Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Radek John: Takhle se to dělá

Nejpopulárnější politik Česka měl podivné kšefty a nemanželské dítě
 (Autor: BLESK)
Autor: Oldřich Tichý - 
21. dubna 2010
05:00

Bývalý novinář a současný předseda strany Věci veřejné Radek John (55) splňuje snad všechny předpoklady, které by ho jinde vyřadily z politiky.

V Česku je ale John podle posledního průzkumu veřejného mínění měsíc a půl před volbami nejpopulárnějším politikem! Proč je tak oblíbený?

Jako novinář John léta vystupoval v pozici nesmiřitelného bijce zneužívání státních peněz. I Věci veřejné mají v programu, že chtějí »veřejné zakázky na internetu a pod dohledem veřejnosti«.

Ve skutečnosti ovšem John musel loni z televize odejít údajně poté, co prasklo jeho úzké propojení s firmou ORA Print. Ta si přišla díky sporným zakázkám na desítky milionů. V pozadí stál lobbista Roman Janoušek, o němž se dlouho mluvilo jako o neoficiálním vládci Prahy.

Na věrohodnosti Johnovi nepřidává ani to, že před manželkou Zlatou Adamovskou sedm let tajil nemanželskou dceru. Přiznal ji, až když mu na ni nedávno přišli novináři. Další nevěrou byl románek s kolegyní z TV Nova Pavlínou Wolfovou. K němu se sám nedávno doznal. Věci veřejné přitom ve svém programu tvrdí: „Základním kamenem společnosti je rodina ve své rozmanitosti...“

Jak to, že John přesto získal v průzkumu oblíbenosti 61 % hlasů a s přehledem tak porazil Bohuslava Sobotku (ČSSD) na druhém místě? Politolog Bohumil Doležal má jasno: „Je to známá tvář a tolerance ke skandálům je u nás vysoká. Pokud ho lidé hodnotí jako politika, hraje hlavní roli to, že v politice ještě nic neudělal, takže ani nic nezkazil.“

John na vlastní oči

Časopis pro VZP

Firma ORA Print, kde byl John předsedou představenstva a za níž stojí kontroverzní podnikatel Roman Janoušek, si za čtyři čísla časopisu Pohoda pojištěnce účtovala u VZP 90 milionů korun.

Kuchařka Lesů ČR

Pro státní firmu Lesy České republiky vydala společnost ORA Print zvěřinovou kuchařku s deseti recepty na DVD za čtyři miliony. Podle odborníků ji šlo pořídit až o 80 procent levněji.

Přednášky o dopravě

Za 20 přednášek a dvanáctiminutový film o bezpečnosti provozu na silnicích pro ministerstvo dopravy dostala firma ORA Print přes 4 miliony. Jindy stály podobné projekty mnohem méně.

Utajená dcera

Sedm let žil John dvojí život, když před manželkou Zlatou Adamovskou tajil dítě s jinou ženou. S dcerkou i její matkou se přitom čile stýkal. Adamovská je přitom už jeho druhá žena.

Bývalý novinář a současný předseda strany Věci veřejné Radek John (55) splňuje snad všechny předpoklady, které by ho jinde vyřadily z politiky.

socialnidemokrat ( 23. dubna 2010 15:53 )

VOLTE PAROUBKA, VOLTE KSCM, VOLTE JISTOTU PROSPERYTY

socialnidemokrat ( 23. dubna 2010 15:47 )

TO NENI PRAVDA, ROSKRADLI STE VSECHNO VI VI MODRY STRAKY, NEVIM CO DOTOHO PLETES KOMUNISMUS. VOLTE PAROUBKA, VOLTE KSCM, VOLTE JISTOTU PROSPERYTY

kocka22 ( 22. dubna 2010 07:29 )

georg stuttgart sice v gramatice nijak nevyniká, ale co napsal má hlavu a patu a je to naprostá pravda. Proto být tebou, tak ho nenapadám a zametu si se svou vzdělaností před vlastním prahem. Po 89 komunisti pouze převlékli kabáty a ujali se funkcí a rozkradli kde se co dalo. To ví dnes už i malé dítě, tak si vzdělání doplň ty, polointeligente.

99nick ( 21. dubna 2010 20:31 )

Ještě štěstí že názor pologramotného člověka v bulvárním plátku už zítra nebude nikoho zajímat. Být na tvém místě, raději bych si dokončil nějaké vzdělání, třeba základní, než tady blábolil nesmysly

gevi ( 21. dubna 2010 18:38 )

Já bych ani neřekl, že je odstraněn. Takoví lidé - jak vy píšete poctivci - do politiky ani nejdou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa