Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Zeman exkluzivně pro Blesk: Rada pro Babiše a útok na Pavla! Celý záznam pořadu

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
15. ledna 2023
13:12
Autor: Vera Renovica, Jakub Veinlich - 
11. ledna 2023
05:00

Prezident Miloš Zeman pro Blesk exkluzivně okomentoval výsledek 1. kola volby hlavy státu - tedy jeho nástupce na Hradě. Andrej Babiš podle něj má jasnou výhodu v podobě politické zkušenosti, Petr Pavel nevýhodu, neboť voják dle Zemana nemá být prezidentem. Co dál o finalistech 2. kola voleb Zeman pronesl? Do Pavla si rýpl ještě několikrát, prozradil však také, co poradil Babišovi.

Překvapily Miloše Zemana výsledky 1. kola? „V zásadě ne, myslím si, že tentokrát ty průzkumy veřejného mínění nebyly daleko od pravdy - s jedinou výjimkou paní Nerudové, které dávaly vyšší procenta. Ale paní Nerudová si to v závěrečné fázi kampaně zkazila sama,“ uvedl Zeman.

„Řekl jsem několikrát, že Andrej Babiš má větší politickou zkušenost, než Petr Pavel. Což je nesporně jeho výhoda,“ podotkl Zeman.

„V drtivé většině civilizovaných zemí není hlavou státu voják a je třeba přemýšlet o tom, proč tomu tak je. Já jsem kdysi říkal, že nejsme v Latinské Americe, aby hlavou našeho státu byl voják, ale to už neplatí, protože ani v Latinské Americe už nejsou generálové prezidenty a byli nahrazeni civilními osobami,“ pokračoval Zeman.

„Připadá mi trochu komické, naivní či dětinské, jestliže Petr Pavel neustále opakuje, že není vládní kandidát. Jestliže vás navrhne vládní koalice, tak jste samozřejmě vládní kandidát,“ uvedl Zeman. „Všichni tři jsou samozřejmě vládní kandidáti - vedle Petra Pavla Danuše Nerudová a Pavel Fischer,“ podotkl prezident.

„Někdy zapomínáme i na komunistický režim. Ono to heslo Řád a klid taky trochu připomíná klid na práci a normalizaci,“ rýpl si ještě později nepřímo do Pavla s ohledem na jeho volební heslo

Zeman zmínil Pavlův knír i rozvědčíka

O Pavlovi si myslí, že „zcela určitě rozumí armádě“. „To je asi ta nejvíc pozitivní věc a těžko bych mu dokázal přiznat kvalifikaci v jiné oblasti, protože ty oblasti prakticky nestudoval a ani se jimi nijak nezabýval,“ rýpl si Zeman do Pavla i v momentě, kdy měl vyzdvihnout jeho plusy.  „Říká se - třeba historik Blažek - že nestudoval diplomacii, ale že studoval na vojenského rozvědčíka, to já samozřejmě nedokážu posoudit,“ pokračoval Zeman. 

„Působil na mně jako voják sympatickým dojmem, je klidný, má hezký knír, což není ironická poznámka, já uznávám, že knír na některé ženy působí přímo neodolatelným dojmem, ale znovu opakuji - je odborník na armádu. A podle mého názoru prezident potřebuje být odborníkem na témata, která tak říkajíc pálí veřejnost a to jsou v podstatě socioekonomická témata,“ míní Zeman.

„Není to dramatická volba. Zatímco paní Nerudová prohlásila, že Andrej Babiš je peklo, z čehož implicitně vyplývalo, že Petr Pavel je ráj, tak já si myslím, že svým způsobem oba dva jsou očistec. S nimi zažijeme dobré i zlé - protože žádný prezident, ani já, kupodivu, není ideální. Každý prezident má dobré i špatné stránky,“ podotkl Zeman. Nerudová mluvila ve svém štábu o tom, že Babiš je zlo, které je třeba společně porazit.

Zeman radí: Nevystupovat hystericky

„Nechodit do televizních debat je hrubá chyba,“ poznamenal Zeman. „Já jsem mu jednou říkal, ať to ze sebe nechrlí a ať mluví pomalu, jako když kape vodovod. A kromě toho, ať je klidný, ať se usmívá, jako já se usmívám na vás, tak ať se usmívá na Petra Pavla. Ironie je povolena, sarkasmus je povolen, ale není dobrá, řekl bych, až hysterie, tzn. že vám prasknou nervy a že se neovládáte,“ poradil Babišovi.

Právě Babiš předvedl na tiskovce po 1.. kole nervy dle komentátorů a politologů do jisté míry povolené. „Já bych byl na jeho místě s tímto výsledkem poměrně spokojený, protože remíza je pořád lepší, než prohra,“ dodal Zeman, který Babišovi negratuloval. „Protože gratulovat k remíze je poměrně bizarní,“ uvedl Zeman.

21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Zobrazit celý online

 

Jirik-ta ( 16. ledna 2023 23:48 )

modrosvazak ( 16. ledna 2023 11:29 )

Nuly by rády mluvili za všechny a neví že jsou vlastně hlupáky.. Máte pravdu nemá co mluvit za druhé, nemá na to nárok ani schopnosti je to prostě jenom obyčejná nula..

modrosvazak ( 16. ledna 2023 11:25 )

Počítal jsem finále Bašta - Babiš, ale neva alespon' to bude mít Babiš snažší.
President for Babiš.

Jirik-ta ( 16. ledna 2023 09:41 )

není jedinej Každopádně výsledek se dostavil, kwh za cca 13,50 Kč atd.
"Ne, nebudu volit Babiše – to bych si nechal raději useknout ruku, ale vlastně bych byl asi nejraději, aby v té bídě těchto tří favoritů, vyhrál nakonec právě on."

Jirik-ta ( 16. ledna 2023 09:37 )

Sociální a mediální konstruování reality

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa