Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zeman v Blesku o tučných odměnách na Hradě: Mynář si je zaslouží. A zmínil českou závist

Aktualizováno -
15. ledna 2023
13:26
Autor: Vera Renovica, for - 
15. ledna 2023
12:09

Končící prezident Miloš Zeman se vyjádřil v pořadu Blesku s Prezidentem v Lánech k tučným odměnám, které v loňském roce přistály na účty členů jeho kanceláře na Hradě. Například kancléř Vratislav Mynář si nad rámec běžného platu přišel na 900 tisíc korun. Podle Zemana si tyto peníze prostě zasloužil a z lidí jen mluví typická česká závist. V této části pořadu okomentoval také to, proč se rozhodl nejmenovat Petra Hladíka (KDU-ČSL) ministrem životního prostředí. V pořadu S prezidentem v Lánech také uvedl, že mu ale nevadí, že se stal tento brněnský politik na resortu náměstkem.

V kanceláři Hradu už audit probíhá a vyžádal si ho kancléř. Uvedl to prezident Miloš Zeman v pořadu Blesku na dotaz, co říká na to, že chce kandidát na prezidenta provést audit ve chvíli, kdy by se stal novou hlavou státu.

Zeman se vyjádřil i k pohádkovým odměnám, které měli členové hradní kanceláře. Například Vratislav Mynář dostal jen na odměnách za loňský rok 900 tisíc korun - 27 průměrných čistých mezd. „Promluvila z vás typická česká závist. Stejně tak byste mohla žádat, aby i platy ústavních činitelů byly výrazně sníženy. A koneckonců proč ne, mně by to osobně nevadilo. Ale ta typická česká závist, o které Karel Kryl říká, že Česko je země závisti, z vás přímo vytryskla,“ zareagoval nejdříve Zeman.

„Jsem ale ten, co zná nejlépe práci Mynáře. A jsem s ní velice spokojen za celých deset let, co jsem na Hradě. To, že kancléř je nenáviděn médii, protože jimi pohrdá - a to šlo tak daleko, že mu dokonce někdo zapálil srub - to je odvrácená stránka mince. Ale já vím, co odvedl a že tu odměnu si zaslouží,“ dodal následně Zeman, proč měl kancléř takto tučnou výplatní pásku.

Vzpomínání na ukazování holí i „opilost“

Během jednoho z tématických bloků zavzpomínal Zeman pomocí vybraných fotografií i na některé momenty z jeho mandátu, kdy si vysloužil kritiku či posměch. Jeden z těchto momentů patřil chvíli, kdy se spekulovalo o jeho opilosti u korunovačních klenotů. „Paní Miroslava Němcová tvrdila, že jsem opilý. Tak jak přítomný předseda Senátu Štech, tak zde přítomný kardinál Duka potvrdili, že jsem byl střízlivý. Tak co chcete víc?“

„Půl roku jsem totálně abstinoval. Nejen od alkoholu, ale i od cigaret. A jestliže je přede mnou sklenička s červenou tekutinou - například u vánočního poselství - mohu vás ujistit, že je to nápoj Crodino z Itálie, který je nealkoholický. Ale zcela výjimečně si mohu dát skleničku vína,“ dodal dále k tomu, jak to má s alkoholem v posledních měsících.

A vrátil se ve vzpomínkách i k ikonickému snímku, kdy ukazuje holí směrem k Bohuslavovi Sobotkovi. Veřejnost si tropila žerty a poznamenávala například, že jej chce holí zmlátit, případně že ukazuje, kde má Sobotka zhasnout poté, co jej poprosil, aby odložil demisi vlády. „Existuje zvukový záznam z této situace, kdy naprosto přátelsky říkám: Slávku, támhle má mikrofon a je otočený. Pitomí novináři, čímž nemyslím vás, se domnívají, že jej chci holí zmlátit. Já jsem holí ukazoval při mnoha jiných příležitostech,“ ospravedlnil se.

Prezident Miloš Zeman a tehdejší premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na Hradě (4. 5. 2017) Prezident Miloš Zeman a tehdejší premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na Hradě (4. 5. 2017) | Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Problém s Hladíkem? Policejní protokoly

V této části pořadu se rozmluvil Zeman také o tom, proč odmítl jmenovat Hladíka ministrem životního prostředí. Zeman pokládá za přitěžující okolnost, že mu policie prohledávala kancelář, a dodal, že se seznámil i s policejními protokoly, kde se mluví o podezření ze zištných úmyslů. „To se týká těch bytů v Brně. A je tam vazba na pana Horkého,“ uvedl. Dodal, že říkal hlavně to, aby se počkalo na to, až policejní šetření skončí. „Ať si ho tam vezme jako náměstka, to mi nevadí, ten není v kompetenci prezidenta,“ dodal.

„Nebyl obviněn, ale jestliže mu policie prohledává kancelář a sebere počítač, tak to něco asi znamená. To šetření bude ještě trvat několik měsíců, tak bych počkal na to, jak to dopadne. Hladík už se choval jako ministr a psal bratrům a sestrám dopis, kde je vyzýval, aby se přihlásili do výběrového řízení do různých funkcí na ministerstvu životního prostředí. Navíc nemá žádné vzdělání v tomto oboru a nemá žádné odborné publikace,“ vyjmenoval prezident Miloš Zeman důvody, proč nechtěl jmenovat ministrem Petra Hladíka (KDU-ČSL).

Lomikel ( 15. ledna 2023 16:24 )

tak ses odkopal. Ty jsi jen taková dobře seřízená motorka, žádnej silnej bagr.
Chytneš na první našlápnutí.
Nabašti všechno, co si kde přečteš...

sekebo ( 15. ledna 2023 16:14 )

Doufám, že doba Exotů z prognosťáku na Hradě definitivně končí. A mynář si tučné odměny určitě "zaslouží". Jen těch výjezdů, co v posledním roce bylo potřeba pro našeho "všemi milovaného prééézidenta" zorganizovat . 10 letá Tragikomedie se blíží k závěru. ÚÚÚffff.

Jiří Zvěřina ( 15. ledna 2023 16:00 )

Mynář si zaslouží tepláky na Mírově...

r.kala ( 15. ledna 2023 14:59 )

bodejt by si ty penize nezaslouzil, kdyz dela uz 4 roky za prezidenta vsechnu praci, mimo likvidace becherovky

verka1 ( 15. ledna 2023 14:35 )

Závist, nenávist a pak to končí tragicky.
Tolik nenávisti za komunismu nebylo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa