Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

VV: Nečasi, vrať se z Bruselu a začni řešit krizi!

Věci veřejné vyzvaly Petra Nečase, aby se okamžitě vrátil z Bruselu do Česka a začal řešit krizi, kteoru vyvolal korupční skandál
Věci veřejné vyzvaly Petra Nečase, aby se okamžitě vrátil z Bruselu do Česka a začal řešit krizi, kteoru vyvolal korupční skandál  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, Kšim - 
16. prosince 2010
11:48

Věci veřejné vyzvaly premiéra Petra Nečase, aby se ihned po konci nezbytných jednání v Bruselu vrátil ze zahraničí a svolal schůzku zástupců koalice k možným podezřením z korupce okolo končícího ministra životního prostředí Pavla Drobila.

Na tiskové konferenci to řekla místopředsedkyně VV Karolína Peake jen několik hodin poté, co opoziční ČSSD oznámila svůj záměr vyvolat hlasování o vyslovení nedůvěry koaliční vládě. Nečas se v Bruselu účastní summitu EU.

"Situace je naléhavá," zdůraznila Peake. Je podle ní zcela nepochybné, že kauza spojená s Drobilem "vrhá stín na prioritní programový bod této vlády: eliminovat korupci v naší zemi". To je podle ní pro VV klíčovým pilířem její spolupráce s dalšími vládními stranami. "Chtěli bychom požádat pana premiéra k návratu z jeho služební cesty a svolání jednání zástupců koalice," řekla místopředsedkyně VV. Situace podle ní vyžaduje koaliční dohodu o dalším postupu.

Nečas: Nebuďte hysterky

Podle Nečase je celá věc zhysterizovaná.  "Kam bych asi jel z Bruselu," opakoval premiér po obdržení požadavku Věcí veřejných hned několikrát za sebou. "K překvapení asi pojedu do Prahy," uklidnil na závěr své koaliční partnery, že se vrátí hned po skončení pátečních jednání.

Proč VV přistoupily k tak dramatickému prohlášení, vysvětlila místopředsedkyně strany Kateřina Klasnová. "Měli jsme signály, že premiér bude pryč až do neděle. Věci veřejné ocenili chování ministra Drobila a jeho rezignaci. Krok pana Drobila oceňujeme, je to bezprecedentní krok," řekla Klasnová.

Drobil nadrobil celé vládě

Drobil ve středu oznámil svou rezignaci. Nečas uvedl, že se mu ministr se svým záměrem svěřil už v pondělí, poté co se seznámil s reportáží založenou na nahrávkách dnes už bývalého ředitele fondu Libora Michálka. Drobil prý také Nečase požádal o krátké odložení rezignace, aby ještě mohl ve fondu provést personální změny, předseda vlády mu vyhověl. Ve čtvrtek MF Dnes informovala, že premiér byl o věci informován právě Michálkem už dříve, ale nejednal v ní.

V kauze jde mimo jiné o stamilionové částky, které podle Michálka chtěli pro ODS získat lidé ve vedení fondu z údajně nadhodnocené zakázky na modernizaci pražské čistírny odpadních vod. Projekt za několik miliard má být financován z evropských fondů.

letajici_svec2 ( 16. prosince 2010 23:10 )

asi proto nechtel vymenit policejniho presidenta, nebot ten garantoval ticho po pesine i v pripade, kdy uz na policejnim stole lezelo trestni oznameni za vykradani fondu. John musi dotahnout do konce jeho zesazeni a musi konecne padat tresty, jinak budou neustale dalsi Grosove a Hrebickove se nam smat do ksichtu

rukolaman ( 16. prosince 2010 17:36 )

A kdo je ten spol?

mourka ( 16. prosince 2010 16:58 )

fuj fuj fuj pro Nečase a spol

arukuta ( 16. prosince 2010 16:56 )

a taky tam jel nakupovat dárky k vánocům pro jistě svoji úúúúúúžasnou rodinu

rukolaman ( 16. prosince 2010 16:22 )

Vůbec se VV nedivím, že požadují Nečasův návrat. Je potřeba, aby jim řekl, co všechno o kauze ví a jakou v ní hrál roli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa