Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Otakar Motejl (†77): Havla málem připravil o Hrad

Otakar Motejl (†77)
Otakar Motejl (†77)  (Autor: ČTK)
Autor: map - 
13. května 2010
06:25

Léta obhajoval disidenty, ale dva dny po 17. listopadu 1989 se Otakar Motejl (†77) už chystal na »druhý břeh«. Přepočítával, jestli má do vězení dost cigaret. Nakonec je spíš potřeboval jako vzpruhu pro noci, kdy chystal amnestii.

Jeho kiks ale nakonec mohl připravit Václava Havla o post prezidenta republiky.

Ten, který chystal amnestii

V noci po demonstraci na Národní třídě vozil Motejl svým autem raněné do nemocnice. Ale když ho dva dny poté »jeho disidenti« pozvali do Činoherního klubu, nejdřív si zkontroloval, jestli má občanku a dostatečnou zásobu cigaret. Počítal s tím, že ho seberou. Jenže místo toho za pár dní posuzoval, na které trestné činy se bude vztahovat amnestie.

„Proboha živého, nikdy jsem nikoho s takovým paragrafem neviděl,“ říkal si prý, když narazil na paragraf nadržování. „My ho zahrneme do amnestie a ono se ukáže, že je to nějaký blbec, alkoholik, který nadržoval nějakému zločinu…“ zdůvodnil si, proč ho přeskočil.

Amnestii podepsal jako poslední akt ve své funkci Gustáv Husák. A nastal poprask. Za nadržování byl totiž odsouzen Václav Havel, který zdálky sledoval demonstraci o Palachově týdnu. Jenže prezident musí mít čistý rejstřík… „Předpokládám, že ho tehdy omilostnil Adamec,“ vyprávěl po letech už s úsměvem Motejl.

llydie ( 15. května 2010 15:20 )

Guleman má naprostou pravdu.

johanka ( 13. května 2010 08:51 )

Moc hezky napsané ......

anelam ( 13. května 2010 07:53 )

nějaký blbec a alkoholik-a měl pravdu

odol ( 13. května 2010 07:08 )

... a takto vzniká legenda.Lid si vypráví příběh,jeden přidá,to,druhý ono.Nakonec i sám aktér se diví,co onehdá dokázal.pak to sám začne vykládat a jeho deti jen tiše poznamenají:Proboha.jen nechápu,nač tam byli i ti ostatní????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa