Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Novým ombudsmanem je Varvařovský

Novým ombudsmanem se stal Pavel Varvařovský.
Novým ombudsmanem se stal Pavel Varvařovský.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, rvs - 
7. září 2010
15:55

Novým ombudsmanem byl zvolen bývalý ústavní soudce Pavel Varvařovský. Varvařovský se funkce veřejného ochránce práv ujme složením slibu do rukou předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové.

Měl podporu koaličních poslanců, kteří ve sněmovně disponují pohodlnou většinou, dostatek hlasů získal až ve druhém kole tajné volby. Funkce veřejného ochránce práv se ujme složením slibu do rukou předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové (ODS), ze zákona na to má desetidenní lhůtu.

Varvařovský ve druhém kole získal 98 hlasů ze 181 možných, jeho protikandidát John Bok pak 22 hlasů. Oznámil to předseda sněmovní volební komise Jan Vidím (ODS) s tím, že také ve druhém kole část členů dolní komory své hlasovací lístky neodevzdala.
"Tak vám teda pěkně děkuju," řekl poslancům po oznámení výsledků volby Varvařovský. Slíbil, že funkci bude vykonávat tak, jako pracoval u Ústavního soudu a po vzoru konzulů z antického Říma udělá vše, co bude moci.

Nástupce zesnulého Otakara Motejla navrhl Senát, kde ho nominovaly Alena Venhodová z klubu ODS a Jana Juřenčáková z Klubu TOP 09 a Starostové. Boka na ombudsmana opětovně navrhoval prezident Václav Klaus, při červencovém neúspěšném pokusu sněmovny o výběr veřejného ochránce práv se občanský aktivista do finále nedostal. Následně se neúspěšně pokusil u Ústavního soudu zvrátit červencovou volbu, protestoval hlavně proti tehdejší nominaci předsedkyně Nejvyššího soudu Ivy Brožové.

janedo ( 8. září 2010 11:19 )

Je to zbytečná funkce a senát taky.To by byly aspoň úspory.

gogo ( 8. září 2010 08:51 )

honosných ale u nás netradičních funkcí existovalo základní právo tak jak má být ? Ale jak můžeme něco takového očekávat ve státě, kde řada právníků je sama o sobě již podvodníky....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa