Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

CELÝ ZÁZNAM: Zeman v rozhovoru pro Blesk: O teroristech z Tálibánu, BIS, covidu i volbách!

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
22. srpna 2021
15:20
Autor: Vera Renovica - 
18. srpna 2021
05:00

S teroristy se nevyjednává a odcházet z Afghánistánu je chyba. Zopakuje tento svůj dlouhodobý názor prezident Miloš Zeman (76)? A jak kauza »Koudelka« změnila, pokud vůbec, kroky, které chystá po volbách? Na to se ho zeptáme v již 24. dílu pravidelného živě vysílaného pořadu Blesku S prezidentem v Lánech, který začíná dnes v 11 hodin. 

Moderátorka Vera Renovica (35) bude dnes, v neděli 22. srpna v 11:00 zpovídat hlavu státu a ptát se na jeho názor na vše důležité, co se v posledních dnech či týdnech řeší v televizních studiích, hospodách i domácnostech po celé republice. A jedním z hlavních témat bude »mela« v Afghánistánu, který po odchodu spojeneckých vojsk prakticky celý dobylo teroristické hnutí Tálibán.

před takřka měsícem hlava státu varovala skrz svého mluvčího, že je třeba poskytnout pomoc při evakuaci všech lidí, mimo jiné tlumočníků, kteří pomáhali české ambasádě. „Prezident republiky se domnívá, že jakékoli odklady příslušného rozhodnutí mohou vést k tomu, že zradíme zhruba padesát pomocníků a dalších členů pomocného personálu a odsoudíme je na smrt,“ uvedl tehdy Jiří Ovčáček.

Co s vládou?

Dalším z hlavních témat pak bude Zemanův preferovaný postup po říjnových sněmovních volbách. Zeptáme se ho, zda i nadále platí úmysl svěřit sestavování vlády šéfovi strany, která bude mít nejvíce hlasů, namísto lídrovi nejsilnější předvolební koalice. To vše s ohledem na vývoj v kauze »Koudelka«. Premiér Andrej Babiš (66, ANO), který by mohl takto být opět pověřen sestavením kabinetu, se totiž tak úplně nezbavil na Hradě neoblíbeného šéfa Bezpečnostní informační služby Michala Koudelky (56). Není proto nejspíš vyloučeno, že by za poloviční řešení, kdy Koudelku ponechal v čele civilní kontrarozvědky, aniž by ho opět jmenoval, bude Babiš »potrestán«.

Zelený úděl

Na řadu přijde i klíčové téma Zelené dohody pro Evropu, kterou si prosadila Evropská komise a která má státy motivovat financemi i restrikcemi k ekologičtější budoucnosti. Mimo jiné by už se od roku 2035 neměla prodávat nová auta poháněná benzinem či naftou, a všichni bychom měli postupně přejít k elektromobilům. Odborníci varují, že evropské plány přispějí k obrovskému růstu cen energií a že chudší státy, k nimž pořád náleží i Česko, budou mít problém přesvědčit obyvatele ke změně, pokud elektromobily radikálně nezlevní.

Otázky čtenářů a diváků

Jako vždy pak prezidentovi položíme dotazy, které nám můžete posílat vy, naši čtenáři a diváci, a to prostřednictvím webového formuláře, který naleznete zde.

Online chat

Zeptáme se právě na to, co zajímá vás? A hlavně, co na to Miloš Zeman řekne? To nejlépe zjistíte, když si nás pustíte dnes v 11:00 živě na Blesk.cz!

Video  Zeman pro Blesk: O přesunu na vozík, přeočkování Sputnikem i problémech ochranky  - Blesk
Video se připravuje ...
 

anjay guming ( 23. srpna 2021 10:30 )

news updt
news updt
news updt
news updt
news updt
news updt
news updt
news updt
news updt
news updt

jonel ( 22. srpna 2021 12:38 )

Povinné očkování by chtěl, ale vlastní dceru nepřesvědčí.

sarina ( 22. srpna 2021 12:31 )

Ani tentokrát prezident nezklamal se svým politickým přehledem i když na vozíku hlava mu stále funguje výborně, jak ubezpečil některé maGOry a souhlasím i s jeho postojem k Tálibánu a USA!

sarina ( 22. srpna 2021 12:07 )

Havel už nežije, je to pravda ale vzpomínky a spoušť co zanechal zůstává. Taky rodiny obětí vrahů kteří je vraždili díky Havlovi nezapomenou!!!

Covid_19 ( 22. srpna 2021 12:01 )

oprava Mgr.Černochová

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa