Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zaměstnanec Bártovy ABL: Dávali nám peníze načerno!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Lukáš Gibiec, jak - 
7. července 2010
05:10

Vlivný podnikatel a budoucí ministr dopravy Vít Bárta (36, VV) údajně vyplácel své zaměstnance v hotovosti »bokem«, aby ušetřil na daních. Aspoň to tvrdí někteří jeho bývalí podřízení.

„Platili nám jen minimální mzdu, zbytek jsme dostávali načerno. Oni prý ušetří na daních a my dostaneme víc,“ říká Jan Stružka, někdejší zaměstnanec bezpečnostní agentury ABL, kterou Bárta donedávna vlastnil. Společnost, kterou nyní ovládá jeho bratr, se ale brání, vždy prý postupovala podle zákona. A Bárta? Ten mlčí...

Čachry...

„Hlídal jsem v nákupním centru ve Zlíně. Jednou přišlo nařízení z Prahy, aby nám vypláceli jen minimální mzdu a zbytek načerno v obálce,“ přiznal exkluzivně Blesku Jan Stružka, který pro ABL pracoval jako brigádník. Prý je k tomu přemlouvali. „Vysvětlovali nám, jak je to výhodné. Oni nemusí za nás odvádět daně a my dostaneme víc,“ řekl Stružka, který odešel hlavně kvůli tomu, že je v práci prý neustále »šmírovaly« kamery.

Půlka výplaty na pásce, půlka v obálce

Podobné zkušenosti mají i další zaměstnanci, kteří se ozvali Blesku. „Když jsem k nim nastupoval, slibovali mi 18 až 20 tisíc korun měsíčně,“ postěžoval se další z bývalých zaměstnanců ABL, který se ale bojí být jmenován. Když však dostal výplatu, měl na ní jen 10 tisíc. Zbytek dostal v obálce.

Mluvčí vše popřela

Mluvčí firmy Zuzana Fryaufová ale vše popřela: „Společnost se podrobila několika hloubkovým kontrolám Inspektorátu práce a nebyl nalezen žádný zásadní rozpor se zákonem.“

Blesk se snažil získat odpověď i od samotného Bárty, zakladatele společnosti. Ten však nezvedal telefony a nereagoval ani na SMS, údajně kvůli pracovnímu vytížení. Zřejmě se mu reagovat na obvinění z černých výplat příliš nechtělo. Na to, aby popřel vyjádření svého bratra, že ABL by se zúčastnila státem vyhlášeného tendru na náramky pro vězně, si totiž Vít Bárta čas našel. Prý šlo o »diskomunikaci s bráškou«.

draho ( 13. července 2010 10:44 )

není to nic nového děje se tak ve všech BS ve kterých jsem pracoval (15 let praxe) ABL tuto praxi dělá taky máte smlouvu na minimální plat a vykazují pouze minimum hodin zbytek,který je až o 120-130 hodin vyšší proplácejí tkzv. cash na ruku bokem což poškozuje lidi na nemocenské,dovolené,důchodu bohužel tato praxe se děje i v jiných oborech u nás pohostinství,potravinářská výroba,stavebnictví......takže nejde o nic nového všichni to vědí a nikdo o tom ze strachu o místo nemluví a když ano nejsou svědci musí jít o ohromné úniky na daních možná větší než se vybere oficiálně od těch poctivých .......

zirafa ( 12. července 2010 16:39 )

dík, , alespoň někdo, kdo ví, o čem jsem psala....

kofila ( 12. července 2010 10:06 )

Koukám, že jste tu vedl/a boj s větrnými mlýny Tato diskuze je naprosto zbytečná, pokud je vedena s lidmi, kteří se nikdy jako OSVČ neživili. Nemůžou srovnávat. To se nechci nějak dotknout zaměstnaných lidí, protože vím, že to také nemají jednoduché. Ale život OSVČ je o něčem jiném. Vím přesně o čem mluvíte.

kofila ( 12. července 2010 10:05 )

Koukám, že jste tu vedl/a boj s větrnými mlýny Tato diskuze je naprosto zbytečná, pokud je vedena s lidmi, kteří se nikdy jako OSVČ neživili. Nemůžou srovnávat. To se nechci nějak dotknout zaměstnaných lidí, protože vím, že to také nemají jednoduché. Ale život OSVČ je o něčem jiném. Vím přesně o čem mluvíte.

tissue ( 12. července 2010 09:17 )

Daně se platit musí, ale neplatíme jich nějak příliš?? Když dostanem ten zkrouhnutý plat o ty jedny daně a vydáte se na nákup tak platíte další daně a další daně (např. DPH). Takže skoro celý váš plat sežere stát.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa