Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Zase se to opozdí.“ Zeman promluvil o tlacích na dostavbu Dukovan a pochválil Rusy

Autor: sova, vei, vr - 
11. dubna 2021
15:30

Podezření z nekalostí kolem tendru na stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany vyjádřil v rozhovoru pro Blesk.cz v pořadu S prezidentem v Lánech Miloš Zeman. Vyslovil domněnku, že za varováním českých tajných služeb může být i konkurenční boj některých firem, které se o tuto zakázku budou ucházet. Kvalitu ruského kandidáta, společnosti Rosatom, podle něj naopak dokazují dokončené projekty firmy. Kromě toho vyšší počet účastníků v soutěži zaručuje nižší vysoutěženou cenu, uvedl Zeman. Bezpečnostní dotazník, tedy téma, které minulý měsíc zvedl ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO), by tak podle něj měli dostat všichni uchazeči.

„Víte, že mám jisté pochybnosti ohledně fungování našich zpravodajských služeb. Kromě toho se domnívám, že nad tím může být i určitý konkurenční boj některých firem, které se o tuto zakázku budou ucházet,“ prohlásil na téma dostavby Dukovan Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech.

Rosatom má deset fungujících dokončených elektráren a dvanáct teď staví. Tohle skóre nemá žádný jiný uchazeč, ani Číňané,“ zdůraznil prezident republiky.

Video  Zeman: Dotazník kvůli dostavbě Dukovan dostala i čínská firma  - Blesk
Video se připravuje ...

Opozice chtěla kvůli Dukovanům konec Havlíčka

Na konci minulého měsíce rozvířil tuzemské politické vody ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), když oznámil, že zájemcům o dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech včetně ruského Rosatomu hodlá rozeslat bezpečnostní dotazník. Chtěl tak učinit prostřednictvím společnosti ČEZ, která by měla obří stavbu financovat.

Následující dny se rozběhla vyhrocená politická přestřelka doprovázená debatami o zpolitizování celého projektu. Opoziční strany žádaly zastavení rozesílání projektové dokumentace k Dukovanům obsahující citlivé informace a v jednu chvíli vyzvaly premiéra Andreje Babiše (ANO) k odvolání šéfa resortu průmyslu. Chování ministra dávali poslanci i senátoři do souvislosti s obcházením bezpečnostních zájmů České republiky. S tím ale prezident nesouhlasí.

„Blouznění“ tajných služeb?

V zájmu České republiky, nikoli někoho jiného, je, abychom dostali nejvýhodnější nabídku. Ať už od kohokoli. Nejvýhodnější cenou a technickými a dalšími parametry. Mimochodem ruský plyn tady odebíráme mnoho a mnoho let a nikdo se nebouří,“ uvedl Zeman pro Blesk.

„Rusové se v minulosti podíleli na výstavbě našich jaderných elektráren a taky se nic hrozného nestalo,“ připomněla hlava státu. „Jenom ekonomický analfabet neví, že čím nižší počet uchazečů, tím je zákonitě vyšší cena,“ dodala. Varování českých zpravodajských služeb označil Zeman za „blouznění“.

Dotazník vypracuje bezpečnostní skupina

Po zasedání Bezpečnostní rady státu (BRS) se místo uklidnění situace ještě rozjitřila, a to když Havlíček odvolal z postu vládního zmocněnce pro jadernou energetiku Jaroslava Míla, navíc s odůvodněním, že mu chybí bezpečnostní prověrka. Míl – který v minulosti kritizoval právě přizvání Rosatomu do tendru – ale s důvody nesouhlasil, o prověrku ho podle něj nikdo nežádal.

Bezpečnostní dotazník, který bude rozeslán zájemcům o stavbu bloku, po debatě uvnitř vlády nakonec vypracuje pracovní skupina ministerstev vnitra a zahraničí, českých tajných služeb a Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Zeman připustil lokální blackout

V soutěži o dostavbu Dukovan by tak měli zůstat čtyři uchazeči – kromě Rosatomu francouzská EdF, jihokorejská KNHP a kanadsko-americký Westinghouse. Oslovena naopak nebude čínská společnost CGN. Tendr vypíše až příští vláda.

Myslím si, že ten bezpečnostní dotazník by měli dostat všichni uchazeči. Ale nakonec se dohodlo, že ten tendr bude stejně řešit až budoucí vláda. Je mi to trochu líto, protože se to zase opozdí a nechtěl bych strašit blackoutem, tak hrozné to asi nebude, ale lokální nedostatek elektřiny se díky tomuto postupu může objevit,“ vyjádřil svůj názor v pořadu S prezidentem v Lánech Miloš Zeman.

Nejedlý mě neinformoval“

Okomentoval i související spekulace týkající se jeho poradce Martina Nejedlého, který bývá označován za Zemanovu „ruskou spojku“.

Pokud vím, tak (Nejedlý) s Rosatomem nejednal a mě o ničem takovém neinformoval. V Moskvě byl kvůli jiným záležitostem a sám o tom veřejně informoval,“ uvedl na adresu svého poradce prezident Zeman a tím téma uzavřel.

Video  Pompeo s Babišem odmítli posilování Ruska a Číny. Američané touží dostavět Dukovany  - abl
Video se připravuje ...

Video  Zeman pro Blesk: O přesunu na vozík, přeočkování Sputnikem i problémech ochranky  - Blesk
Video se připravuje ...

žanyn ( 11. dubna 2021 17:42 )

Kdy konečně češi dostanou rozum a ve volbách vyhází všechny ty politiky -lobisty jak pro východ, tak pro západ včetně těch z BIS a státních medií a začnou jasnou neutrální politiku. Vzorem jim mohou být Rakušané, či Maďaři, kteří si do svých aktivit kecat nenechají.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa