Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Inverze: Ostrava se dusí, Karlovy Vary se sluní!

Autor: Monika Rubešková, Krvs - 
12. října 2010
23:30

Ostrava se dusila pod pokličkou a třeba v Karlových Varech prožili v úterý nádherný slunečný den.  V čem je rozdíl? V inverzi! V Ostravě byly imisní limity včera překročený hned třikrát! Zlepšení situace se tu očekává až v pátek, kdy se změní počasí.

Tradičně nejhorší situace v republice je na Ostravsku a Havířovsku. „Limit imisí je 50 mikrogramů na metr krychový. V úterý bylo v Ostravě naměřeno dokonce 150 mikrogramů, což je trojnásobné překorčení,“ potvrdila meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu.

Co to znamená? Nad lokalitou se utvoří tzv. poklička z teplého vzduchu, která nepouští ten znečištěný pryč a drží ho při zemi. Prach nemá kam unikat, utvoří se šedý oblak, který se nazývá stratus a lidem se špatně dýchá. Teplý vzduch totiž nemá tu sílu jako třeba v létě promísit se s tím chladnějším pod sebou a »sedí na něm«. „Ze stratusu nikdy neprší, maximálně mrholí. Drží se těsně nad zemí a snižuje dohlednost,“ upozornila Honsová.

Od smogu pomůže špatné počasí

Kromě Ostravska a Havířovska se inverze často vyskytují i na Frýdeckomístecku, Sokolovsku, Prachaticku, Českobudějovicku, Plzeňsku a v Praze. Naopak problém s tím nemají na Českomoravské vrchovině. „Je to dáno reliéfem naší republiky, inverze se drží v nižších polohách, na vrchovině naopak hodně a často fouká vítr,“ uvedla meteoroložka.

Lidé v inverzí postižených místech se paradoxně těší, až se zkazí počasí. To je totiž to jediné, co jim od smogu pomůže. „Studená fronta, která inverzi rozruší, nás začne ovlivňovat v pátek. Současné teplé dny jsou poslední záchvěv babího léta,“ dodala Honsová. O víkendu bude pršet, v sobotu teploty do 10 stupňů, v neděli jen do osmi a na horách už sníh!

Dva druhy inverze:
Oblačnostní – Pokrývá nížiny, drží se blízko u země – zhruba do výšky jendoho km. To je včerejší případ Ostravy. Teplotní – Objevuje se tam, kde s nadmořskou výškou roste teplota vzduchu. Na Sněžce (1602 m n. m.) bylo včera naměřeno 6 stupňů, naopak v obci Jizerky (862 m n. m.) mínus 9,1 °C.

 

 

 

Krásný slunečný den se svěžím vzduchem si užívala včera i slečna Katka (26)

Foto Blesk – Kateřina Moravcová

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi