Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nečas ví o korupci už 2 měsíce! A nic neudělal!

Fotografie
Pavel Drobil rezignuje na post ministra životního prostředí kvůli korupční aféře na jeho ministerstvu. Jeho spolustraník, premiér Petr Nečas se za něj postavil. Proč ho kryje?  (Autor: internal)
Autor: ČTK, šim - 
16. prosince 2010
07:37

Premiér protikorupční vlády Petr Nečas věděl o korupčním jednání na Státním fondu životního prostředí už od října a nic neudělal! Jeho kancelář dostala email od šéfa fondu Libora Michálka, který ho na vše upozornil. Proč Nečas nezasáhl už tehdy?!

13. října poslal Michálek šéfce premiérova kabinetu Janě Nagyové žádost o schůzku s premiérem a o nasazení agentů, kteří by zajistili důkazy o korupci, uvedla MF Dnes. "Po přečtení e-mailu jsem zavolal Pavlu Drobilovi a řekl mu, ať pošle pana Michálka ihned na policii," řekl Nečas.

To, že o údajné korupci na fondu věděl od zhruba poloviny října i premiér, řekl Michálek i v rozhovoru ve čtvrtečních Lidových novinách. Místopředseda ODS Drobil ve středu kvůli kauze rezignoval na post ministra životního prostředí.

 

Pavel Drobil rezignuje na post ministra životního prostředí kvůli korupční aféře na jeho ministerstvu. Jeho spolustraník, premiér Petr Nečas se za něj postavil. Proč ho kryje? Pavel Drobil rezignuje na post ministra životního prostředí kvůli korupční aféře na jeho ministerstvu. Jeho spolustraník, premiér Petr Nečas se za něj postavil. Proč ho kryje? | Blesk
Michálek dělal, co mohl....

"Prosím o sjednání schůzky s panem premiérem, (...) a to ve věci součinnosti BIS při zajištění důkazů o korupci ze strany jednoho ze zaměstnanců Státního fondu životního prostředí," napsal Michálek. Nečas tvrdí, že jinak reagovat ani nemohl. "Já sám bych Michálkovi nemohl poradit nic jiného," uvedl. Podle něj neselhal Drobil, ale Michálek. Podle Transparency International přitom Michálek postupoval jediným možným způsobem, jakým se lze proti korupčním tlakům bránit.

Drobil Michálkovi v reakci na jeho e-mail vynadal, že porušil "úřední subordinaci". Poté přece jen přišlo Michálkovi pozvání na úřad vlády, kde se sešel s ředitelem Lubomírem Poulem a řekl mu další podrobnosti. Schůzku mu Drobil opět vytkl. "Vyděsil jste úřad vlády. Protože opravdu není zvykem se takovýmhle způsobem bavit o lidech, kteří jsou tam stejně jako vy na základě politické nominace," řekl mu Drobil.

Peníze z předražených zakázek na konto ODS

Drobil žádal šéfa fondu Michálka, aby zničil své nahrávky, které údajně prokazují, že ministrův poradce Martin Knetig a také náměstek předsedy fondu Dušan Fibingr chtěli Michálka přimět k manipulacím s veřejnými zakázkami. "Pokud máte něco, co dokazuje nějakou trestněprávní zodpovědnost, tak buď s tím zajděte na policii, anebo to zničte. V opačném případě to zničí vás. To říkám úplně otevřeně," řekl na nahrávce Drobil. Pak už na Michálka jen naléhal, aby záznamy zničil. Později mu za zničení nahrávek nabídl místo svého náměstka. "Pro mě dobrá a akceptovatelná varianta je, že mi půjdete dělat náměstka. Moje dobrá rada je: přineste mi to, zničte to a odpřisáhněte, že neexistuje nic jiného."

Podle Nečase je ale klíčové to, že zazněla výzva, ať nahrávky předá policii. Tvrzení, že Drobil po většinu nahrávky Michálkovi vysvětluje, že je nutné nahrávku zničit, označil za "velmi silnou dezinterpretaci".

V kauze jde mimo jiné o stamilionové částky, které podle Michálka chtěli pro ODS získat lidé ve vedení fondu z údajně nadhodnocené zakázky na modernizaci pražské čistírny odpadních vod. Projekt za několik miliard má být financován z evropských fondů.

Rozkaz, ten zněl jasně: Drobil přinese ODS peníze a bude premiérem, Íčko drží kasu a už čeká

Získané prostředky měly podle Knetiga směřovat na financování ODS a Drobilovy politické kariéry. "Na rovinu. Jsme domluveni s Ivanem Langerem, který má momentálně na starosti pokladnu ODS," říká na nahrávce Knetig. Podle Michálka chtěl Langer vytáhnout peníze i z fondu životního prostředí.

"Knetig mi popisoval, jak na něj Langer tlačí. Očekával, že už z toho fondu něco bude a bylo by dobré to takzvaně rozpohybovat," řekl Michálek. Langer popírá, že by měl s financováním ODS cokoli společného. "Na to nemá cenu vůbec reagovat," řekl.

Nečas to bude řešit, až se vrátí z Bruselu

Premiér Petr Nečas ve středu vystoupil na tiskové konferenci, kde vyslovil Drobilovi podporu a řekl, že mu věří, hned nato však odjel do Bruselu na summit Evropské unie. Další kroky v kauze chce podnikat až po svém návratu. Tento postup se však nelíbí koaličním partnerům. Věci veřejné ve čtvrtek Nečase vyzvaly, aby se do Česka vrátil ihned po skončení nejdůležitějších jednání summitu.

Padne vláda? ČSSD chce hlasovat o nedůvěře

Korupční skandál ministra životního prostředí Pavla Drobila okamžitě vyvolal reakci u opoziční ČSSD. Na příští týden plánuje hlasování o nedůvěře vládě. Žádost o svolání schůze podá ČSSD předsedkyni sněmovny Miroslavě Němcové (ODS) ještě během čtvrtka.

nautilus ( 25. prosince 2010 02:27 )

Pana Nečase jsem bezdůvodně považoval za slušného člověka. Svůj názor jsem byl nucen změnit. Po přečtení všech informoací o této a jiných kauzách v réžii ODS již tuto stranu nikdy nebudu volit. Jestlže ji nebudu volit ani já, kdo tedy? Myslím si, že tato politická strana během několika let zmizí z českého rybníka do bezvýznamnosti. Stejně by to mělo dopadnout i s ČSSD a jejími politickými lotry. Otázkou je, zdali v této společnosti existuje dostatek slušných lidí, tak aby se situace změnila, Sám mám o tom značné pochybnosti.

siroky11 ( 20. prosince 2010 21:14 )

Když už byl konečně vyprovokován k tomu, aby něco jako premiér podnikl, tak vyhrožuje sesazením p. Johna z postu ministra a ty další korupčníky kryje. Takového předsedu Vlády ČR odmítám a stýdím se za něj!!! Je třeba už s tou zkorumpovanou modrou lůzou něco udělat. Jakmile se objeví nějaká korupce - vždy je autorem člen ODS, ať je to na postu komunálním, nebo vládním. Je to HNUS !!!

palko1961 ( 20. prosince 2010 18:30 )

Prosim-Vas, zapnete svuj turbomotor a semelte tu zkorumpovanou vladu a nastolte poradek. Dekuji.

palko1961 ( 20. prosince 2010 18:25 )

Presne receno. Takovych Necasu najdu plno v kazde putyce ctvrte cenove skupiny.

palko1961 ( 20. prosince 2010 18:19 )

Ona by tahle vlada padla hned. Musel by ale jejich zasedani navstivit nejaky vlastenec z kalasnikovem, jinak se obavam, ze to tahle zkorumpovana banda ustoji.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa