Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zeman by rozvolnění o dva týdny odložil. Zmínil perverzi i „žranici“ na Karlově mostě

Video se připravuje ...
Autor: ula, vei, vr - 
11. dubna 2021
12:30

Prezident Miloš Zeman podpořil krok nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO), který rozhodl nechat i v pondělí možnost setkávání jen na dvou lidech venku a dvou uvnitř. Exministr Jan Blatný (za ANO) původně plánoval rozvolnit až na 20 lidí venku a deset uvnitř, což kritizovala poradní skupina MeSES. Naopak to, že se víc lidí ani venku nebude moci setkat, kritizují zástupci amatérského sportu a zřejmě nejhlasitěji Fotbalová asociace ČR (FAČR). Prezident se také domnívá, že pandemie skončí v září. A varoval před opakováním chyb.

FAČR považuje přístup nového člena vlády za skandální a označila jej za plivnutí do tváře všem, kteří se chystali na pondělní obnovení tréninků v rámci ohlášeného rozvolnění.

Ministr zdravotnictví nejprve řekl, že se pod širým nebem může shromáždit až 20 lidí a uvnitř budov deset. Později v České televizi řekl, že změnil rozhodnutí a budou to pouze dva lidé uvnitř i venku. Sebral tak naději amatérským sportovcům na možnost tréninků.

„Fotbal bez brankáře je perverzní,“ uznal Miloš Zeman na obranu sportovců. Podpořil ale rozhodnutí nového ministra zdravotnictví. 

„Pan ministr to zdůvodňuje tím, že 20 lidí venku a 10 uvnitř byl původní návrh bývalého ministra Blatného. Po diskuzi s odbornou skupinou MeSES se rozhodl, že toto rozvolnění nebude. Já se podřizuji názoru expertů“, řekl v pořadu S prezidentem v Lánech Miloš Zeman, podle kterého je shlukování jeden ze zdrojů epidemie. 

Ocenění opozice za pandemický zákon

Kritiku, že by nový ministr komunikoval chaoticky, Zeman odmítl. „Hodnotit činnost ministra po pár dnech je odporně povrchní. Platí zlaté pravidlo sto dnů hájení, sám hodnotím ministra až po sto dnech,“ zdůvodňuje Zeman.

Zároveň ocenil, že opozice se dokázala v parlamentu dohodnout, že prošel pandemický zákon. Odmítá také upozornění ústavních právníků, že by mohl být zákaz shromažďování smeten ze stolu.

„Chcete-li považovat shromáždění za zdroj epidemie, tak ministr, pokud zakazuje shromáždění, jedná v souladu s pandemickým zákonem a zdravým rozumem,“ řekl Zeman.

Zeman: Pandemie skončí v září

Miloš Zeman také zdůraznil, že byl vždy přítelem nerozvolňování.

„Vím, že to není populární, ale uvědomte si, že to rozvolňování proběhlo několikrát, např. v létě minulého roku, vzpomeňte na žranici na Karlově mostě, které se zúčastnila opozice (byl tu mj. poslanec TOP 09 Dominik Feri, pozn. red.),“ připomněl prezident s tím, že právě opozice brojila v létě proti rouškám.

„Chápu, že jsou lidé otrávení, já nosím v autě respirátor a otravuje mě to. Nicméně já si vytvořil prognózu, že epidemie skončí v září, díky vakcinaci. Proto bojuji za to, aby těch vakcín bylo co nejvíc,“ připomněl Zeman svůj tlak na to, aby byly v Česku používány ruské a čínské vakcíny.

Prezident: Rozvolnění bych odložil

Zeman upozornil, že tempo očkování je v Česku pomalé. Příčina podle něj není ve zdravotnickém personálu, ale v nedostatku vakcín.

„Navíc bych nerozvolňoval, dokud nedojde k větší proočkovanosti. S rostoucím počtem očkovaných, po dvou dávkách, se snižuje riziko infekce,“ zopakoval Zeman.

Prezident také přiznal, že by rozvolnění, ke kterému dojde 12. dubna, o týden či dva odložil.

„Při jednání se svým expertním týmem a ministrem Robertem Plagou (za ČSSD) jsem byl velmi nezdvořilý a říkal jsem, že děti jsou zdrojem infekce a přenašeči. Proto bych rozvolnění o týden až 14 dní odsunul. Ministr mi řekl, že chápe mou opatrnost, proto nastane kompromis,“ přibližíl jednání Zeman.

Video  Zeman pro Blesk: O přesunu na vozík, přeočkování Sputnikem i problémech ochranky  - Blesk
Video se připravuje ...

porgy1 ( 12. dubna 2021 00:16 )

Je mi na blití z tý jeho samolibý vytlemený držky !

novakalex ( 11. dubna 2021 23:22 )

Mylouš je prognostik. Dostalo se mu vzdělání v Prognostickém Ústavu ČSSR, který založil šéf KGB a bolševický ideolog Jurij Vladimírovič Andropov a v duchu této ideologické zrůdy bylo utvářeno Zemanovo myšlení.

tomshark ( 11. dubna 2021 23:18 )

Zeman pozapomněl na soukání jídla pod rouškou v době lockdownu a tvrdých opatření v Lánech.
Číňané sami označili svojí vakcínu za málo účinnou a dle nejnovějších informací v německém tisku nepřichází v úvahu schválení Sputniku německým Institutem Paula Ehrlicha, takže jen po schválení EMA, ale to dle ředitele vazne kvůli váhavosti Rusů povolit inspekci ve výrobním závodě a neúplnosti dokumentace. Nejoptimističtější odhad použitelnosti Sputniku je na konci léta

novakalex ( 11. dubna 2021 23:18 )

To je sešup, to je perverze. Jediné médium, které se zajímá o dementního lidového prezidenta, je Blesk. Podpora Zemana prostoduchým obyvatelstvem ve výši 7% je také slušná ukázka pádu na držku největšího zloděje a prodavače českého majetku cizincům, ing. Milouše Emana.

novakalex ( 11. dubna 2021 23:14 )

Žranice na Karlově mostě proběhla poté, co ji povolil min.zdravotnictví. Žranice KGBáka Nejedlého, zabíječka nemocného prasete Mlynářem, žranice Faltýnka, Prymuly aj.proběhla v době zákazu. Asi kampáááň.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa