Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dražší tunel Blanka by si měl Bém odmakat

Autor: ap, evakk, rvs - 
8. února 2011
05:00

A je to potvrzeno. Tunel Blanka nebude stát 25,7 miliardy, ale o celých deset miliard víc. To, o čem si šeptali i vrabci na střeše, se tak stalo skutečností a zbývá tak jediná otázka. Přizná bývalý primátor Prahy Pavel Bém, že se zmýlil, když ještě na podzim loňského roku tvrdil, že k navýšení nákladů nedojde? Pokud ano, měl by nastoupit na veřejně prospěšné prace. Tak totiž zněla sázka.

Psal se podzim roku 2008 a kolem stavby tunelu Blanka se množila kritika. Již tak vysoká cena 25,7 miliard Kč prý nebude zdaleka konečná a stavba se protáhne. Pavel Bém vše s ledovým klidem odmítál...

Bémova sázka

V listopadu 2008 se tak tehdejší primátor Pavel Bém vsadil s iniciativou Auto*Mat, že cena tunelového komplexu Blanka nepřesáhne částku 21 miliard, za niž ji ve veřejné soutěži získal Metrostav. Abychom byli spravedliví, rozpočet ještě počítá se 4,5 miliardami na technologie.

Bém slíbil, že pokud se stavba prodraží o jedinou korunu, odpracuje 50 hodin veřejně prospěšných prací.

Blanka spolkne dalších deset miliard

A jaká je skutečnost? Projekt by měl stát nakonec až 36 miliard korun. Tedy celkové náklady budou vyšší o deset miliard Kč. A to přesto, že se exprimátor Pavel Bém (ODS) dušoval, že se cena jím prosazovaného megaprojektu nezvýší a dokončen bude v prosinci 2012.

„Byli jsme svým způsobem podvedeni,“ řekl v pondělí na mimořádné tiskové konferenci náměstek pražského primátora pro dopravu Karel Březina (ČSSD). „Po celou dobu jsme v zastupitelstvu byli ujišťováni primátorem Bémem o tom, že projekt bude dokončen v roce 2012 a nebude přesáhnut rozpočet,“ dodal Březina.

Stavba se protáhne

Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) připustil, že došlo k selhání kontrolních mechanismů. „Budeme prověřovat, jestli kontrolní systém fungoval,“ řekl. Magistrát má nyní k dispozici seznam padesáti položek, u kterých došlo k navýšení. Dokončení tunelu se navíc může posunout až na začátek roku 2014.

To se nelíbí zejména obyvatelům Prahy 6. Ti si stěžují na zhoršené ovzduší a překračování emisních limitů. „Ovzduší v okolí Malovanky je v důsledku probíhající stavby tunelu Blanka v katastrofálním stavu,“ tvrdí Pavel Bojar ze Sdružení pro podporu zeleně a ovzduší v Praze 6. Kvůli výstavbě Blanky je totiž uzavřená i část frekventované Patočkovy ulice. Řidiči musí jezdit objížďkou přes Myslbekovu, kterou využívají i nákladní automobily ze stavby.

Béme, chop se lopaty

Přestože dojde k nevídanému nárustu nákladů, Pavel Bém se zatím ke splnění svého čestného slibu nemá. "Kontaktovali jsme ho už na podzim 2010, kdy už bylo z dostupných informací zřejmé, že slíbenou cenu tunelu Blanka nelze dodržet,“ uvedl Blesk.cz Martin Skalský z iniciatiy Auto*Mat, se kterou Bém sázku uzavřel.

Podle iniciativy tehdy Pavel Bém reagoval, že dokud není stavba dokončena, je předčasné tvrdit, že skutečně dojde k navýšení rozpočtu. „Jsme zvědaví, jak se k situaci postaví teď, když jsou údaje už ověřené. Zatím se nám neozval, budeme ho však i nadále kontaktovat,“ čeká na splnění prohrané sázky Skalský.


 


bobou ( 9. února 2011 15:12 )

sem, deset tam, vždyť o co kráčí vážení? Hlavně, že ti všichni než šli od válu (u koryt zůstali) se ještě pořádně napakovali. Doplnily účty své a svých kamarádíčků, no a my budeme zase jako vždy jen nadávat. Za určitou dobu se na to pěkně zapomene. Protože se provalí zase jiné podvody, korupce. Tak to bude pořád dokola. Hlavně si nezapomínejte utahovat opasky! Všimli jste si také, jak jde to rozkrádání rychle nahoru? Po revoluci se kradlo v tisících, pak statisících, poté v miliónech, nyní jsme na miliardách. Věřím, že víc už jim Číňani nedovolí.

komentator ( 9. února 2011 09:01 )

Jak je to možné, že Bém, Blažek, Richter a další odéesáci, kteří podepsali nevýhodné smlouvy o výstavbu tunelu Blanka ještě nejsou za katrem!!

warumfernet ( 9. února 2011 07:26 )

ostatní by buzeroval, tak jak to modrý filcky už umí, ale aby se chopil práce a splnil alespoň těch slibovaných 50 hodin veřejných prací toho se od ODSáckého prasete určitě nedočkáme.

max898 ( 8. února 2011 18:25 )

Pokud chce John opravdu zatočit z korupcí , tak by měl zrušit ODS. Já netvrdím že by pak korupce vymizela , ale určitě by jí ubylo. V té straně je totiž hustota zlodějů velmi vysoká.

olesja ( 8. února 2011 12:20 )

To raději ať nezkouší.Pokud tam ještě nějaký ten tunel je, protože ho VYTUNELUJE:

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa