vnitra. Kdyby jeho působení v resortu srovnali s např. Langrovým, tak by rozhodně, dopadl lépe.

mathony ( 25. února 2011 07:48 )

který bydlel před několika lety v bytě u své babičky se dokázal se svými modrými kumpány tak rozjet že má dnes skoupeného půl Olomouce ale nikomu to nevadí nikdo se neptá kde na to všechno vzal nejde po něm žádný kriminalista protože já na bráchu brácha na mě a dnes ty jeho drápy zasahují stále dál

dobrotka ( 25. února 2011 04:33 )

uz nekdo tomu Langerovi na krk? Nebo do kdy se bude VSEM vysmivat?

siroky11 ( 25. února 2011 01:41 )

Dnes a denně se ukazuje, jak Ti "modří zas.rani" rozhazovali zbytečně peníze, ale vše v pořádku, že? Jedna aféra ututlá druhou a souzen nebude nikdo: KOCOURKOV!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa