Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kalousek se omluvil "kolotočáři" Paroubkovi

Autor: ap, koj - 
4. listopadu 2010
21:21

Poslanecká sněmovna se ve čtvrtek víc než závažným věcem věnovala osobním sporům mezi poslanci. Mandátový a imunitní výbor zahájil řízení proti Davidu Rathovi. Ten totiž 26. října obvinil ministra financí Miroslava Kalouska z opilosti. Samotný Kalousek pak překvapil, když se omluvil Jiřímu Paroubkovi za rok starý výrok o kolotočářích.

Zatímco vládní návrhy škrtů v rozpočtu proletěli Sněmovnou nevídanou rychlostí, vrací se zástupci lidu neustále k "závažnějším" otázkám. Spor o to, zda byl Miroslav Kalousek minulý týden ve Sněmovně pod vlivem alkoholu bude řešit Mandátový a imunitní výbor. Jiří Paroubek pak připomněl Kalouskovi jeho rok starý výrok, v němž tehdejšího předsedu ČSSD přirovnal ke kolotočáři se zbytnělým egem. A Kalousek se k překvapení všech omluvil.

Rath bude muset vysvětlovat

Mandátový a imunitní výbor se ve čtvrtek rozhodl, že se bude zabývat podnětem Miroslava Kalouska. Ten si stěžoval, že ho poslanec David Rath minulý týden obvinil, že je pod vlivem alkoholu. Kalousek to tehdy popřel s tím, že kvůli svému zdravotnímu stavu musí bohužel už několik měsíců abstinovat.

Podle předsedy Jeronýma Tejce (ČSSD) se vyšetřování tohoto sporu může stát precedentem a trochu se obává, aby nebyl Výbor následně zavalen podobnými stížnostmi. "Podobně ostré výroky totiž padají ve Sněmovně poměrně často. Jen dosud nebyly doprovázeny stížnostmi," dodal Tejc.

Pane poslanče Paroubku, omlouvám se

Zahanbit se následně nenechal ani bývalý premiér Jiří Paroubek. Připomněl Kalouskovi jeho rok starý výrok a žádal omluvu. Tehdy se rozhněvaný Kalousek do Paroubka obul, když se ptal: "Je otázkou, zda chce tato sněmovna být rukojmím zbytnělého ega v rukou kolotočářsko-vekslácké lobby."

A k překvapení všech se Kalousek omluvil: "Ten výrok nebyl úplně fér vůči vám a především - a to mě mrzí nejvíc - nebyl úplně fér vůči vašim blízkým a vůči vaší rodině, která se tím oprávněně mohla cítit dotčena. Prosím, abyste jim tlumočil mou omluvu, vám se omlouvám tady."

Neopomněl zdůraznit, že jeho slova padla ve vzrušené atmosféře poté, co ČSSD odmítla dohodu o předčasných volbách. Sněmovna byla touto omluvou zjevně šokována a čekala zda nebude následovat nějaký z obvyklých poslaneckých bonmotů. Nakonec však omluvu odměnila bouřlivým potleskem.

libor123 ( 7. listopadu 2010 00:02 )

Za každý takovýto výrok od kohokoli bych navrhoval pokutu do výše poslenckého platu a oni by si to rozmysleli kecat kraviny. A Rathovi bych nedal ani korunu a ještě by musel plat donést jako omluvu. Třeba by si to příště rozmyslel někoho urážet. Jinak ať si to pánové vyřídi ne ve sněmovně ale někde v hospodě a dají si třeba do držky.

komentator ( 6. listopadu 2010 12:27 )

Vypadá to, že Rath má pravdu. Že Kalousek pije. Známý mi poslal část rozhovoru Kalouska z ČT, která byla na youtube, kde se Kalouskovi motá jazyk a plete si jména lidí. Paroubka nazval Petrem Paroubkem atd. Doporučují se na Kalouska z youtube podívat. je to dosti zábavné. Každý si může sám udělat názor o tom, zda Kalousek pije nebo ne! http://www.youtube.com/watch?v=zzD4m60cf1c&feature=related

komentator ( 6. listopadu 2010 12:04 )

od skutečných problémů této země. Korupce, rozkrádání na předražených státních zakázkách atd. Jak vydělal Kalouskův přítel Háva (jeho firma Omnipol) za několik let (zejména za Topolánkovy vlády) ASTRONOMICKÝCH 10 MILIARD korun na zakázkách pro českou armádu? Je veřejným tajemstvím, že ministr Kalousek svého přítele Hávu kryje. A ten Háva se s Kalouskem prý o obrovský lup dělí! Místo boje proti gaunerům, kteří dojí státní kasu o těžké miliardy, ministr Kalousek chce, aby Sněmovna potrestala Ratha za jeho výrok o alkoholikovi kalouskovi.

simamach ( 5. listopadu 2010 13:00 )

To je ještě větší blbec, než jsem doufala...

ermino ( 4. listopadu 2010 23:07 )

před volbami když je takový charakter ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa