Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dusí nás inverze a nebude lépe! Dobře je jen na horách!

Inverze nás bude dusit několik příšítch dní. Starší lidé a děti by už po víkendu neměli vycházet ven. Ostatním nezbývá než si dát šálu přes nos a ústa.
Inverze nás bude dusit několik příšítch dní. Starší lidé a děti by už po víkendu neměli vycházet ven. Ostatním nezbývá než si dát šálu přes nos a ústa.  (Autor: Ilustrační foto Blesk)
Autor: rum - 
15. listopadu 2012
17:48

Ráno mlha jako kdyby někdo rozlil mléko, k tomu zima a vzduch, který se skoro nedá dýchat. Zajídá se vám už tohle inverzní počasí? Tak máte smůlu! Bude pokračovat nejméně do půlky příštího týdne.

Navíc ráno počítejte s námrazou, takže pozor na silnicích, ať neskončíte také v nějaké hromadné nehodě! „Kdo si chce užít sluníčka, čerstvého vzduchu a teplot kolem 10 stupňů, musí na hory,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová. Nížiny prostě zahalí inverze a teploty se tu budou pohybovat jen mezi 2 až 6 stupni, po ránu dokonce klesnou na dva stupně pod nulou. Smog už dnes začíná trápit lidi z Ústeckého a Královéhradeckého kraje.

„Špatné rozptylové podmínky se budou bohužel stupňovat. Čím déle inverze trvá, tím více se to kumuluje. Po víkendu by už děti a starší osoby raději neměli vycházet příliš ven,“ varovala meteoroložka.  Jediné, co je na počasí příštích dní pozitivní, je to, že se nečekají žádné srážky.

Takové bude počasí v příštích dnech

Den Předpověď Teplota
Pátek zataženo, mlhy, na horách jasno 2 až 6 °C, na horách 8 °C
Sobota zataženo, nízká oblačnost, občasné mrholení, na horách jasno 2 až 6 °C, na horách 8 °C
Neděle zataženo, nízká oblačnost, občasné mrholení, na horách jasno 3 až 7 °C, na horách 9 °C
Pondělí zataženo až oblačno, mlhy, mrholení, na horách jasno 4 až 8 °C, na horách 10 °C

Co je inverze?

Je to meteorologický jev, při kterém teplota vzduchu neklesá, jak je běžné, ale naopak stoupá. Může jí způsobit to, že se teplý vzduch nasune nad studený, tím vznikne jakási poklička, která navíc brání proudění vzduchu. To má za následek, že se výrazné zvyšuje koncentrace škodlivin z výfuků a komínů v nehybné přízemní vrstvě vzduchu.

hasmen ( 16. listopadu 2012 14:13 )

meteoroložka Dagmar Honsová

Zobrazit celou diskusi