Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Bankéře také nemám rád,“ tvrdí Zeman. Rozčílil ho „idiot“, digitální daň podporuje

Autor: for, mav - 
5. května 2019
11:55

Vládní ČSSD navrhuje zavedení sektorové daně na banky, na které by mohl dle Jana Hamáčka a spol. stát „trhnout“ až 14 miliard. Co na tenhle návrh říká prezident Miloš Zeman? Bankéře prý také nemá rád, řekl v pořadu S prezidentem v Lánech.

Nové daňové návrhy vyvolala bouře kolem zvýšeného rodičovského příspěvku, kterou způsobil slib ministryně Jany Maláčové (ČSSD), že na něj dosáhnou všechny rodiny s dětmi do čtyř let věku - a místo 220 tisíc korun dostanou od roku 2020 celkem 300 tisíc korun.

„Všichni víte, že za navýšení rodičovského příspěvku na 300 tisíc pro všechny rodiče dětí do čtyř let jsem od začátku bojovala. Nedokázali jsme ale přesvědčit hnutí ANO,“ uvedla Maláčová. Schillerová naopak tvrdí, že právě Maláčová přišla s „kompromisem“, který slibuje peníze až dětem narozeným od roku 2020 a dále. 

„Paní Schillerová říká, že by to dala jenom těm, kteří nečerpají těch 220 tisíc. A tím by se ušetřilo asi 2,6 miliardy,“ upozornil premiér Andrej Babiš. ČSSD na něj nyní tlačí, aby miliardy do vládní poklady přibyly zavedením sektorové a digitální daně.

Jenom na té „bankovní“ by mohl stát podle představ ČSSD získat až 14 miliard. „Já taky bankéře nemám rád,“ říkal Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech. „Víte, kdo je bankéř? Bankéř, to je člověk, který vám půjčí deštník, když se zavážete, že nebude pršet,“ podotkl Zeman.

„Teď dokonce nějaký idiot vymyslel záporný úrok (…) Nulový úrok snižuje motivaci k tomu, aby člověk šetřil,“ říkal také Zeman s tím, že Češi byli vždycky spořiví. „Já bych navrhoval, aby se banky snažily jakýmkoli způsobem zvýšit úměrně úrokovým sazbám ČNB a sazbám u svých vkladů,“ okomentoval návrh prezident.

Digitální daň, kterou chce zavést vláda, je podle prezidenta Zemana dobrá cesta. „Pokud se týká daně pro operátory, tak tam bych byl mírně pro,“ upozornil také Zeman. „Inkasují nadprůměrný zisk, aniž by se o to jakkoli přičinili. Je to dáno jistou zaostalostí našeho digitálního prostředí,“ zdůvodnil návrh. Naproti tomu v případě energetiky by váhal: „Taková daň by vedla ke zvýšení cen elektrické energie.“

 

 

chansulejman ( 5. května 2019 20:58 )

Pokud vím,patří mu Air bank,tak je bankéř...

1917 ( 5. května 2019 17:53 )

Maláčová je asi nějak spřízněna s cikánama. Ti se budou nyní množit
jako myši. Kdo by si za 300 litrů nenadělal fakany a ty potom klidně
odložil po spotřebování příspěvku do děcáku a nebo je nechal na ulici,
oni si stejně nakradou!

muriQ ( 5. května 2019 17:43 )

anonym01: Nauč se už konečně češtinu, jiný nick ti nepomůže.

boys ( 5. května 2019 17:28 )

anonym01.
Podal jsem na tebe trestní oznámení a to před hodinou. Za co to si snad
dohledas sám. Sice to bude asi jen podmínka ale bude!

petr12 ( 5. května 2019 12:57 )

díky bože za nejlepší politiky od špinavého převratu Babiše Zemana!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa